sałatki - 54110 przepisów (strona:2245/3608)

Food Blogger Fest VI 215

Chef. Było naprawdę przednio, smacznie i kolorowo za sprawą specjałów kuchni azjatyckiej. Wbrew pozorom tego dnia zjadłam moje pierwsze i chyba najlepsze w życiu krewetki. Podane na znakomitej sałatce z mango i selera naciowego. Urok sprzętów patrona technologicznego Amica zapierał dech w piersiach. Z wielkim rozżaleniem spoglądam na swoją starą płytę i wyobrażam sobie, że może niebawem jej miejsce zajmie

Malinowe Pocałunki
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 161

kanapek na ciepło. Tak upieczone mięso jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku.  W naszym domu najczęściej jako dodatek są buraczki. W formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane na maśle, z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie kaczkę, to zerknijcie też na jeden ze starszych przepisów na pieczoną kaczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mięso w sosie kokosowym z mini kukurydzami 227

Mleko kokosowe jest wyczuwalne, ale nie dominuje całości dania. Dodatkowo niweluje nadmierną ostrość papryczek i idealnie komponuje się smakowo z mini kolbami kukurydzy. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sałatką z sałaty lodowej lub marchewką w sezamie

Mohiella
Szałot 237

czyli sałatka jarzynowa Składniki: 1 kg ziemniaków 4 marchewki 3 pietruszki 1 mały seler 4 ogórki kiszone 5 jajek 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 mały por/cebula 1 duże jabłko majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Pokrojone w kostkę przełożyć do miski. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać ugotować do miękkości, pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 269

wiadomo, że do niego się wraca na końcu. Lecimy prosto do pierwszych przepisów. A tam m.in. krem z groszku i szparagi z jajkiem sadzonym. Hello? Lekka konsternacja. Kartkujemy dalej. Sałatka grecka i śledzie w oleju. Milczące spojrzenia, jednemu drga brew, drugi już się nudzi. Jeszcze kartka. I jest. Uff. Mamy to, czego chcieliśmy. Ba, nawet to, co nie przyszło

GRUBY WAŁEK
Rośliny strączkowe – porady 201

zachowają kształt. Różnokolorowe gatunki fasoli trzeba gotować w oddzielnych naczyniach ze względu na wielkość nasion, różny czas gotowania jak i kolor. Czarna czy czerwona fasola farbuje podczas gotowania. Przyrządzając sałatkę z różnokolorowej fasoli ugotowałam każdą w oddzielnym garnuszku. Fasolę czy ciecierzycę można kupić gotowe w puszce czy kartonie. Ja jednak wolę gotować strączki po domowemu. Czasami zdarzyło mi się

codojedzenia
Kulki twarogowe na słono 296

Jeżeli nie macie pomysłu, do czego wykorzystać kostkę twarogu to przygotujcie kuleczki na słono. Świetny dodatek do sałatki lub kanapki. Twarogowe kulki obtoczcie w ulubionych przyprawach czy ziołach :) Jestem pewna, że taki sposób podania twarogu zachęci do jedzenia nabiału. Składniki: kostka twarogu półtłustego sól, pieprz świeży koperek, pietruszka ulubione przyprawy, np. papryka ostra, suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem Twaróg

Ugotować
Wegańska zupa krem z kukurydzy nie tylko nakarmi i rozgrzeje, ale także pobudzi zmysły 286

które powalają na kolana swoimi kształtami, kolorami i smakiem. Praktycznie nie sposób uniknąć jej spożycia. Kaszka kukurydziana dla dzieci. Kukurydza na śniadanie w formie płatków. Kukurydza na lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza na kolację zapieczona w casserole. Popcorn kukurydza na wieczorny seans fimowy. Zupa z kukurydzy

Jem więc Jestem
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 268

który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kurczakiem i fasolą 279

pojedynczy filet z kurczaka 1 słoik selera sałatkowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka ananasa w zalewie 1/2 pora 3 ogórki konserwowe 2-3 łyżki … Czytaj dalej Sałatka z kurczakiem i fasolą

czarrna od kuchni
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem 355

Składniki 1/2 opakowania kaszy kuskus (ok. 150g) 1/2 puszki tuńczyka w oleju 1/2 czerwonej papryki 3 rzodkiewki 3 ogórki konserwowe kilka gałązek szczypiorku 1/2 łyżeczki jarzynki … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

czarrna od kuchni
Sałatka z kuskusem 230

pomidory 2 kolorowe papryki 25 dkg wędliny drobiowej garść oliwek 2 dymki 1/2 puszki kukurydzy winegret: 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem

czarrna od kuchni
Sałatka z tuńczykiem 295

smaczna :) Składniki 1/2 paczki drobnego makaronu ok. 125 g u mnie kwiatuszki 1 puszka tuńczyka 3 jajka 3 ogórki kiszone 2-3 łyżki majonezu sól, … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem

czarrna od kuchni
Sałatka z zupek chińskich 249

zostało :) Składniki 2 zupki chińskie (rosół) 1/2 puszki czerwonej fasoli 3 jajka 2-3 kawałki marynowanej papryki 4 ogórki marynowane 3-4 łyżki majonezu … Czytaj dalej Sałatka z zupek chińskich

czarrna od kuchni
Klopsy jaglane z kalafiorem , kiełbasą bekonową zapiekane pod sosem bolońskim. 218

formować dość duże klopsy, układać obok siebie w naczyniu. Zapiekać w piekarniku około 40 minut, następnie wlać sos i zapiekać jeszcze około 15/ 20 minut. Podawać z dowolna sałatką.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili