sałatka ze słonecznikiem - 1699 przepisów (strona:79/114)

Oleje z tłoczni Olejowy Raj 132

zapachu pestek słonecznika. Wyróżnia go najwyższa zawartość witaminy E, wspomagająca układ odpornościowy oraz neutralizująca wolne rodniki, przyczyniające się do procesów starzenia się skóry. Olej słonecznikowy zawiera również wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw

Bike By Life
Kopytka dyniowe z bakaliami- na słodko 154

sałatce ze szparagami i bobem ). Jeżeli więc został Wam nadmiar kopytek (czy to dyniowych , marchewkowych  albo tradycyjnych), to polecam wypróbować ten ciekawy przepis- n a słodką kolację idealny! :) * kopytka- 300 g * masło klarowane- 3 łyżki * miód- 1 płaska łyżka * sok z cytryny- 1 łyżka * gałka muszkatołowa- 1/3 łyżeczki * cynamon- 1/3 łyżeczki * orzechy włoskie- garść * słonecznik- mała garść * pistacje- mała

Kraina Miodem Płynąca
Zupa krem z buraków i pomidorów 173

dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować. Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować. Z czym podawać: * z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika * czarnuszką

Rodzinka w kuchni
Letnia Sałatka z Brzoskwinią i Parmezanem na Rukoli 123

sałatka. Robiłam ją jakiś czas temu, w dni, w które panowały okropne upały. Rukola z balkonu, brzoskwinie z działki, a reszta składników z szafki. Mało pracy, mnóstwo smaku, czego chcieć więcej! Lubię proste rozwiązania, bo takie bywają najpyszniejsze.  Składniki: kilka brzoskwiń garść listków rukoli kilka listków mięty pomarańczowej (może być pieprzowa) kilka wiórków parmezanu ziarna słonecznika suszone jagody goji

Blondynka Gotuje
Krem z pieczonych buraków 120

bardziej upieczony jest cudownie słodki. Jestem wielką fanką pieczonego buraka. Obrany i potraktowany tylko solą, zawinięty w folię i upieczony, jest doskonałym dodatkiem do obiadu albo szybką przekąską tudzież sałatką. Dziś chcę wam zaproponować krem z pieczonych buraków z chrzanem i mleczkiem kokosowym. W restauracji ten krem przetarłabym przez sito, żeby był idealnie gładki, jednak w domu lubię proste rozwiązania(...)wędzonym tofu i fasolą jest bardzo pożywny. Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański) kilka świeżych listków oregano i kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem

ladykitchen
Kolacja Trzy Znaki Smaku w Janowcu 96

popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe. Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem

królestwo garów
Sałatka z pieczonymi burakami i fetą 169

Serio :) Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki barwią fetę :) ), toteż doskonale się sprawdzi jako wykwintna kolacja. Trzeba jednak jej wykonanie odpowiednio wcześniej zaplanować ze względu na długi czas pieczenia buraków. Wykorzystałam przepis od Grzegorza na mniammniam.com . Liczba porcji: 4 1 główka sałaty 3 buraki 270 gram sera (typu) feta 1/2 szklanki ziaren słonecznika

Czerwony Gupik
Chipsy z topinamburu 125

inaczej słonecznik bulwiasty, to roślina o bardzo ciekawym, lekko orzechowym smaku. Jeszcze do niedawna niedoceniany i prawie zupełnie zapomniany dziś wraca do łask. I dobrze, bo jest pyszny! Bulwy topinamburu można jeść na surowo, ugotowane, smażone lub pieczone. Urozmaici nie jedno danie i jeśli jeszcze go nie próbowaliście z pewnością Was zaskoczy. Pozytywnie, oczywiście! Można dodawać go do sałatek

Smakowity Blog Kulinarny
Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika 226

Witajcie! Chciałbym dziś poruszyć temat ogólnie pojętego zdrowia. We współczesnym, głównie medialnym przekazie dbanie o zdrowie wiąże się z suplementacją tabletkami. To ogromne wypaczenie doprowadza do

Kuchnia PROzdrowotna
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika 172

sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano lekkiego i pożywnego obiadu.  Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka brokułowa z fetą 2248

Prosta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki:1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonychopakowanie sera fetajogurt grecki 200ml1 łyżka majonezu2 ząbki czosnku słonecznikpieprz, sól 

Anioły w kuchni
Sałatka z grillowanymi szparagami 183

W kwestii doboru składników istnieje tu duża dowolność. Ja robię ją często ale za każdym razem wychodzi mi nieco inaczej. Po prostu dodaję do niej to

chwile dla mnie
Kurczak. Kuskus. Warzywa. Kurczę pieczone majerankowe z kuskusem, warzywami i słonecznikiem 630

I znowu na obiad rumiany, soczysty pieczony kurczak . Dzisiaj zaproponuję ptaszysko doprawione majerankiem i odrobiną czosnku, podane z warzywnym kuskusem. Cóż, kurczak to jedno z naszych

Smaczna Pyza
Bezmięsny pasztet z ciecierzycy i marchewki 136

najważniejsze. Głównymi składnikami pasztetu warzywnego jest ugotowana ciecierzyca, marchewka i jajka. Resztę załatwiają aromatyczne przyprawy. Pasztet wychodzi kremowy, gładki, wyrazisty w smaku, lekko orientalny. Idealny na kanapki, do sałatki lub jako przekąska.  Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów na bezmięsne pasztety: Pasztet z cukinii i ciecierzycy Pasztet z czerwonej soczewicy Pasztet z ciecierzycą i kaszą jaglaną BEZMIĘSNY PASZTET(...)CIECIERZYCY I MARCHEWKI Czas przygotowania 15 minut + 45-50 minut pieczenia (plus czas gotowania ciecierzycy) 350 g ugotowanej ciecierzycy 3 marchewki Korzeń pietruszki 2 jajka Garść ziaren słonecznika Kurkuma, papryka słodka, curry, cynamon, mielony imbir, pieprz ziołowy, sól Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach Ugotowaną ciecierzycę zblendować z jajkami Połączyć marchewkę z ciecierzycą, dodać przyprawy, słonecznik

HealthyCreations

Proponowane wyszukiwania