Składniki: 3 zupki chińskie 1 udko wędzone z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 por(biała część) 1/2 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 3 pomidory
magiczna kuchnia Kasirobienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną szyliśmy na maszynie letnie bluzki. Zaliczyłam też tekturowy peryskop, misę z masy papierowej i małą makietę księżyca. Raz zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną. Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki(...)Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia. U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest niebywale plastyczne, właściwie do złudzenia przypomina plastelinę, co gwarantuje dzieciom wspaniałą zabawę i ogromne chęci do współpracy. Po ugotowaniu makaron jest miękki i sprężysty. Ja podałam
KUCHARNIAOrzo kalafiorowe i łosoś w glazurze, pyszny obiad, zdrowy i smaczny. Pewnie znacie makaron orzo, który przypomina kształtem ryż. Dzisiaj chcę Wam zaproponować warzywną wersję tego makaronu, a mianowicie orzo kalafiorowe. Wspaniałe danie, które można podać jako główne danie warzywne lub jako dodatek do mięsa czy ryb. U mnie dzisiaj orzo kalafiorowe z łososiem w słodko kwaśnej glazurze. Nienawidzony kalafior(...)ulubionych warzyw. Orzo kalafiorowe robię często, choć nie zawsze nazywam je orzo . No cóż jako kulinarna blogerka lubię wymyślać potrawy a jeszcze bardziej ich nazwy. Więc dzisiaj zamiast kolejnej sałatki z kalafiora proponuję orzo kalafiorowe. Orzo kalafiorowe Składniki: 4 porcje 1 kalafior, średniej wielkości 2 ząbki czosnku 1 cebula 250 g brukselki 1 mała zielona cukinia 2 łyżki posiekanej świeżej
codojedzeniaodpowiednią odmianę do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak. Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :). Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal(...)domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :) Typy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się
SzczyptaSmaQserem feta (Sigara Böreği, przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina to szykowanie sałatki z pomidorów), następnie pieczemy i miksujemy. To wszystko. Zapraszam:) Do czego można wykorzystać dip z pieczonych pomidorów? do wszystkiego!:) naturalnie świetnie sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków(...)również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaicczas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie)Składniki
Chilli Czosnek i Oliwakiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań(...)Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu
Chilli Czosnek i Oliwasól, pieprz dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię(...)doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem i pietruszką. Podawać np z sałatką. Smacznego
ChilliJemykaszki dla dzieci, suszone i liofilizowane owoce, konopia siewna, pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe płatki śniadaniowe fitness makarony, octy i oleje Surówka z młodej kapusty z truskawkami Składniki: 1/4 młodej kapusty 4 duże truskawki 2 rzodkiewki gruby plaster cukinii 1 marchewka 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki(...)kapusty. Z marchewki wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a truskawki kroimy w ósemki, dodajemy do pozostałych składników. Z octu balsamicznego i oliwy z oliwek przygotowujemy dressing, polewamy sałatkę
Moja smaczna kuchniaprzekonana do tej sałatki . Zupki chińskie...hmmmm , jednak brokuł i pomidory w składnikach mnie ciut, ciut, zachęciły do wypróbowania. Skosztowałam i ...miłe zaskoczenie, idealna kompozycja smaków, bardzo smaczna sałatka. Raz za czas można zjeść "niezdrowo" Polecamy, ja i Marzenka. 2 brokuły dobra cena w KLIK 3- 4 pomidory dobra cena KLIK 8- 10 jajek(...)smaku Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również trzeba pokroić w kostkę, tylko większą. Makaron z zupek rozgniatamy , przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i zalewamy wrzątkiem. Ostudzone brokuły, jajka, pomidory i napęczniały makron, łączymy razem z majonezem i śmietaną/jogurtem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
Takie tam pichceniedanym państwie nie ma ich odpowiedników, muszą więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane(...)imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego mieszanka chińska - mrożone warzywka tajska pasta Kanokwan pieprz sól curry makaron ryżowy Przygotowanie: Włoszczyznę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do wody wraz z kośćmi wołowymi i gotujemy by uzyskać wywar taki jak na rosół
ClauditteMissCookingfeta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też(...)ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne
Chilli Czosnek i Oliwabędziemy mogli je hodować sami w domowym zaciszu. W specjalnym naczyniu tworzymy optymalny, wilgotny klimat, który umożliwia nam hodowlę dowolnych kiełków - lucerny, rzodkiewki czy pszenicy. Możemy ich używać do sałatek, kanapek, zup czy nawet koktajli. Mamy do wyboru kiełkownice jedno lub wielopoziomowe, a ceny zaczynają się już od 20 zł. 7.Shaker/bidon/butelka Zakręcany pojemnik idealnie sprawdzi się, gdy chcemy wziąć(...)ręką. Przy okazji nie zaśmiecamy środowiska plastikowymi butelkami. Niektóre firmy robią bardzo fajne pojemniki z motywującymi napisami, dla aktywnych fizycznie jak znalazł. 8. Temperówka do warzyw Umożliwia robienie oszukanego makaronu z cukinii czy marchewki - w zależności do modelu, możemy uzyskać szerokie wstążki, nitki lub jeszcze inne kształty. Genialnie sprawdzi się, kiedy musimy zjeść coś lekkiego w ramach przekąski. Temperujemy warzywo
Powiedz dietom niejesz. Puszczaj wodze fantazji , nie bój się eksperymentować w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich(...)bezwartościowe, wywołują utratę apetytu. Dodatkowo mogą długo zalegać w żołądku i powodować uczucie pełności. 8. Ograniczaj potrawy wysokobłonnikowe. Powodują uczucie sytości na długo. Unikaj grubych kasz, ciemnych makaronów, ciemnego pieczywa, płatków owsianych, otrębów czy brązowego ryżu. Owoce i warzywa najlepiej spożywaj po obróbce termicznej - pieczone, duszone, gotowane. 9. Podawaj posiłki na większym talerzu. Porcja wyda się mniejsza
Powiedz dietom nieśledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za ryby smażone w zalewie pomidorowej i w zalewie octowej. Przygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia(...)Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz
Kuchnia Beaty