salatka ziemniaczana - 2433 przepisów (strona:137/163)

CEPELINY 86

Sprawdzony przepis na cepeliny, które podacie jako samodzielne danie z okrasą z cebuli i np. boczku, kiełbasy lub wędliny. Cepeliny można faszerować mięsem, bryndzą, twarogiem, także

Zasmakuj Kuchni
Idealny prezent dla fanów gotowania 120

sokami umożliwiają przygotowywanie wyśmienitych koktajli, zdrowych deserów i ciast, bomb witaminowych w postaci wyśmienitych lodów (dzieci są przeszczęśliwe! ), mleka roślinnego, tofu, przecierów i baz do zup, a nawet placków ziemniaczanych! Jestem przekonany, że obdarowana osoba będzie Wam wdzięczna za taki prezent. Prezent, który jest wielofunkcyjny, pomaga zadbać o zdrowie i stosunkowo mało kosztuje. Link do odpowiedniego działu w sklepie(...)owoców. W domowych kuchniach nie są zbyt popularne, ale ułatwiają pracę, a dania dzięki nim przygotowane są bardzo atrakcyjne. Dzięki takiej szatkownicy przygotujecie bez najmniejszego skaleczenia. Z szatkownicą przygotowanie sałatek na imprezę rodziną będzie czystą przyjemnością. Wzbogacisz swoje menu o makarony warzywne, które są lekkie i zdrowe. Świetnie komponują się z podstawowymi sosami do włoskich past. Link do szatkownic znajdziesz

kuron.com.pl
Pyszne śniadanie – placuszki z ricottą 207

Nie zawsze śniadanie musi oznaczać kanapkę z masłem i wędliną (no chyba, że jest to domowa wędlina ). W każdym bądź razie poniżej pokażę Wam przepis na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidorowe oczko, czyli 21 odmian pomidorów które uprawiałam tym roku 213

jeśli da mu się spokojnie 2-3 dni poleżeć, nabiera zupełnie innego wymiaru! Staje się naprawdę smaczny, choć w dalszym ciągu pozostaje mało aromatyczny. Jako kolorowy dodatek do sałatek będzie w sam raz. 3 Costoluto Di Parma Włoski pomidorowy klasyk z rejonu Emilia-Romagna. Mocny, wyprostowany krzak do 170cm. Z racji tego, że rósł na tylnej ścianie tunelu i miałam(...)owocowy i orzeźwiający. Owoce większe, wyrównane, od 250-400g. 17 Emerald Apple / Izumrudnoe Yabloko Zielony rosyjski pomidor w typie befsztyk – mięsisty, mało pestek. Krzak zwarty, mój miał liść ziemniaczany i lekko owłosiony. Bezproblemowa roślina – żadnych niedoborów ani problemów z wiązaniem.   Pomidory aromatyczne, dymno-słodkie i z kwaskową nutą. Do jedzenia na surowo, typowy slicer. Soczysty, pyszny, kwaśno-słodki

Karo in the Kitchen
Mięciutkie pierniczki 412

Mięciutkie pierniczki Przepis ten dostałam od koleżanki, gdy poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki

Blog z Apetytem
G... Gratin. 395

Gratin to nic innego, jak "francuski" sposób przygotowania potrawy. Jest to zapiekanka składająca się z absolutnie cienko pokrojonych, surowych ziemniaków (to cecha charakterystyczna!), zalanych sosem śmietanowo

Kitchens Alphabet
Warsztaty kulinarne z gwiazdą serialu „Przyjaciółki” Anitą Sokołowską 131

produkty min. jogurt naturalny OSM KRANSYSTAW z kremową konsystencją o delikatnym smaku, który może być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów, sałatek. Dodatkowo do sałatki używaliśmy również maślanki OSM KRASNYSTAW, której najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest zatem idealna dla osób dbających o sylwetkę. W maślance występuje tyle samo witamin z grupy(...)wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią mix sałat Eisberg. RACUSZKI CYNAMONOWE Składniki: Owoce mrożone dowolne jakie lubisz 4 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki konopnej ½ szklanki cukru, najlepiej brązowego 1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw 3 jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu rodzynki

