sałatki - 52845 przepisów (strona:1299/3523)

KOLOROWA SAŁATKA JARZYNOWA Z KOSTKĄ MAJONEZOWĄ 136

Tradycyjna sałatka jarzynowa jest dla mnie nieodłącznym elementem zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanocy. Zazwyczaj mam okazję w okresie świątecznym zjeść przynajmniej dwie jej wersje – słodką, pełną marchewki i jabłek, i bardziej wytrawną, z groszkiem i musztardą. Obie są tak samo dobre, mimo że tak różne. A co by było, gdyby „zamieszać” w tej [...] Artykuł KOLOROWA SAŁATKA

SandraFrej.com
SAŁATKA Z KURCZAKA Z POMARAŃCZĄ (BEZ MAJONEZU) 112

Myślisz „sałatka z kurczaka” i co widzisz? Kurczak, majonez i.. coś. Ananas, kukurydza, w „oryginalnej” wersji seler naciowy, może ser żółty pokrojony w kostkę? Co by to nie było, majonez zazwyczaj spaja wszystkie składniki. A jakby tak zrezygnować z niego i przygotować lżejszą i świeższą wersję z pomarańczą, miętą i czosnkiem? Składniki (na 1 porcję(...)Artykuł SAŁATKA Z KURCZAKA Z POMARAŃCZĄ (BEZ MAJONEZU) pochodzi z serwisu sandrafrej.com

SandraFrej.com
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie 238

miodowo-chrzanowej marynacie , to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata.  Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE” . Wspaniale podkreśla smak wielu(...)ilość zwiększyć w zależności od potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś

Słodkie okruszki
Zupa z porów, zupa porowa 136

przepadam specjalnie za niektórymi warzywami. Może nie tyle co nie przepadam, co ich po prostu nie czuję. Do takich warzyw zaliczam pora. Robię z nim surówki i sałatki na kilka sposobów i w zasadzie tyle. Nie dodaję pora nawet do sałatki jarzynowej, takiej klasycznej, bo jakoś psuje mi jej smak. Do tego nie trawię zapachu takiego odleżałego, pokrojonego pora, podobnie

Mieszam w Garnku
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 198

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Oliwki w zalewie z oliwy w rozmarynie i czosnku 118

różne bardziej wytrawne smaki przyszedł czas i na oliwki. Choć bardziej w domu przepadamy za oliwkami czarnymi to zielone też chętnie kupujemy. Czasem mieszamy je do różnych kolorowych sałatek, zupy meksykańskiej czy leczo. Ostatnio przeglądałam i czytałam wiele różnych artykułów na temat oliwek. Także przepisy z nimi w roli głównej. Bardzo spodobał mi się sposób wykorzystania oliwek i ich zamarynowania(...)zyskujecie jak zamarynujecie w ten sposób oliwki? Są bardzo aromatyczne dzięki dodatkom, które wrzucicie. Takie słoiki możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy. Dodawajcie je potem do różnych dań, sałatek, czy smakujcie same. Składniki: około po 400 g oliwek zielonych i czarnych kilka gałązek świeżego rozmarynu 2 plastry cytryny ze skórką 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki odsączcie

Zasmakuj Kuchni
PLACKI Z FASOLI MUNG I CZARNEGO RYŻU Z KURCZAKIEM 154

czarnego ryżu jaśminowego z dodatkiem kawałków kurczaka z pewnością lepiej smakują niż wyglądają 😉 Są pożywne i sycące - można je podać na obiad lub kolację. Świetnie smakują z surówkami lub sałatkami.  Zarówno zielona fasola mung, jak i czarny ryż posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Czarny ryż jaśminowy zawiera błonnik, witaminę E oraz z grupy B, karoteny, antocyjany, a także wapń, żelazo(...)oraz solą i całość mieszamy.   Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy przygotowaną masę, formując małe placuszki. Smażymy z obu stron przez około 2-3 min. Podajemy z sałatką lub surówką

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczą 153

Genialna, szybka sałatka. Polecam. Składniki: wędzony łosoś 3 jajka 10 pomidorków koktajlowych miks sałat 1/2 pomarańczy 1/3 cebuli – może być biała lub czerwona suszony koperek oliwa z oliwek Jajka gotujemy na twardo. Na talerzu układamy sałatę, na nią cebulę, jajka, pomidorki przekrojone na pół, jajka pokrojone w grubą kostkę, pomarańczę pokrojoną w duże kawałki i poszarpanego łososia. Wszystki skrapiamy(...)oliwą z oliwek i posypujemy suszony,m, lub świeżym koperkiem. Szybka, pyszna.       Artykuł Sałatka z wędzonym łososiem i pomarańczą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 121

marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne danie, którym chętnie się z Wami dzielę.  Składniki(...)około 10 - 15 minut pod przykryciem. Sos powinien się w tym czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek.  Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy je chwilę wcześniej odsączyć). Następnie kroimy mięso, układamy obok quinoy i buraczków, dodajemy podsmażone boczniaki i bardzo cienkie plasterki trufli (ja ułożyłam po jednym na każdym plasterku

Quinoa Raz!
Śledzie marynowane z imbirem 213

Śledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z kurczakiem wędzonym 195

skóry i pokroiłam również w kosteczkę Składniki połączyłam, dodałam pokrojony szczypiorek i natkę- wymieszałam.  Składniki na sos: miód, oliwa, musztarda, sok z cytryny. Przygotować sos i nim polać sałatkę, najlepiej tuż przed podaniem. Z ilości składników wyjdzie nam duża miska sałatki.  Zawsze można zrobić z połowy składników

Proste Potrawy
Sałatka z soczewicą, szpinakiem i serem feta 144

Soczewica to ostatnio mój ulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który uwielbiam w połączeniu z serem feta i miodem.  Tak zdecydowanie to połączenie mi odpowiada na drugie śniadanie. Wszystko przygotowuje na świeżo i zamykam w lunch boxie, a dressing zabieram w słoiczku(...)ciesze się świeżą sałatką nawet wieczorem.  Składniki: szklanka soczewicy 200 g świeżego szpinaku 150 g sera feta ok 100 g orzechów pekan dressing 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka skoku z cytryny 2 łyżki oleju orzechowego sól i pieprz do smaku (wszystko wymieszaj) Przygotowanie: Przepłucz soczewicę i gotuj ok 30 minut w proporcji jedna część

Niezły Młynek
Ciasto marchewkowe z czekoladą - przysmak wszystkich dzieciaków 190

Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe

Korniszonki
Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków 203

Biały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Proste czerwone curry z kurczaka 152

Proste czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata