zbliżające się Walentynki. Oprócz polędwicy w pieprzu drugim pikantnym akcentem jest popcorn (koniecznie kupcie ten mocnooo pikantny, bo sprawdza się genialnie). Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem Składniki: około 100 g mixu sałat (u mnie szpinak, rukola, dwa kolory botwinki, roszponka) około 250 g polędwicy wieprzowej 15 g pieprzu kolorowego garść pomidorków koktajlowych 100 g sera cheddar duża garść(...)dressing dokładnie mieszamy. Do miski wrzucamy umyte i osuszone sałaty. Posypujemy startym serem, układamy mięso i pomidorki. Na koniec przed podaniem polewamy dressingiem i posypujemy popcornem. Smacznego Artykuł Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeswoim bogactwem owoców i warzyw sprzyja eksperymentowaniu w kuchni. Podczas ostatnich zakupów na ulubionym straganie dostrzegłam piękny, zielony szpinakiem. Kupiłam go niezwłocznie. Dopiero w domu zaczęłam zastanawiać się co z niego przyrządzić.. może pyszne zielone smoothie, aromatyczne kaszotto lub niezwykłą sałatkę. Ostatecznie stanęło na dość oryginalnej szakszuce ;) Z dodatkiem cebulki i suszonych pomidorów stanowił pyszną całość. Zwieńczeniem dania było
Kolizje Smakówmyjemy i suszymy. Boczek smażymy (bez dodatkowego tłuszczu), gruszkę kroimy w plastry, pomidorki przekrawamy na połówki. Na półmisku układamy szpinak, pomidorki, kawałki sera, plastry gruszki, smażony boczek, oraz listki stewii. Całość polewamy ulubionym sosesm. U mnie sos balsamiczny ale sałatka dobrze smakuje z sosem na bazie oliwy, musztardy i miodu. Smacznego!moja stewia Możesz zamówić stewię tutaj
Bon Appetit Małgorzatysobie zaszaleć i użyć po raz pierwszy pokrzywę . I na pewno będę sięgać po nią częściej . Zdrowa sałatka w 15 minutek Tą sałatkę stworzyłam do równie zdrowego dania głównego ViolaPassion Składniki: 4 garści mieszanki (rukola rukiew szpinak) 2 gałązki pokrzywy 4 świeże figi 2 garści mieszanki orzechowej (pini ziemne itp) 3 łyżki oliwy z oliwek plus 2 do prażenia
Viola cooks with passionSkoro sezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić
Piąty grzech głównyosuszyłam. Oderwałam łodygi. Ułożyłam na nich pokrojonego w kostkę melona, słupki gruszki i kawałki serka burgos. Szynkę rozerwałam i położyłam na liściach szpinaku. Następnie pokroiłam szalotkę w piórka i zalałam oliwą i balsamico. Polałam takim sosem sałatkę, a na koniec posypałam jagodami goji
Aga w kuchnisosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią ala carbonara Makaron z szpinakiem i kurczakiem Spaghetti z truskawkami
Ala piecze i gotujezniknęła z półmiska jako pierwsza. Na następną imprezę zrobiłam jej podwójną porcję i znów nie zostało nic na talerzu. Ta sałatka weszła do kanonu dań imprezowych mojego domu ;) Składniki: 250 g świeżych tortellini z ricottą i szpinakiem 3 łyżki nasion dyni 3 łyżki tartego parmezanu duża garść rukoli listki z kilku gałązek bazylii Sos bazyliowy: pęczek bazylii lub bazylia(...)dyni podprażyć na patelni, aż lekko spęcznieją i zrumienią się. Składniki sosu zmiksować za pomocą blendera na gładki sos. Sos wymieszać z tortellini i podprażonymi nasionami dyni. Gdy składniki sałatki będą już zimne dodać parmezan, liście bazylii oraz rukolę. Smacznego
Codziennik KuchennyPodczas upałów przygotowuję do jedzenia coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Tym razem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 50 g sera feta, duży plaster arbuza, 5 łyżek malin, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego(...)Wykonanie Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny. Polać sosem bazyliowym. Od razu podawać
Z miłości do słodkościJajko zapiekane w pieczarce na grzance z sosem z pieczonych pomidorów czy z sosem pietruszkowym na liściach szpinaku. Ciekawa jestem, który sposób podoba Wam się bardziej? :) Oto mój kolejny sposób, po pieczarkach zapiekanych z mozzarellą i "cheeseburgerach" , na wykorzystanie w kuchni pieczarek portobello (które można zastąpić zwykłymi dużymi pieczarkami). Pewnego dnia, przyglądając się okazałym sztukom przyniesionym ze sklepu, zorientowałam(...)pikantnych smaków (ja! ja! ja!), ponieważ do sosu zamiast płatków chilli dodałam całą świeżą papryczkę chilli. Druga wersja to rodzaj sałatki. Pieczarkę posmarowałam tym razem sosem z natki pietruszki i czosnku i podałam na liściach świeżego szpinaku. Jest lekko, pysznie i pięknie! To którą wersję wybieracie? Ja oszalałam na punkcie obu :) Jajko zapiekane w pieczarce Sposób I: Składniki
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na 2 porcje: 250-300 g świeżego łososia 2 pomidory 1 ogórek kiszony lub świeży 2 garście świeżego szpinaku sos czosnkowy (1/2 szklanki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 ząbek czosnku) 4 sztuki tortilli sól, pieprz przyprawa do sałatek sok z 1/2 cytryny olej do smażenia Łososia umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem, przyprawą do sałatek i na sam koniec(...)międzyczasie przygotować sos czosnkowy, tzn. jogurt wymieszać z majonezem i posiekanym w bardzo drobną kostkę ząbkiem czosnku. Pomidora umyć, przeciąć na pół i pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć i osuszyć. Ogórka pokroić w słupki. Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, następnie dodać szpinak, ogórka, pomidora, a na sam koniec kawałki łososia. Każdą zrolowaną tortillę owinąć w folię aluminiową, aby podczas
Ugotowaćlunch w tych okolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże(...)później otwiera się na kolację od 19.30. Quiche ze szpinakiem i marchewką od razu zdobył moje serce w tej restauracji. Przypomina trochę tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku
Pink Envelopeczerwonej cebuli2 rzodkiewkiszczypioreksos:1 łyżka musztardy1 łyżka naturalnego miodu3 łyżki oliwy z oliweksól, pieprzNa półmisku układamy umyty i osuszony szpinak, ugotowaną i ostudzoną fasolkę oraz ugotowany i ostudzony bób. Cebulę kroimy w piórka i także układamy na sałatce. Mortadelę i ser kroimy w cienkie paseczki i dodajemy na półmisek. Ugotowane jajka kroimy w ósemki i dodajemy do reszty. Całość
Bon Appetit Małgorzaty