Słodkie okruszki
Surówka z kapusty kiszonej z ogórkiem i jabłkiem 79

Kapustę kiszoną przygotowuje się z drobno poszatkowanej kapusty, którą zasala się sporą ilością soli i odstawia do fermentowania. Muszę Wam powiedzieć, iż kapusty kiszonej próbowałam w

MeCooks
Co zamiast fast food – menu na tydzień 127

krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno lub podgrzać. Przepis na sałatkę z komosą. Zobacz też nasze menu na tydzień pełne sałatek. Sałatka zapakowana w słoik doskonale nadaje się na lunch do pracy – zamiast kanapki. Wtorek – Ratatouille Nie ma jednej kanonicznej wersji ratatouille . Skład i proporcje są dowolne. Jest(...)spieczoną na węgiel cebulą. Kombinowaliśmy jak wyjść poza schemat grilowo-patelniany, trzymając się jednak podstawowych składników, czyli cebuli i ziemniaka. Tarta byłaby według nas zbyt tłusta, a zapiekanka ziemniaczana chyba trochę nudna. Po namyśle doszliśmy do przekonania, że najlepiej kaszance będzie w towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię robi się z jak najbielszej

Niedzielny kucharz
Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi 143

Pomysł na śniadanie – jajecznica i szparagi to pożywne i bardzo smaczne danie, które możemy być świetnym pomysłem na weekendowe, późne śniadanie. Najlepiej jest je przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Francuska zupa szczawiowa 210

roślina popularna we Francji , jadana tam głównie wczesną wiosną, ponieważ jest to jedna z pierwszych roślin, które można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa szczawiowo-ziemniaczana ( soupe à l'oseille et pomme de terre ), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść(...)wapniem, tworząc nierozpuszczalny szczawian wapnia. Dlatego spożywanie szczawiu nie jest wskazane osobom cierpiącym na kamicę nerkową, reumatyzm i artretyzm. Reszta z nas spokojnie może posilić się zupą szczawiową, czy sałatką od czasu do czasu, bo przecież nie zjecie tego całego wiadra:) Warzywa zawierające szczawiany poleca się łączyć z produktami bogatymi w wapń (mleko, śmietana, jogurt, sery, jajka), aby od razu

Chilli Czosnek i Oliwa
Placki z cukinii 157

patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza(...)łyżka stoi”. Placki z cukinii smażyłam na patelni do naleśników. Patelnie posmarowałam tylko raz papierem lekko zanurzonym w oleju. Jeśli nie ufacie swoim patelniom, możecie smażyć tak jak placki ziemniaczane. Placki dobrze formować za pomocą dwóch łyżek – jedną nabieramy ciasto, drugą ściągamy je na patelnie i formujemy placki. Jeśli smażycie na większej ilości oleju, pamiętajcie, żeby po ściągnięciu

ladykitchen
Sposób na chrupiące frytki z piekarnika – płukane, moczone w słodkiej kąpieli i tylko z odrobiną oleju 177

więcej. ‘Chudsze’ frytki zamieniają się w wióry – w wysokiej temperaturze pieczenia, z termoobiegiem, ziemniak szybko straci wodę. Grube, porządne fryty to gwarancja chrupiącej skórki i kremowego środka o intensywnym, ziemniaczanym smaku. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski z zimną wodą i płuczemy jak ryż na sushi – ziemniaki uwolnią skrobię, zobaczycie jak woda mętnieje. Zmieniamy wodę – znowu na lodowato zimną, prosto(...)możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków. Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki

Karo in the Kitchen
Jajecznica z pomidorem 165

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 213

bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki(...)wszystkie soki z blaszki zostawiamy – przydadzą się na zupę. Studzimy je i wkładamy do lodówki.   Z ryżem czy z ziemniakami? Ja podałam pieczonego kurczaka po europejsku, z purée ziemniaczanym – poza zwyczajowym dodaniem masła i mleka doprawiłam je do smaku jasną pastą miso, prażoną cebulką i świeżym szczypiorem. Do skropienia ziemniaków – jeśli komuś jeszcze za mało aromatów – olej sezamowy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania