maximum). Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotowe! Jeśli potrzebujemy czysty wywar to bulion należy przecedzić przez gęste sito. Warzywa można zużyć do zrobienia sałatki jarzynowej, lub pokroić w duże kawałki, podsmażyć na maśle, doprawić solą, cukrem, ziołami i podać jako dodatek do drugiego dania
Rozpustne gotowaniepolubień na FB 152 obserwujących 11 postów 48,346 wyświetleń najpopularniejsze posty : Sernik piankowy Brzoskwiniowe ciasto Agnieszki Bogata sałatka wielkanocna Dziękuję, że ze mną jesteście. Oczywiście zaglądajcie na Instagram i do moich Babeczek
Magiczne Życie Martyamieszczam Wam krótką fotorelację z Wielkanocy . Jakie są u Was tradycje? Jakie świąteczne dania podajecie na wielkanocnym stole? U nas na śniadani u zawsze króluje święconka z koszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy
Ana Mari's worldDzisiaj zapraszam na pyszne domowe, tradycyjne buraczki. Nadają się do sałatek jak i do obiadu. Do swoich buraczków dodałam pyszny chrzan z pigwą od firmy Eterno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 5 buraków 2 cebule małe 2 łyżki chrzanu z pigwą Eterno sól, pieprz do smaku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy
Sama słodycz i szczypta chiliBurak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę , dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu
Smakowity Blog Kulinarnyzwykłej tabliczki czekolady. Nasze życie nie jest biało-czarne, ma swoje smaczki – czy to gorzka poranna kawa na obudzenie, czy słodki podwieczorek, czy soczyste mango schrupane w owocowej sałatce, w biegu między zleceniami… Te czekoladki skupiają w sobie wszystkie nasze ulubione smaki. Schrupię jedną w drodze z kubkiem kawy do biura. Podrzucę po dwie na biurko współpracownikom. Na poprawę humoru
Karo in the Kitchencałym świecie. Oprócz pięknego zielonego koloru, olej pietruszkowy posiada delikatny posmak natki pietruszki, więc idealnie się sprawdzi w towarzystwie grillowanych mięs, warzyw, pasztetów, a także jako element dressingu w sałatkach. Olej z natki pietruszki – mała rzecz, a cieszy :) Składniki oleju z natki pietruszki: 200 ml oleju rzepakowego 1 spory pęczek natki pietruszki szczypta soli (opcjonalnie) Przygotowanie oleju
Moja Delicjaminutach ułożyć na ziemniakach camembert. Piec dalej 5 minut. Ziemniaki wyłożyć na talerz, posypać solą i innymi przyprawami. Na wierzchu ułożyć ciepły camembert. Podawać z surówką lub np. sałatką z ogórków i chili . ----- Podobne: Mozzarella w płatkach owsianych Tortilla patatas z chorizo Camembert w sosie malinowym Po "Zaplątaną miłość" Karoliny Wilczyńskiej sięgnęłam ze względu na okładkę. Książka jest równie ciepła
Weekendy w domu i ogrodziezwykle szybkie w przygotowaniu, spaghetti gotuje się średnio 7 minut, w tym czasie można przygotować dodatki do makaronu. Jak się okazało, jajka na twardo świetnie smakują nie tylko w sałatkach, ale w połączeniu z makaronem są zaskakująco pyszne. Cukinia, czosnek, oliwki i jajko na twardo było dzisiaj pysznym dodatkiem do makaronu spaghetti. Serdecznie zachęcam do przygotowania tego przepisu, zwłaszcza jeśli
Moja smaczna kuchniaSmak sezamków pamiętam z dzieciństwa. Do smaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion
KucharzycaPyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 podłużna słodka czerwona papryka 2 cebule dymki Kawałek pora 1 łyżeczka przyprawy do fajity 1 łyżeczka przyprawy do grosa Szczypta soli do smaku 4 łyżki
Wanilia i Kardamonposiekany szczypiorek, serek, rozdrobionego łososia. Zmiksować wszystko na gładką masę, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Wyłożyć masę do miseczki i wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego, to jest bardzo dobra sałatka
Kuchnia PokoleńBrokuły uwielbiam i często jadam głównie w sałatkach. Robiłam już zupę krem z brokuła a teraz dla odmiany normalna zupka z kawałkami warzyw. Do zupy dodałam serek topiony, który bardzo dobrze smakuje z brokułem. składniki: 2 l bulionu drobiowego 4 duże ziemniaki 3 średnie marchewki 1 średni brokuł 200 g serka topionego ( ja dałam emmentaler) Bulion wlać do garnka
Monia miesza i gotujepierwszy wyrzuci nas na turecki brzeg. Powiedzmy, że będzie to w jakiejś licyjskiej skalistej zatoce. Pod starą rozłożystą pinią;) W tym pięknym miejscu posilimy się prostą sałatką z fasoli o kwaśnym, orzeźwiającym smaku. Jest to bardzo charakterystyczne tureckie danie, ale na szczęście bez problemu da się odtworzyć nad szarą bałtycką zatoką. Lub gdziekolwiek... Składniki: 200 g białej drobnej fasolki
zadanie-gotowaniedługi czas i niska temperatura gotowania. Nie eksperymentowałem z piekarnikiem, ale sądzę, że 90 - 100 stopni i termoobieg powinno zadziałać. Dodatkami do tego dania są marynowane buraczki - rodbetssallad i sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka . Składniki: 1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego
zadanie-gotowanie