sałatka - 50590 przepisów (strona:1685/3373)

Surówka z białej kapusty 159

Czy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki

Salonik smaków
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 232

Czy na obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3

Salonik smaków
Ptysie i eklerki z bitą śmietaną 146

Gdy jestem w cukierni , to nie mogę oderwać oczu od ptysi i eklerek z bitą śmietaną. Są tak apetyczne, że często je kupuję. Dzisiaj postanowiłam

Salonik smaków
Ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką 172

Uwielbiam śliwki, a jeszcze bardziej ciasta ze śliwkami. Dzisiaj upiekłam proste ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką . Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka  3

Salonik smaków
Fale Dunaju ze śliwkami 160

A oto jeszcze jedno ciasto ze śliwkami - fale Dunaju . Bardzo lubię śliwki, a ich lekko kwaśny smak sprawia, że ciasta z nimi są pyszne i szybko

Salonik smaków
Ciasto orzechowe 147

Czy jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów

Salonik smaków
Caprese z grillowaną cukinią 163

Cukinia w wersji grillowanej to jedno z moich ulubionych warzyw :) Postanowiłam wykorzystać ją w lubianej sałatce caprese. Składniki podałam jednak  inaczej niż w wersji tradycyjnej sałatki i  wyszła pyszna warstwowa sałatka caperse :)    SKŁADNIKI   1 średnia cukinia 3 pomidory 150g tartej mozzareli pół pęczka świeżej bazylii sól pieprz oliwa z oliwek opcjonalnie ocet balsamiczny   PRZYGOTOWANIE(...)Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i grillujemy na patelni grillowej - na oliwie , lekko posolone. Odsączamy na papierowym ręczniku. Układamy na talerzu jako pierwszą  warstwę sałatki. Posypujemy połową tartej mozzarelli. Następna warstwa - pomidory pokrojone w kawałki,które doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekaną bazylią.   Na samą górę kładziemy resztę mozzarelli i skrapiamy - według upodobań - oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Macedonia, czyli sałatka z arbuza z serem feta 222

jest dużo czasu na gotowanie i przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejsza deszczowa aura wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką, bardzo prostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo(...)zrobić to krojąc go na równe plastry (kromki), następnie odciąć skórę i powycinać z plastrów równą kostkę. Jeżeli ktoś nie lubi pestek z arbuza, to właśnie przed ułożeniem konstrukcji sałatki należało je usunąć - ja od zawsze lubię jeść arbuza z pestkami. W identycznej wielkości kostkę kroję ser feta, uważając, aby kostki nie rozpadły się. Następnie z arbuza i sera ułożyłem

Wyprawy kulinarne
Turcja, czyli sposób na pyszny Shish - Kebab 246

warunkom sanitarnym w miejscach, gdzie można kupić prawdziwy turecki kebab, więc postanowiłem zmierzyć się z tym zadaniem samodzielnie i przygotowałem Shish - Kebab z mielonego mięsa wołowego z chrupiącymi ziemniaczkami, sałatką i sosami jak u prawdziwego Turka.  Do przygotowania kebaba potrzebowałem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, kilku kolorowych pomidorków koktajlowych, 5 papryczek chili, 2 dużych (400 gram) jogurtów naturalnych, oliwy(...)Pół kapusty rzymskiej poszatkowałem w drobne kawałki i umieściłem w misce. Do miski dodałem 2 pokrojone w drobne cząstki pomidory i jedną pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę. Tak przygotowaną sałatkę skropiłem 3 łyżkami oliwy i 2 łyżkami białego octu winnego. Do sałatki dodałem grillowanego bakłażana, po pokrojeniu go w mniejsze kawałki. Z przyprawionego wcześniej mięsa uformowałem kawałki w kształcie walca

Wyprawy kulinarne
Sałatka krabowa 378

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na bardzo fajną, lekką sałatkę z paluszkami krabowymi. Sałatkę poleciła nam znajoma na imprezie noworocznej i od tego czasu za nią przepadamy i przygotowujemy na każdy zjazd rodzinny. Idealnie nada się jako lekka przekąska chociażby na Wielkanoc. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: około 6 Składniki:   ¾ paczki makaronu sojowego (lub makaronu ryżowego)   opakowanie(...)następnie wyciągamy makaron i kroimy na mniejsze części. Jajka gotujemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony ogórek również kroimy w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w sałatce. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając musztardą, majonezem i białym pieprzem. W zależności

Kolizje Smaków
Sałatka owocowa 137

oknem cały czas zimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji(...)ciepłej wody i zostawiamy by zmiękły. Grejpfrut nacinamy nożem w zygzak i rozkładamy na dwie części. Łyżką delikatnie wydrążamy środek, który kroimy na kosteczkę. My przygotowując grejpfrut do sałatki zawsze wycinamy miąższ bez „białej otoczki”, którą wyrzucamy. Nadaje one bardzo gorzki smak, całkowicie zbędny w sałatce. Banany obieramy i kroimy w pół talarki. Mandarynki i pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy

Kolizje Smaków
Sałatka z rukolą, serkiem camembert i gruszką 335

Wprawdzie za oknem deszcz i ponury jesienny klimat to my nadal w letnich nastrojach. A latem najlepiej smakują lekkie sałatki. Dzisiaj na bazie rukoli z wykorzystaniem sezonowej gruszki.Prosta i szybka w wykonaniu, a za to jaka pyszna! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 serek camembert 1 mała gruszka Garść rukoli Ocet balsamiczny 1 łyżka Oliwa z oliwek(...)łyżki Orzechy włoskie 4 sztuki. Na talerzu układamy rukolę. Na to kładziemy pokrojony w paseczki ser. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy na sałatkę. Posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi. Przyrządzamy sos z octu i oliwy. Polewamy przygotowane sałatki i zajadamy. Jako dodatek do sałatki możemy podać np. grzanki

Kolizje Smaków
Sałatka z tuńczykiem 400

Cały czas brakuje Wam czasu, a macie ochotę na pyszną sałatkę? Nic trudnego. Wystarczy ugotować ryż oraz pokroić trochę papryki i cebuli. Dorzucić kilka składników i mamy przepyszną sałatkę z tuńczykiem. Wspaniała   w smaku i nie wymagająca dużo pracy, po prostu idealna :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: Duża miska Składniki: Puszka groszku Puszka tuńczyka Puszka czerwonej fasoli(...)papryki 2 cebule Woreczek ryżu 4 łyżki majonezu Ryż, pieprz Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Musimy uważać by się nie rozgotował. Ryż powinien być sypki, a ziarenka nie sklejać się. Paprykę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Podobnie robimy z cebulą. Do miski wrzucamy odsączony groszek i czerwoną fasolkę, tuńczyka w sosie, paprykę oraz cebulę. Następnie dodajemy

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 140

ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy sałatki śledziowe takie jak: śledź pod pierzynką ze śmietany , sałatka śledziowa z jajkiem ,  klasyczną sałatkę śledziową , Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę(...)galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę wraz z całą rodziną. Ozdabiamy również upieczone muffinki np. w renifery . Pieczemy pijaka , rochera czy brzdąca. Możemy również upiec jakiś

Kolizje Smaków
Sałatka z roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola 219

Wiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki(...)bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba

Kolizje Smaków