sałatki - 52922 przepisów (strona:2111/3529)

ROLADA A'LA PIZZA 134

zewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z tuńczykiem. 134

Dziś polecam sałatkę z tuńczykiem. Pasuje na każdą imprezę. Jeśli lubicie tuńczyka to zachęcam to wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki makaronu typu ryżyk (odmierzyłam przed ugotowaniem) 2 puszki tuńczyka 4 jajka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 duża cebula 2-3 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy konserwowej 10-15 sztuk oliwek marynowanych 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Makaron

Agusiowe smakołyki
Filet z kurczaka w teriyaki 178

przygotować można na wiele sposobów. Jednym z moich ulubionych smaków, jest filet z kurczaka w teriyaki. Doskonały do obiadu, idealny jako szybka ciepła kolacja lub także jako składnik szybkiej sałatki. Sprawdza się także na kanapkach. Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet

kolorowotorcikowo
Ostre pieczone ziemniaki 431

Ziemniaczki ach te ziemniaczki , uwielbiam je w każdej postaci , a dziś zapraszam na zapiekane ziemniaki na ostro , doskonale się sprawdzają jako dodatek do dań mięsnych , czy do sałatek , ale to już pozostawiam w Państwa rękach , zapraszam serdecznie do przygotowania takiej propozycji ziemniaków swoim bliskim . Potrzebne nam będą  1 kg średnich ziemniaków  1 łyżeczka chilli  1 łyżeczka papryki

Mój Smak
Żelazny barszcz - chłodnik ogórkowy 180

śmietany 18%  100 ml jogurtu gęstego 1 - 2 łyżki octu jabłkowego sól ok. 500 ml zimnej, przegotowanej wody Ogórki obrałam i pokroiłam w plasterki jak na sałatkę. Cebulę pokroiłam w cieniutkie piórka. Koperek posiekałam. Wymieszałam ogórki, cebulę, koperek, śmietanę i jogurt.  Najlepiej zrobić to w głębokiej misce lub garnku.  W następnym kroku dodałam zimną, przegotowaną wodę

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 211

zapiekanka oraz doskonały sposób na wykorzystanie zamrożonego kalafiora, który zalega w zamrażalniku.  Najlepiej smakuje podana z jakąś kwaśną surówką lub po prostu z piklami - np. marynowaną dynią lub sałatką szwedzką.  Można ją również podać na drugi dzień - podgrzaną w piekarniku lub podsmażoną na patelni, na niewielkiej ilości oleju. Podgrzewając na patelni najlepiej grzać na małym ogniu, pod przykryciem

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z tuńczykiem na białkach 149

resztę produktów, posiekany czosnek i szczypiorek, drobno pokrojone papryczki, rzodkiew kroimy w cieniutkie plasterki i rozdrobnionego tuńczyka osączonego z zalewy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy sałatkę z majonezem

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z rawioli i tuńczyka 169

majonezu sól pieprz Ravioli gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy. Kroimy oliwki, paprykę i oliwki. Siekamy drobno bazylię, ser ścieramy na tarce. Dodajemy osączonego z zalewy tuńczyka i mieszamy sałatkę z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
Cukinia duszona z kukurydzą. 135

można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona, ale na tyle delikatnie, że nie byłbym  zdziwiony, gdyby ktoś uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej małej cukinii 1 puszka kukurydzy 3 pomidory (lima, rzymskie) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli

zadanie-gotowanie
Przepis na kanapki ze szparagami i awokado 146

Zapraszam Was na kolejny przepis na kanapki z pieczonymi szparagami i awokado. Szparagi można jeść na różne sposoby. Często przyrządzam tartę ze szparagami lub pożywną sałatkę . Uwielbiam pieczone szparagi , więc pomysł na przepis na kanapki powstał dosłownie w kilka minut. O dziwo dzisiaj wygrzewałam się na balkonie. W zaciszu słupek rtęci skoczył od razu do 25ºC. W końcu…. Wylegując

codojedzenia
Smoothie ananasowe z kurkumą 132

wielozadaniowy. Duży, soczysty nadaje się do spożycia w stanie surowym, jak i po przetworzeniu. Można z niego robić dżemy, soki i kompoty. Kawałki ananasa świetnie nadają się jako składnik sałatek owocowych czy mięsnych, ale także jako dodatek do ciast i słodkich deserów. W towarzystwie kurczaka czy owoców morza idealnie prezentuje się w daniach głównych. Smakuje wyśmienicie również na ciepło. Można

mojewypiekiinietylko
Młoda kapusta z pieczarkami 189

kolejna wiosenna odsłona tego warzywa. Wiosna przynosi to co najlepsze – smaczne, młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić sałatkę, surówkę , czy przygotować na ciepło z koperkiem , czy jako dodatek do mięsa np. żeberek. Zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami i kurczakiem bez zasmażki i zagęszczania. Młoda kapusta z grzybami, jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałata rzymska smażona lub grillowana 220

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najprostszy sos pieczarkowy 337

większości przypadków jemy pieczarki po obróbce cieplnej, choć są i zwolennicy jedzenia pieczarek na surowo. Można je pokroić bardzo cieniutko w plasterki i wykorzystać do zrobienia  carpaccio lub sałatki.  Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy

Kulinarne przygody Gatity
JAK ZROBIĆ OLEJ Z BAZYLII 235

Dziś przepis na przepyszny , aromatyczny olej z liści bazylii ,tak rozpowszechniony w kuchni śródziemnomorskiej.Wspaniały dodatek do sałatek,mięs ,kanapek , kurczaka,ryb,warzyw.Bazylii , przypisywano czarodziejskie moce już w Starożytnym Rzymie ,ponieważ słowo   bazylia odwoływało się do bazyliszka, ponieważ właśnie ta roślina była traktowana jako talizman przeciwko tego potwora. 1 pęczek świeżej bazylii Oliwa z oliwek ( ja dałam ok pół

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki