pysznie komponują się z tym czarnym korzeniem. Przygotowując takie sałatki zawsze zwracamy uwagę na jakość produktów, tym bardziej że częstujemy nimi znajomych. Seko zawsze stoi na wysokości zadania. Śledzie są jędrne i mega smaczne. Czy zagoszczą na Waszym stole, jako #JEDNAZDWUNASTU ? U nas na pewno ;) Składniki 400 g filetów śledziowych Seko 700 ml mleka do namoczenia śledzi 500 g skorzonery
R'n'G Kitchenodpowiednim odżywieniu naszego mózgu. Co zatem powinniśmy jeść na lepszą pamięć i koncentrację i jak poprawić pracę mózgu? Przygotowałam dla Was garść wiedzy oraz 3 proste przepisy na sałatki oraz tosty, które możecie podjadać w czasie nauki. Co jeść w czasie sesji? Zasady diety wspomagającej pracę mózgu Aby nasza dieta miała pozytywny wpływ na pracę mózgu, powinna przede(...)witaminy A, C i E o właściwościach antyoksydacyjnych, które chronią mózg przed działaniem wolnych rodników. Znajdziemy je między innymi w kolorowych warzywach i owocach, dlatego warto uzupełnić dietę o sałatki i koktajle z ich dodatkiem. Nienasycone kwasy tłuszczowe - odżywianie dla mózgu Nasz mózg składa się głównie z wody, białka i tłuszczu. Dieta wartościowa dla mózgu musi zawierać źródła nienasyconych kwasów
Chilli Czosnek i OliwaPembie. Są przyprawą o przyjemnym charakterystycznym zapachu i gorzkim smaku. Są przyprawą wielu jesiennych i zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi(...)deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach oraz w tradycyjnym norweskim napoju alkoholowym akvavit. Jest częstym dodatkiem do dań curry. Ponadto stosowany jest jako przyprawa aromatyzująca pikle, do marynowanych śledzi, grzanego wina. Kardamon
Ciastka - domowe słodkościmenu specjalnie skomponowanym na Sylwestra z nowymi przepisami i takim, które już były prezentowane na blogu. Na sylwestrowym stole nie zabraknie dań w sam raz na jeden kęs, będą sałatki, faszerowane jajka i warzywa, desery i ciepłe dania. Sylwestrowe menu – top lista : Z dań na jeden kęs świetnie spisują się wszelkiego rodzaju koreczki, małe kanapki a la tartinki(...)pietruszki Przygotowanie: Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy mieszanką majonezu i musztardy. Na wierzch nakładamy tatar np. łyżką do lodów. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki. gałązką koperku. W sylwestrową noc ważne są również sałatki, moje ulubione
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdpowiednia dla tych, którzy nie lubią sałatek z majonezem. 1 opakowanie filetów śledziowych a'la MATJAS korzennych 3 duże ziemniaki 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka musztardy słodko-ostrej Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Płaty śledziowe, ogórki i ziemniaki pokroić w kostkę, dodać olej ze śledzi i musztardę. Wymieszać. Gotowe
Praktyczna plznowu śledzik w kolejnej sałatce. Musiałam ją uwiecznić na blogu, bo bardzo mi posmakowała. Znaleziona w sieci. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka czerwonej fasoli 3 ziemniaki 1 ogórek kiszony 1 mała cebula pół szklanki pokrojonego szczypiorku 1-2 łyżki majonezu ewentualnie sól i pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić
Pysznie & Piękniezgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero
Right Behind The KitchenWaszych stołach? Na moim na pewno zagości tradycyjna sałatka warzywna , szybka babka w łaty i... różne przekąski. Co w nich takiego szczególnego? Nie wymagają wielu godzin stania w kuchni, są właściwie na jeden kęs, dlatego idealnie nadają się na Sylwestra i inne tego typu okazje. Jeśli tak jak ja lubicie śledzie, taka chrupiąca sylwestrowa przekąska powinna Wam przypaść do gustu
Słodkie okruszkiŚledzik na święta ... musi być. Czy to Boże Narodzenie czy może Wielkanoc roladki śledziowe z słodko-kwaśną sałatką podane na plasterku pomarańczy będą na pewno oryginalnym
Mechanik w kuchniŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie
Korniszonkikawałki. Pokrusz fetę i dodaj do sałatki. Pomidory suszone pokrój na dość małe kawałeczki, rozłóż równomiernie na talerzu. Bazylię porwij na małe kawałki. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz wszystkie składniki i przełóż do miseczki. Składniki 300 g filetów śledziowych w oleju 150 g jogurtu greckiego pomidory suszone w oleju
Eat me! Fit me!Sałatka śledziowa, z dodatkiem czarnej fasoli. czarna fasola Skworcu filety śledziowe papryka czerwona, żółta ogórek konserwowy cebula por szczypiorek majonez Kielecki Fasolę zalać wodą i odstawić na kilka godzin [ warto zmienić wodę, bo tak samo jak fasola będzie czarna].Ugotować do miękkości, odcedzić.Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę,pora, paprykę i ogórka pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzeniegrzybków zostały wyczerpane, więc zastępują je tutaj pieczarki. Sałatka ta jest bardzo sycąca i z powodzeniem może zastąpić nawet obiad, zwłaszcza latem, kiedy w upały nikt nie ma ochoty na gorące posiłki. Składniki: ziemniaki sałatkowe 1 kg ogórki kiszone 400 g jabłka 2 szt oliwki czarne 140 g kalarepka 2 szt śledzie w oleju (wiejskie z cebulką) 1 słoik marynowane
głodny alergiksię mniejszymi rybami, takimi jak np. śledzie, makrele czy młodym narybkiem. Odżywiający się dobrze, dożywa nawet 20 lat. (źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki ) Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponuje się z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze
W kuchni Karmel-itkiSEKO jak dla mnie jest numerem jeden, świetnie komponuje się ze wszystkim z czym go podamy. Składniki: 150 g filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi SEKO 15 ziemniaków dużych 1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno kroimy. Pozostałe 5 ziemniaków(...)siekamy, cebulę kroimy w małe piórka, drobno siekamy szczypiorek. Filety osączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy majonez i śmietanę,mieszamy. Gotową sałatką faszerujemy ziemniaki, podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchni