Przez ostatnie problemy ze zdrowiem zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co ląduje na moim talerzu. Dziś mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę bogatą w witaminy. Potrzebne nam (na 2 porcje): - trzy duże garści szpinaku - pół czerwonej papryki - pół ogórka - pół sporego lub jedno małe awokado - pół pęczka szczypiorku * dressing: - 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego - po łyżeczce musztardy
W poszukiwaniu inspiracjiSałatka na szybko. Lekka, wręcz wiosenna propozycja na sałatkę min. do pracy. Składniki 250 g tortellini z serem ricotta i szpinakiem 150 g polędwicy łososiowej z indyka puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 długi ogórek 100 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku 3 łyżki majonezu sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Tortellini ugotowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, odcedziłem
R'n'G KitchenQuesadilla z kurczakiem, zielonymi szparagami i świeżym szpinakiem, do tego pyszne guacamole i roszponka – tak wygląda nasz kolacjo-obiad z wykorzystaniem kurczaka teriyaki z przepisu z wczorajszej sałatki superfood . Muszę Wam powiedzieć, że wyszło naprawdę pysznie, a przygotowanie zapieczonej tortilli zajęło nam zaledwie kilkanaście minut! Składniki: 6 tortilli pszennych 150g żółtego sera 150g świeżego, młodego szpinaku 300g piersi
Taste and CookTylko kilka składników i mamy pyszną misę ciepłych chrupkich warzyw. Można potraktować ją jako sałatkę na ciepło lub dodatek do obiadu. 2 marchewki kilka ciemnych pieczarek szpinak baby czosnek sól i pieprz oliwa sezam lub czarnuszka Marchew obierz i potnij w plastry a plastry w paseczki ( wzdłuż warzywa), pieczarki w plasterki. Rozgrzej oliwę i wrzuć na mocno rozgrzaną marchew
AZgotuj!jednym słowem mówiąc nie powinniśmy go omijać na warzywniaku. Jarmuż ma mnóstwo zastosowań, świetnie nadaje się na smoothie czy sok, traktujemy go jak szpinak, blanszujemy, krótko gotujemy, pieczemy lub jemy na surowo. Doskonale urozmaici wszystkie sałatki, a chipsy jarmużowe zawojują niejedną imprezę. Składniki Czas przygotowania: 15 min świeże liście jarmużu 1 l oleju rzepakowego Przygotowanie
Słodki Kompromischlebku. Może to być pita , domowy flatbread , a na szybko podpieczony kupny wrap/tortilla. Lubię smarować taki chlebek hummusem i zawijać z dodatkiem świeżego szpinaku. A najpyszniejsza, lecz wymagająca troszkę więcej pracy, jest wersja z dodatkiem sałatki z natki pietruszki i mnóstwem soku z cytryny <3 A Wy jak lubicie jeść hummus? Hummus tradycyjny Składniki (ja robię z połowy
Chilli Czosnek i Oliwazapominajcie o sprawdzeniu czy zadanie jest w 100% wykonane :) Kosze Lidla wędrują do: Ada Ada i przepis na pizzerinki Małgorzata giemerrie@gmail.com Sałatka z rukolą z marynowana mozzarellą i gruszką Agnieszka Klaus Cannelloni ze szpinakiem i szynką w sosie serowym Kochane macie 3 dni na przesłanie swoich danych adresowych razem z telefonem( żeby kurier mógł się
Niezły MłynekOczywiście takie ravioli możenie przygotować sami ale Ci co nie potrafią bądź nie mają czasu, mogą dostać świeże ravioli w sklepach i również sałatka wyjdzie :) Składniki: ok 500 g ugotowanych i ostudzonych ravioli ricotta i szpinak 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 300 g szynki konserwowej majonez lub jogurt grecki sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie
Niezły Młynekmogliśmy przekonać się podczas warsztatów przekonać się, przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole
królestwo garówSkładniki: 250g tortellini ( u mnie ricotta ze szpinakiem) - ugotowane według instrukcji na opakowaniu, odcedzić i ostudzić, 110g wędliny - pokrojona w kostkę, ok.100g startego na dużych oczkach
W kuchni u MonikiZaskoczcie swoich gości taką oto nietypową sałatką (pomysł od koleżanki Krystyny). Tofu można zastąpić fetą, a rukolę sałatą masłową lub szpinakiem. Składniki: kilkanaście liści rukoli 1 opakowanie wędzonego tofu i olej lub feta 1/3 filiżanki pestek słonecznika 2-3 suszone pomidory (w oleju, lub więcej) Porwij liście sałaty i umieść w misce. Jeśli używasz tofu, pokrój go w drobną kostkę(...)patelni. Pomidory połóż na papierowym ręczniku (niech wsiąknie olej), następnie drobno je pokrój. Do miski z sałatą dodaj tofu/fetę, pestki słonecznika i suszone pomidory. Delikatnie wymieszaj. Możesz polać sałatkę olejem z suszonych pomidorów i/lub dodać ulubione zioła, ale ostrożnie bo olej jest dość wyraźny w smaku. Pogoda piękna, więc ruszamy na spacer po Rzeszowie. Świetny przewodnik przygotował zespół resinetu
Qlinarnie i Qlinarnieświeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką
