Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czarnuszka to aromatyczna przyprawa przywodząca na myśl nieco egzotyczne lub śródziemnomorskie klimaty. Jej walory smakowe zyskują coraz większe uznanie w kuchniach różnych regionów na świecie. Maleńkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soczewicą w jednym garnku. W międzyczasie przyrządzam dressing ze świeżych ziół oraz myję i kroję warzywa. Dodaję je po prostu do ugotowanej kaszy i zjadamy w formie cieplej sałatki. Uwielbiam też łączyć warzywa z owocami, więc wykorzystuję to, na co mamy sezon w pełni, czyli soczyste truskawki. A skoro już o nich mowa to kupuje je zawsze w niewielkich ilościach(...)problem z przechowywaniem owoców. To jeden z tych powodów, dla których nie mogę się doczekać przeprowadzki ; ) Póki co jednak jestem częstym gościem w osiedlowym warzywniaku :) Podobnie jest z kaszami, makaronami i innymi produktami sypkimi. Mała kuchnia ma swoje ograniczenia, więc wszystkie takie produkty mam ustawione na kuchennym blacie. Na szczęście pomagają mi w tym piękne i zgrabne pojemniki szklane
Mienta blogPasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczne danie. Tagliatelle z kurczakiem Kolejna pozycja z menu jeśli chodzi o dania obiadowe to makarony, risotta, gnocchi i tortellini czyli specjały kuchni włoskiej Bardzo smaczny był np. makaron tagliatelle z kurczakiem (25 zł). Polecam. Lokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską(...)zaoferowania dwie zupy: tajską (19 zł) oraz krem z białej fasoli (14 zł), a także dania typowo wegańskie i wegetariańskie jak np. stek z kalafiora (25 zł) czy sałatkę z ricottą (24 zł). Błonia Bistro to również dobra pizza i smaczne burgery, czyli coś dla miłośników fastfoodów. Burgery zjemy tutaj zarówno w wersji tradycyjnej jak i w wersji wegetariańśkiej
I LOVE LIFECześć! powiem Wam szczerze że szkoda się uganiać za zagranicznym pesto :p. Mamy taniutką cukinię, Polską białą paprykę i aromatyczny czosnek. Wystarczy odpowiednią mieszankę upiec oraz
Kuchnia PROzdrowotnaPrzepyszna sałatka z zupkami chińskimi i kurczakiem.Idealna na spotkania ze znajomymi. Moja ulubiona! Składniki: 2 zupki chińskie 1 podw ójna pierś z kurczaka 4 jajka
Przepisy mojej mamyTak przyrządzone szparagi podaję same, z bagietką posypane kozim serem lub upieczonymi kawałkami drobiu. Smakują także podane z zasmażką przygotowaną z bułki i masła
Zasmakuj KuchniTakie prażynki to niesamowicie szybka i pyszna przekąską, która naprawdę wciąga! Są leciutkie, kruche i takie chrupiące. Idealnie smakują w wersji solo, ale można również ich użyć do posypania sałatki, czy zupy. Nawet sprawdzą się jako składnika panierki. Rewelacja! 1 opakowanie papieru ryżowego (*) olej do głębokiego smażenia sól i/lub ulubione przyprawy Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki(...)mocno rozgrzanym oleju (powinny od razu puchnąć), a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Całość posypać ulubionymi przyprawami i przemieszać. (*) Do smażenia nadaję się także suchy makaron ryżowy
Di gotujetakże niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek czy kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek(...)pieczone nabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy 22 cm) - krewetki smażone lub gotowne - dojrzałe awokado - makaron ryżowy - marchewka…. - czerwona papryka - sałata rzymska lub masłowa - świeże listki bazylii - szczypiorek - skórka z cytryny - czarny sezam - różowa sól himalajska Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy, zalewamy wrzątkiem
mojewypiekiinietylkomniejszym stopniu Anglosasom. Amerykanie dopiero kilka lat temu odkryli smakowitość bobu, głównie za sprawą kuchni włoskiej i zajadają się fava bean (albo broad bean, horse bean) przede wszystkim z makaronami. Swój wkład w upowszechnianie bobu ma również Martha Stewart, jedna z nielicznych przedstawicielek Polonii amerykańskiej, która wspięła się na sam szczyt drabiny społecznej USA (zaliczając po drodze fatalny upadek). Jeden(...)masłem i świeżym koperkiem. My proponujemy Wam kilka przepisów na dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki Danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym
Niedzielny kucharzPrzepisy na sałatki, lekkie sałatki, sałatki na ciepło, na obiad, na lunch czy na kolację to moja specjalność. Uwielbiam sałatki. Przyrządzam je w zależności od okazji
codojedzeniaPiękna dla oka kulinarna niespodzianka: niskokaloryczne spaghetti z cukinii z jędrną krewetką, w sosie z pesto i grillowanymi pomidorkami. Długo zachwycaliśmy się przepisami z ciętą jak
Niedzielny kucharznależy mak najpierw lekko przypiec i rozetrzeć w moździerzu. Do gotowania i pieczenia mak można użyć w całości lub roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem(...)pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu. Mak podkreśla smak warzyw i sosów zwłaszcza szparagów i warzy korzennych. Mak w kuchni Bliskiego Wschodu i żydowskiej dodaje się do pieczywa, ciast, cukierków i precli. indyjskie pieczywo Chapatis może
Ciastka - domowe słodkościPyszna zapiekanka na obiad lub do kolacji, to smaczne danie dla każdego. Potrzebujemy ugotowany makaron, naczynie, przyprawy i dodatki: szynkę konserwową, ser żółty, cebulę, cukinię, kukurydzę, paprykę, trochę tłuszczu do posmarowania naczynia i pieczarki. Przyprawiamy dowolnie wg swojego smaku, podstawowe przyprawy to sól, pieprz i oregano. Do natłuszczonego naczynia wkładamy warstwami wcześniej przygotowane, pokrojone, ugotowane, odsączone warzywa, ser, szynkę(...)Przy takim warstwowym ułożeniu wszystkie smaki się ładnie połączą. -- -- -- -- Jak naczynie się zapełni ozdabiamy wierzchnią warstwę pieczarkami, zieleniną... Jeżeli pozostały nam produkty, to możemy z nich zrobić sałatkę... ... a zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika 250 st. C 15-20 min. Potem czekamy 5 min. i dzielimy ostrym nożem na porcje i serwujemy na gorąco. Smacznego
chleba naszego