Świetna i szybka sałatka z awokado, pomidorami i czerwoną cebulą. - smacznie - zdrowo - kolorowo Sałatka pasuje idealnie na każdy posiłek. Można ją spakować również do pracy lub do szkoły. Polecam np. do: - kurczaka szarpanego - kurczaka pieczonego - nuggetsów z kurczaka - piersi z kaczki Czas przygotowywania: do 15 minut Ilość porcji
AniaGotuje.plPodczas poprzedniego weekendu udało mi się porządnie przemarznąć, skończyło się na wizycie u lekarza i antybiotykach. A jak, wiadomo człowiek chory nie zawsze ma ochotę na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPomidory, mozzarella i bazylia to według mnie idealne połączenie kulinarne. Caprese to moja ulubiona sałatka i często ją zajadam. Zapraszam Was na filmik, w którym chciałabym Wam przedstawić caprese w dwóch wersjach – tradycyjnej na zimno i odlecianej, bo na ciepło i do tego w ogórkach! Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie? Sałatka caprese to włoskie danie, niskowęglowodanowa przekąska, która świetnie
DietologCiasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze
KorniszonkiPanzanella to taka sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Dlaczego piszę akurat o panzanelli? Bo jest milion pincet stopni w cieniu, moje komórki mózgowe udały się na biwak i obecnie pływają kajakiem między zwojami, czuję, jak się rozpuszczam. Tu chciałam zrobić małą dygresję, uważam za wysoce niesprawiedliwe, że rozpuszczanie się z gorąca nie powoduje ekspresowego wytapiania tłuszczu. Mimo wypijania(...)się wcięcie w talii i z osy mam tylko wściekły charakter. Jednak zostawmy siódme poty i umieranie co godzinę z gorąca i zajmijmy się czymś dobrym. Panzanella to sałatka z chleba i pomidorów. Czyli taka kanapka, tylko bez masła, więc zdrowsza. Niewątpliwą zaletą panzanelli jest szybkość przygotowania i minimalizowanie marnotrawienia żywności, bo do panzanelli świetnie pasuje czerstwy chleb. Im bardziej
ladykitchenświecie cukinia faszerowana mięsem. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie siebie bądź kogoś przekonać do faszerowanych warzyw, to zróbcie naszą wersję. Jeśli kupicie cukinie okrągłe, to po dodaniu sałatki taka cukinia faszerowana mięsem może śmiało stanąć na niedzielnym stole. Nie dość, że pyszna, to jeszcze ładna! Poza tym cukinia ma tak mało kalorii, że nawet dodatek sera do farszu(...)szklanką wody i wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać parmezanem i skropić oliwą. Do cukinii faszerowanych doskonale pasują letnie sałatki z ziołowymi dressingami. Taki farsz możecie wykorzystać również do pomidorów i papryki. Smacznego! Post Cukinia faszerowana mięsem pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenhojnie posypanej solą. Ktoś z Was to jeszcze pamięta? W swoim domu przyrządzam kapustę kiszoną, ale w mniejszych ilościach, bo po pierwsze: nie mam gdzie trzymać beczki , po drugie: sałatka jest tak prosta, że można ją zrobić na bieżąco w razie potrzeb, a nawet na krótko przed posiłkiem. Natomiast pozostawiona na 24 godziny na kuchennym blacie pięknie zaczyna fermentować(...)około pół godziny, żeby składniki się przegryzły. Można serwować zaraz po upływie tego czasu, np. jako surówkę do obiadu. Jeśli coś od obiadu zostanie albo wolicie tę sałatkę w formie kimchi, to wystarczy pozostawić ją w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej na około 24 godziny (lub więcej w zależności od temperatury pomieszczenia). W tym czasie rozpocznie się proces fermentacji
Lamarida.plPrzepisy z dyni są dosyć popularne na moim blogu, dlatego postanowiłam się z Tobą podzielić kolejnym daniem z dynią, a jest nim sałatka... The post Sałatka z dyni i brokułów – przepisy z dyni appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comcurry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie 5 litrów sałatki paprykowej, idealnej do obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :) Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI : 3 kg czerwonej papryki, pokrojonej w paski 1 kg cebuli(...)cukru 2 łyżki soli 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka curry PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy - dusimy około 30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy- pasteryzujemy 15 minut. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wystudzenia. Po ostygnięciu przenosimy słoiki w chłodne
Moja Książka Kucharskadworze coraz zimniej-więc chociaż pod folią pomidorów dużo to już nie dojrzewają-więc trzeba wykorzystać takie jakie mamy-czyli zielone-polecam pyszną sałatkę na zimę właśnie z takich pomidorów w zalewie octowej-Przepis ze strony Przepisy Joli-dziękuję za pomysł. Składniki: 1 kg zdrowych, zielonych pomidorów 3 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka soli Składniki na zalewę: 2,5 szklanki(...)czasie odlałam goryczkę jaką puściły pomidory. Zrobiłam zalewę. Do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i zagotowałam. Gdy zalewa odrobinę przestygła zalałam moją sałatkę, wymieszałam i po około 30 minutach, nakładałam do słoiczków, uzupełniałam zalewą. Słoiczki zakręciłam i wstawiłam do pasteryzacji na około 20 minut (od momentu zagotowania wody
Swojskie jedzonkosmaczna i prosta do przygotowania. W połączeniu z tofu i szpinakiem tworzy pyszny fit zestaw. Miks kaszy, tofu i szpinaku jest bardzo smaczny i sycący. Przepisy z kaszą bulgur: Sałatka z bulgur i serem Halloumi sałatka z bulgur i włoskim serem mozzarella pieczarki nadziewane kaszą i serem kasza ze szpinakiem Przepis na kaszę z tofu i szpinakiem Kasza z tofu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTym razem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka gyros ze słodkim akcentem w postaci ananasa. Jest pyszna i ciut inna niż ta tradycyjna. Do sałatki dodaję sos na który przepis warto sobie zapisać ponieważ z podanych proporcji wychodzi przepyszny. Czytaj więcej
PychotkaaaSałatka świeża i zdrowa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem sezamu. Nadaje się na grila jak i do kanapek. Wykonanie jej zajmuje zaledwie kilka minut (czas podsmażenia ziaren) więc można ją wykonać jako awaryjna kiedy goście już za drzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku
MohiellaBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata