sałatki z ogórków - 8143 przepisów (strona:451/543)

Sałatka z pieczarkami i serem 7217

Sałatka z pieczarkami,, serem oraz majonezem powstała dzisiaj , aby zaspokoić moją wielką ochotę. Też tak macie, że "chodzi" za Wami jakaś potrawa? Tak było właśnie dzisiaj

O kuchni z uczuciem
Brak tytułu 160

Wybierajmy madrze - test Oleju Rzepakowego -   Portal www.urodaizdrowie.pl przekazał mi do testów olej rzepakowy. Olej rzepakowy to niedoceniany produkt. Sama niezbyt często sieałąm po niego

kolorowotorcikowo
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 260

Dzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni.Jakiś czas temu wymyśliłam

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 152

nakrywamy 1 liściem. Na koniec zalewamy gorącą, osoloną wodą i szczelnie zamykamy. Słoiki układamy do góry dnem. Po ostygnięciu przekręcamy i umieszczamy w chłodnym miejscu.  Tak przygotowane ogórki są przydatne do spożycia przez minimum pół roku. Kiszoną cukinię przygotowujemy w identyczny sposób. Przed włożeniem do słoików kroimy ją w słupki. KISZONE BURACZKI Co potrzebujemy? - buraki, - ziele angielskie, - liście(...)czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane w lodówce do 6 miesięcy. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 114

esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła nam kotletów. Następnie kroimy w drobną kosteczkę ogórki korniszony i dodajemy do farszu. Na koniec jeszcze jedno surowe jajo, pieprz, tymianek (sporo), ostra papryka. Składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy na zwartą masę. Panierkę my zawsze robimy(...)tylko na zdrowie :) Kiedy fasolka zmięknie przekładamy ją do sosjerki lub co tam macie pod ręką i podajemy z kotletami i surówką. Aha !!! Jeszcze posypujemy szczypiorkiem, aby ładnie wyglądało. Sałatka na zdjęciu to rukola, pomidory, oliwki czarne, kukurydza. Polane jedynie sokiem z połowy limonki, oliwą z oliwek i pieprzem. Prawda, że smacznie to wygląda ? Wypróbujcie zatem to danie i podzielcie

vegetanie
Placek po węgiersku 181

drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo, tak aby zakrywać wszystkie składniki gulaszu. Ogórki kiszone pokroiłem wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki o grubości około 3-4 mm. Dodałem je do gulaszu. Pod koniec duszenia dodałem do gulaszu 50 gram schłodzonego masła pokrojonego(...)drugiej. Po usmażeniu placki wyłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na talerzu ułożyłem 2 placki ziemniaczane, które obficie polałem przygotowanym gulaszem. Obok ułożyłem niewielką ilość sałatki z marchewki i jabłka. Całość udekorowałem kleksami kwaśnej śmietany

Wyprawy kulinarne
Szybka pasta z awokado 198

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka selerowa 343

Mam nadzieję, że Siostra Anastazja nie obrazi się na mnie, że ostatnio wpis za wpisem poświęcam jej przepisom. Cóż ja na to poradzę, że uważam ją

In my kitchen
Poniedziałek: Buddha bowl z serem halloumi 133

był wegetarianinem, jednak bardziej tu chodzi o sposób przygotowywania potrawy niż o takie, czy inne konotacje. W Buddha bowl piękne jest to, że nie na jakieś jednej receptury na sałatkę, chodzi tylko o to, żeby składniki były zdrowe, różnorodne i kolorowe. Misę można wypełnić surowymi warzywami, albo upieczonymi, albo mieszanką jednych i drugich. Najlepiej kiedy są to składniki o różnej(...)panuje pełna dowolność i możecie zrobić taki sos na jaki macie ochotę. My proponujemy klasyczny dresing do ryżu w stylu azjatyckim. Składniki: 200 g sera halloumi Pęczek rzodkiewek Mały ogórek Szklanka posiekanej czerwonej kapusty 2 małe marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki ryżu Dresing 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu

Niedzielny kucharz
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 184

moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym(...)książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia bez zbędnych ozdobników. Fotografie są ciemne, nastrojowe, niektóre mają w sobie nawet coś niepokojącego, jak te powykręcane ogórki wetknięte w dip z sera feta, jogurtu i mięty. Książkę wyróżnia także oryginalna oprawa graficzna , w której odbija się osobowość autora równie mocno co w przepisach. Odważna, nowoczesna, utrzymana

Chilli Czosnek i Oliwa
Burgery z ziemniaków i ciecierzycy 185

ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek i miksujemy na gładką masę. Sezam częściowo zostanie w całości i tak ma być. Kiedy mamy przygotowaną masę z cieciorki, kroimy ogórka w drobniutką kostkę i dodajemy do masy. Cebulę również kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki(...)kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność

vegetanie
Śledzie z kiszonymi burakami 303

Jak ten czas szybko mija. Do Świąt został tylko tydzień. Nie mogę w to uwierzyć Choinka już stoi, piernik leżakuje by nabrać smaku to i najwyższy

Życie ze smakiem
Pomidorowe kapeluszniki z kolorową sałatką 161

Jest zima. I to nietypowa, bez specjalnego wyrazu zawieszony mop do podłogi na niebie...brrrrrr! I myślę, że nie jestem jedyna, która nie cierpi tych ponurych

upichcona
Pieczone szparagi w szynce 181

Sezon na szparagi jeszcze trwa i właśnie dlatego powinniśmy z niego korzystać póki możemy. Dziś pokażę Wam może nie dosłownie przepis, a raczej podpowiedź jak możecie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!