Początek czerwca to czas kiedy jeszcze jest łatwiej o dobre truskawki niż dobre pomidory. W tym roku sezon truskawkowy jest wyjątkowo krótki, więc warto jeść je
Ugotowane pozamiatanepragnącym schudnąć. Powinny po niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości(...)sicie i przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru. Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni. Plamy na dłoniach - buraki zawierają bardzo
Ciastka - domowe słodkościŚwietna przystawka, idealne śniadanie czy też kolacja. Kolejne danie ze starego zeszytu zostaje przywrócone w nowej odsłonie 😊 Zamiast śmietany czy jogurtu składniki można wymieszać z
Kulinarne przemysleniaNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciągu dnia Koktajlowa bomba witaminowa Do przygotowania koktajlu będziecie potrzebować: 1 banana 1 ogórka natki pietruszki 1/2 cytryny kawałka imbiru 200 ml wody kokosowej (1 szklankę) 1.Banana, ogórka oraz imbir obieramy ze skórki i kroimy. 2. Natkę myjemy i siekamy na mniejsze porcje. 3. Wyciskamy sok z połówki cytryny. 4. Wszystko razem blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji(...)naprawdę smaczne i zdrowe! A Wy lubicie koktajle? Często je przygotowujecie? Koniecznie dajcie znać, jakie są Wasze ulubione połączenia Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na lekkie, wiosenne sałatki, polecam moją sałatkę z rzodkiewki: Prosta wiosenna sałatka z rzodkiewki – przepis krok po kroku Artykuł Zielone koktajle na wiosenny detoks – przepisy pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondiDzisiaj zapraszam Was na kolejny przepis na lato , który jest wspomnieniem dzieciństwa czyli pieczone ziemniaki i groszek z ziołowym tzatziki. Będąc na wakacjach u rodziny na
codojedzeniatabbouleh przyrządza się równie szybko jak tradycyjne tabbouleh . Wystarczy jedynie pokroić wszystkie składniki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny. Moim zdaniem jest to idealna sałatka do szaszłyków z jogurtowego kurczaka zwłaszcza o tej porze kiedy wciąż można kupić granaty. Bardzo polecam oba przepisy. Jogurtowy kurczak jest smaczny i aromatyczny nawet po 2 godzinach marynowania(...)grilluj około 6 minut co jakiś czas odwracając. Brokułowe tabbouleh 1 mały brokuł 150 g ugotowanego bulgur 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli 1 mały granat, pestki 3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy garść natki pietruszki 4 gałązki młodej bazylii sól i czarny pieprz do smaku Rozdrobnij brokuł
codojedzeniaIdealna na letni posiłek: lekka i orzeźwiajaca, ale jednocześnie syta i zapełniajaca na dobrych kilka godzin. Smakuje znakomicie zaraz po zrobieniu, w temperaturze pokojowej, ale także
Lejdi of the houseUwielbiam zapiekanki a makaronowe to już najbardziej. Tym razem zapiekanka z moimi ulubionymi warzywami czyli kalafiorem, brokułem i pieczarkami . Kukurydza jest tylko do towarzystwa. Zapiekanka jest
Kawa z mlekiempokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już można jeść. 3. Czosnek niedźwiedzi mrożony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - woreczki strunowe Liście(...)kwiaty, które są piękną ozdobą potraw. A do czego można go używać? Praktycznie do wszystkiego – do przygotowania pesto, nalewek, marynat, do zup, sosów, mięs, ryb, farszów, twarogów, jaj, sałatek, masła ziołowego, na kanapki… i nie tylko. Gorąco polecam – na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Przetwory z czosnku niedźwiedziego appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoJak tam Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób
Czary - gary w kuchniPrzede wszystkim przepraszam Was, że wrzucam ten przepis tak późno, jest jeszcze jednak poniedziałek, więc się zmieściłem. W woli wyjaśnień, zająłem się nowym projektem i trochę
BaRepasSobota rano. Kartka i długopis w ruchu, bo czas na większe zakupy. Obok lista dań do przygotowania z myślą o dzisiejszych posiłkach, czekającej mnie podróży i
Weekendy w domu i ogrodzieŚniadanie, drugie śniadanie, lekki deser, przeróżne sałatki i surówki… Jogurt i ser, to podstawa wielu przepisów. Osobiście nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych składników. Niestety duża część sklepowych jogurtów nie jest zbyt zdrowa. Producenci w różny sposób przedłużają termin przydatności swoich produktów. Ponadto kupne jogurty wzbogacone są niestety o cukier. Te które przygotujemy w domy są naprawdę zdrowe(...)babci… coś wspaniałego. Na szczęście i teraz można je w prosty sposób przygotować. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kanapki posmarowane serkiem z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i ogórka. Coś wspaniałego. Do tego, to samo zdrowie. Biały ser jest bogaty m.in. w wapń, magnez, witaminę A, E, potas, cynk, żelazo, sód. Jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów. Jeśli choć
Słodkie okruszkiBardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 2 buraczki 3 marchewki 2 czerwone cebule 3 ziemniaki 3 jajka Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone natka pietruszki sól, pieprz 1;1 majonez z jogurtem naturalnym Przygotowanie: Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno
W garach u Gosi