Jadło i czytadłoDziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy ;) Wiosenna sałatka w stylu fit Receptura na jedną porcję: - główka mini sałaty rzymskiej - garść liści świeżego szpinaku - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy - pół zielonego ogórka - 50 g tuńczyka z zalewy własnej
Sajkofanka smakuJuż nie raz Wam pisałem, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony. Tym razem Madzia postanowiła przygotować pyszny makaron razowy z łososiem i cukinią. Będzie to idealne połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto!Składniki:100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznikałyżka siemienia
Mango Papajaskrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy w kostkę. Szpinak wykładamy na talarze. Na nim układamy truskawki, awokado oraz fetę. Doprawiamy sosem. składniki na dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu pieprz do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniabyłoby mi jej mało;) Już kombinuję, by wykorzystać ją do kanapek, do burgerów, jako dodatek do mięs czy innych sałatek. Sałatka całościowo wyszła ok, ale nie żebym jakoś specjalnie miała się nią zachwycać. Niestety nie miałam rukoli i dałam szpinak. Nie sądzę jednak, iż to miałoby jakoś znacząco wpłynąć na moje zdanie. Cebula najlepsza – tyle napiszę;):) duża garść
Smaki Na Talerzulunch lub kolację. Ta sałatka sprawdzi się też świetnie jako pomysł na lekki posiłek po świątecznym przejedzeniu. Składniki na 2 większe porcje: 1 cykoria, pokrojona w plasterki ok 0,5cm 1 małe jabłko, pokrojona w cienkie półplasterki 1 burak, pieczony i pokrojony w cząstki 1 persymona, pokrojona w plasterki 1 garść szpinaku baby 1 garść ziaren granatu 1 garść(...)miał płynną, niezbyt gęstą konsystencję. Cykorię pokroić w półcentymetrowe plasterki. Wymieszać ze szpinakiem i odrobiną dressingu. Ułożyć na paterze. Dodać pokrojone jabłko, persymonę, upieczonego buraka. Posypać pestkami granatu i uprażonymi pestkami dyni. Na wierzch dodać listki natki pietruszki. Podawać z dressingiem. Smacznego! Artykuł Zimowa sałatka z cykorią i dressingiem z tahiny i syropu klonowego pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookinggotuję bób w lekko posolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się o wykorzystanie
To co kochamlato! Kiedy jest gorąco, nikt nie ma ochoty na ciężkostrawny obiad. Sałatka dostarczy potrzebnej energii, a przy tym jest lekkostrawna. Sałatka z makaronem Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu, waga sucha 100 g mieszanej sałaty, szpinak, rukola, jarmuż 150 g mozzarelli sałatkowej 4 łyżki pesto 1 pomidor 6 ogórków koktajlowych 10 rzodkiewek 15 czarnych oliwek 2 łyżki pokrojonego szczypiorku(...)ogórki w grube plasterki, podobnie rzodkiewki i mini salami. Pokrój pomidora w ósemki, opłukaj i osusz sałatę. Dodaj warzywa, mozzarella, salami, oliwki i sałatę do makaronu i wymieszaj. Posyp sałatkę szczypiorkiem. Smacznego! The post Sałatka z makaronem,pesto, mozzarella i salami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaktóre sprawiają, że lunch jest bardziej oryginalny i smakuje inaczej niż zwykle. Znajdziemy tu przepisy m.in. na: karczocha z sosem musztardowym, sałatkę z chorizo, jajek i ziemniaków czy zawijasy z ciasta filo z serem feta i pikantnym szpinakiem 3. Dla uwięzionych przy biurku - proste danie, które zjesz szybko, nie przerywając pracy, jak: zupa z czarnej fasoli, kanapka z wędzonym łososiem(...)które zawsze warto mieć pod ręką, jak: pomidory w puszce, fasola, ciecierzyca, makaron, kuskus oraz produktów, które można długo przechowywać w zamrażalce czy lodówce. Znajdziemy tu przepisy m.in na: sałatkę z ciecierzycy z kuminem, makaron z szynką parmeńską i pomidorem czy paella biedaka 5. Przygotowane z wyprzedzeniem - przepisy na dania przygotowane dzień wcześniej wieczorem, dzięki temu smaki połączą się
Kuchnia MagdaLenypoliczków. Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką, podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym stole pojawia się czarna domowa chałka podana z domowymi lodami
Kulinarne przygody Gatityocet idealnie go równoważą, neutralizując jednocześnie efekt zabójczego czosnkowego oddechu pogromcy wampirów. W tych proporcjach wszystko gra! Na drugi dzień z piersi powstała sałatka – z dodatkową porcją świeżo zmiksowanego sosu chimichurri, dojrzałym awokado, miksem sałat, młodym szpinakiem i kolorowymi kiełkami – posypana pokruszoną grecką fetą. Zdrowe i syte jedzenie! SKŁADNIKI 1 kurczak zagrodowy (u mnie 1,75kg) 1 naprawdę duży
Karo in the Kitchenpłuczemy i osączamy w wirówce do sałaty. Wykładamy na talerz. Posypujemy pieprzem, osączonym z zalewy. Truskawki (szypułki usuwamy) kroimy w kostkę, układamy na szpinaku. Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę newellę. Olej, miód, musztardę mieszamy, olewamy sałatkę, dekorujemy kiełkami brokułu. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchen