Papryka po szwedzku – przetwory Dlaczego po szwedzku ? Otóż po zrobieniu sałatki szwedzkiej zostało mi sporo zalewy , a że akurat obkupiłam się w piękną mięsistą czerwona paprykę hm…czemu by nie poeksperymentować i nie zastosować przepisu z ogórków do papryki . Nie ma przeszkód , więc pomysł został wdrożony z bardzo dobrym , wręcz rewelacyjnym skutkiem , jedyną modyfikacją było dodanie odrobiny(...)oleju , bo lubię go w marynowanej papryce . Z całą pewnością mogę stwierdzić , że zalewa ze szwedzkiej sałatki świetnie sprawdza się także w przypadku czerwonej papryki Składniki : 3 kg czerwonej grubościennej słodkiej papryki typu block 1 łyżka oleju na słoik 2 łyżki soli 1/2 łyżeczki gorczycy białej na słoik 1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego na słoik zalewa : 2,5 l wody
Ogrodnik w podróżyDziś nieco klasyki. Sałatka jarzynowa znana jest chyba każdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu.Składniki:* 3 ziemniaki* 3 marchewki* 1 pietruszka* nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka* 1 cebula* 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone* 2 jajka gotowane na twardo* 200 g groszku konserwowego* 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć )* majonez* musztarda* sól(...)selera dokładnie wyszorować - nie obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić.Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać.3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem.W razie konieczności dodać więcej majonezu.Smacznego
kolorowotorcikowoBardzo smaczne, aromatyczne czosnkowe ogórki, w zimie jak znalazł, świetny dodatek do obiadu, hot-dogów, czy hamburgerów zamkniętych w bułce.. tak pyszne,że można zajadać same :) Sałatkę przygotowuje się bardzo szybko a przechowywać można bardzo długo. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, bo naprawdę szybko znika :) Przepis dostałam parę lat temu od koleżanki i na stałe zagościł
Kuchnia z widokiem na ogródWielkimi krokami zbliża się Wigilia. W moim rodzinnym domu obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję. Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny. Życzę smacznego! Składniki(...)cienkie półksiężyce. Przelać wrzątkiem na sicie. Paprykę oczyścić z ziaren, umyć i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i grzyby osączyć z zalewy, grzyby pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać jogurt, majonez, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. W razie potrzeby jeszcze doprawić
Nie tylko w kuchnisosu więcej soku z cytryny, ponieważ dressing powinien być dość kwaśny. Sałatka fattoush z bobem, fasolką szparagową i labneh Składniki / na 4-6 porcji: 200 g zielonej fasolki (u mnie jest to fasolka Mamut), pokrojonej ukośnie na 3-4 cm. kawałki 200 g młodego bobu 1 ogórek 2 pomidory 2 czerstwe chlebki pita lub 2 pszenne wrapy/tortille lub 4 kromki(...)oliwy (można pominąć) Przygotowanie sałatki fattoush: W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć do niej zieloną fasolkę i bób i gotuj przez ok. 5 minut (mają być nadal jędrne i chrupiące). Odcedź i przelej zimną wodą. Możesz obrać bób ze skórek, ale ja tym razem tego nie robiłam, ponieważ ziarenka były ładne i młode. Ogórek przekrój na pół
Chilli Czosnek i Oliwaużywania sztućców i brudzenia talerzyków Polecam! Zachęcam Was serdecznie do spróbowania także innej, ale również bardzo smacznej, sałatki podanej w muszlach makaronowych: PRZEPIS TUTAJ Składniki: 20 muszli makaronowych 1 puszka tuńczyka w oleju 10 dkg żółtego sera 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)tarce o drobnych oczkach *** *** Paprykę oraz ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę *** *** Tuńczyka odsączamy z zalewy i delikatnie rozdrabniamy widelcem *** *** Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach *** *** Wszystko przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i mieszamy *** *** Majonez łączymy z jogurtem oraz musztardą i całość mieszamy z sałatką. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Blog z Apetytemgrilla idealnie sprawdzi się orzeźwiająca sałatka z quinoa i truskawkami przygotowana nieco inaczej od klasycznego tabbouleh, spróbujcie, a sami się przekonacie! Czas przygotowania: 30 min Dla 4 osób ● 400 g truskawek ● 140 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 4 gałązki świeżej mięty ● 4 gałązki świeżej kolendry lub bazylii ● 2 młode cebulki ● ½ dużego ogórka ● sok z połowy cytryny ● 4 łyżki oliwy(...)gałązek mięty i kolendry (lub bazylii) i drobno posiekaj. W misce wymieszaj ugotowaną komosę ryżową z truskawkami, ogórkiem, cebulkami i ziołami. Połącz sok z cytryny z oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą**. Wlej na tabbouleh i delikatnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną. *Około 3 razy objętości wody, dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. ** Jeśli wolisz bardziej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsta sałatka ,szybka i dobra na spotkanie ze znajomymi lub jako lekkie danie na kolację. 