Przepyszna Quesadilla robiona przeze mnie po raz drugi. Do pierwszej dodałam zbyt dużo składników i pomidory tak, więc rezultat odbiegał znacząco od wzorca. Teraz jednak wszystko
Karola gotujeDziś polecam wspaniały przepis na przepyszny obiad - to jest bogracz , ale w wersji bez kluseczek . Jadłam to pierwszy raz w "gościach" u mojej przyjaciółki Natalii - danie
Kawa z mlekiemTruskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto
KorniszonkiKaczka pieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrzebowali: około 500 g młodej kapusty 1 duże jabłko winne (około 300 g) 3 marchewki (około 300 g) na sos: około 5 łyżek oliwy, oleju lnianego lub oleju do sałatek około 2 łyżek soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Surówka z młodej kapusty
Uwaga Babcia GotujeWpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyWpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność. Poprawiają stan włosów i paznokci. Kiełki świetnie nadają się do różnego rodzaju sałatek - u mnie: SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM
Kuchnia MagdaLenyjest WŁAŚNIE PRAWDZIWY KEBAB, zrobiony w domu, ze sprawdzonych przepisów. W Niedzielnym Kucharzu robiliśmy już kebaby w kilku wersjach. Spróbuj libańskiego kebaba z mielonego mięsa z magiczną sałatką z kuskusu, zrobionego z… pieczonego kalafiora. Danie zdrowe i ładnie się prezentujące. To będzie dobra wprawka do doner kebaba , zrobionego z pieczonego mięsa, nadzianego na specjalnie przygotowany stelaż z patyczków do szaszłyków(...)którego ścinane ostrym nożem płatki pieczystego smakują absolutnie niezwykle. Niedawno dodaliśmy kolejny przepis na kebaba, przyprawionego w nieco inny sposób, podanego w towarzystwie prostej, a pysznej sałatki tabbouleh . W menu na ten tydzień znalazł się natomiast przepis na gyros – to też kebab, tyle że grecki . W sklepach można kupić przyprawę gyros, ale to zupełnie niepotrzebny wydatek, bo mieszankę można zrobić
Niedzielny kucharzpieczywo;) Dopiero potem dowiedziałam się, że mamy tutaj i drożdże i ziemniaki. Moskole są pyszne, a do tego dość uniwersalne. Mogą być bazą kanapki, mogą być dodatkiem do sałatki, obiadu czy hummusu. Co jeszcze jest fajne w moskolach? Wykorzystujemy resztki ziemniaków z obiadu. Nie musimy ich wyrzucać, a właśnie nadać im nowe życie w formie apetycznych placuszków. Świetnie sprawdzą się(...)masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek, grilla czy też z sosem czosnkowym jako zwykła przekąska. Moskole smażymy na gorącej patelni/ blasze bez tłuszczu. Kiedyś widziałam, że ktoś miał specjalną blachę, na której na palnikach kuchenki gazowej smażył właśnie placki ale bez dodatku tłuszczu. Bez wątpienia, jeśli nie używamy tłuszczu, to potrzebujemy dobrej patelni. Jednak moim zdaniem, warto którąś partię placuszków
Mieszam w GarnkuKorzystajcie, pieczcie, gotujcie i chrupcie. A niedługo na blogu nowe przepisy na dania ze szparagami. Zupy Szparagowa zupa z kaszą jaglaną z pesto Zupa krem ze szparagów z boczkiem Sałatki Ziemniaczana sałata ze szparagami w pesto Sałatka z quinoa ze szparagami i fetą Dania główne Kluski z ricotty i parmezanu ze szparagami Placek z cukinią i szparagami Pieczony kurczak
Cooking for EmilyTłoczone na zimno oleje zadomowiły się w naszej diecie już wiele lat temu. Ich korzystny wpływ na zdrowie trudno przecenić, a tradycja stosowania olei w medycynie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Czas : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Wiosenny makaron primavera Podstawowym składnikiem makaronu primavera są szparagi. Inne składniki można dodawać dowolnie Primavera(...)makaron primavera z pesto zamiast sosu. Jest to bardzo lekkie i odświeżające danie. Pysznie smakuje na ciepło, ale można je zjeść również na zimno i potraktować jak makaronową sałatkę. Składniki: 200 g makaronu: rurki, świderki 1 mała cukinia 5-6 łodyżek szparagów ½ główki brokuła 1 szklanka groszku (może być mrożony) 6 małych pieczarek 1 łyżka masła Listki bazylii Sól
Niedzielny kucharzSurówka z młodej kapusty – tym razem w wersji chyba najprostszej z najprostszych. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu
Kulinarne PrzebojeBardzo szybka i dobra przekąska lub pomysł na kolację. Istnieje też mini wersja imprezowa bez sera, ale to kwestia oddzielnego wpisu. Oba są banalne. Polecam wszystkim
Karola gotujeKapustę drobno siekamy, solimy i mocno ugniatamy rękoma. Dzięki temu kapusta zmięknie. Dodajemy drobno posiekany koperek oraz drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki. Mieszamy: olej, musztardę francuską, sok z cytryny. Łączymy z sałatką. Smacznego
Smak mojego domu