1 główka sałaty 3 pomidory 1 świeży ogórek 1 papryka 1 mała cebula 4-5 rzodkiewek koperek 1/3 szkl.jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz papryka w proszku szczypta przyprawy indyjskiej chaat masala rzeżucha do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sałatę myjemy(...)kawałki.Ogórek myjemy i kroimy na plasterki.Paprykę myjemy,czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.Pomidory myjemy ,usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w plasterki,to samo robimy z rzodkiewkami.Koperek siekamy.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z olejem i sokiem z cytryny,solą,pieprzem i papryką.Warzywa delikatnie mieszamy z przyprawą chaat masala,i polewamy sałatkę.Smacznego.Mo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzekładana krakersami. Bardzo efektownie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Sałatka idealnie sprawdza się na imprezach, świętach i innych okolicznościach, gdzie szczególnie zależy nam na tym, aby zaskoczyć gości. Polecam! 36 szt. krakersów solonych 5-6 filetów śledziowych z olejem wiejskim 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 marchewka 2 buraczki ćwikłowe 4 jajka 300 g majonezu(...)Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka na tarce jarzynowej z drobnymi oczkami. Górę posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę odstawić do lodówki na dobę. Po takim czasie jest najlepsza i krakersy dobrze się kroją
https:KKuchniaMniamszkl. pęczaku 1 średnia cebulka 1 duży pomidor 2 spore ogórki kiszone 2 jajka oliwa Jajka i pęczak gotujemy. Cebulkę, pomidory, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Dodajemy oliwy i ewentualnie dosalamy. Dokładnie mieszamy i sałatka gotowa :) Prosta i smaczna :) Smacznego
Co w głowie piszczytzatziki to sos o kremowej konsystencji, przygotowywany na bazie jogurtu greckiego, ogórka i czosnku. Doskonały dodatek do mięsa z grilla bądź też pieczeni lub innych mięs pieczonych w piekarniku. Idealnie nadaje się także jako dodatek do sałatek czy grillowanych warzyw. Robi się go łatwo i szybko a jego smak jest bardzo wyrazisty. Nie wyobrażam sobie grilla bez tego sosu, gości
Zrób to smaczniePyszna, prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna sałatka śledziowa z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest piękną ozdobą stołu i wspaniale sprawdza się na każdej rodzinnej uroczystości. Polecam! Składniki: ok 350g solonych filetów śledziowych – matiasów 3 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 3 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu(...)kosteczkę *** *** Cebulkę drobno siekamy *** *** Do dużej miski przekładamy ziemniaki, śledzie, cebulkę, jabłko oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone *** *** Dodajemy majonez oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (solą delikatnie gdyż śledzie są już słone) *** *** Tak przygotowaną sałatkę śledziową rozkładamy na płaskim półmisku i wykonujemy na niej poprzeczne wgłębienia *** *** We wgłębieniach układamy doprawione wcześniej buraczki
Blog z Apetytemogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki, które lubimy najbardziej! Sałatka jest lekka(...)złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek z rozmarynem - sól himalajska WYKONANIE: - kukurydzę odcedź na sitku - szparagi obierz i odetnij końce, przekrój na 3 równe części, obgotuj w osolonym
SMYKWKUCHNIPozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela(...)salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu. Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów
Kuchenne zapiski Edytysię ją dość szybko, tylko trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej, bo sałatka musi " poleżakować" w lodówce co najmniej 2 godzinki, aby makaron zmiękł, a smaki się przegryzły :) Składniki - zupki chińskie 2 opakowania - pierś wędzona z kurczaka 30 dkg - papryka 2 szt.( najlepiej dwa kolory : czerwona i zielona ) - ogórki konserwowe 2 szt.większe, lub 3 mniejsze - kukurydza mała puszka - zielona(...)twardo 2 szt. - majonez, śmietana, - sól, pieprz, domowa wegeta Wykonanie Pierś wędzoną, obie papryki, ogórki konserwowe i ugotowane jajka kroję w drobna kosteczkę, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną zieloną cebulkę. Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję trzy łyżki śmietany i sześć łyżek majonezu, doprawiam wegetą delikatnie pieprzem. Jeśli dodaję wegetę nie dodaję
Kuchnia z widokiem na ogród