Sałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym mięsem
zobacz ich smakBardzo prosta sałatka z pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa(...)dodając wszystko po kolei do pomidorków. Przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zamiast twarogu można użyć np fetę i dodać swoje ulubione przyprawy. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: cebula , pomidory , twaróg
https:KKuchniaMniamwierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup, całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt mieszamy z 2-3 łyżeczkami zalewy pozostałej po suszonych pomidorach. Sos dolewamy(...)sałatki Polędwiczkę prosto z lodówki wstawiamy do gorącego piekarnika na około 20- 25 minut, w zależności od jej wielkości, pieczemy aż ciasto nabierze rumińców SMACZNEGO
Luźna KuchniaSałatkę tą ostatnio po raz pierwszy jadłam u mojej mamy. Tak mi posmakowała, że postanowiłam też ja zrobić. Sałatka jest pyszna, polecam. Składniki: 500 g bobu 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 2 jajka ½ pęczku koperku 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Bób zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy bób jest miękki posolić wodę i gotować jeszcze przez
Mama GotujePyszna, zdrowa i bardzo sycąca sałatka świetnie nadająca się na kolację. Składniki: 200 g rukoli szklanka kaszy pęczak 100 g sera feta 3 pomidory 1 ogórek zielony 1/2 cebuli czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Do osolonej gotującej wody wrzucamy kaszę i gotujemy 15-20 minut. Studzimy. Rukolę oraz pozostałe warzywa myjemy(...)siekamy szczypiorek. Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy rukolę, pokrojone pomidory, ogórka, fetę, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Oliwę łączymy z solą oraz pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polewamy sałatkę, smacznego
magiczna kuchnia KasiSzybka, smaczna sałatka z biała fasola i sałatą rzymska. Składniki: 1 główka sałaty rzymskie 2 pomidory 1 ogórek puszka białej fasoli 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka koperku 5 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Białą fasolę przepłukać na sicie i dokładnie osaczyć. Sałatę rwiemy(...)smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy razem z oliwą, dodajemy sól,pieprz oraz cukier wszystko dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę
magiczna kuchnia KasiJeśli ma być zdrowo to na myśl przychodzą Mi najróżniejsze sałatki. Dziś proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki: puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona(...)Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku. W osolonej wodzie gotujemy makaron na półtwardo. Ugotowany hartujemy zimną wodą, ostudzone muszle napełniamy sałatką
Z Majeczką w kuchnitakie letnie i ciepłe dni ( oraz wieczory) najlepsza sałatka która nie tylko nasyci , ale i orzeźwi. Podałam ją na talerzu KAMILA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 2 plastry arbuza 10 dag sera feta kilka listków świeżej mięty 1/3 szkl ulubionych uprażonych pestek: sezam, siemię, słonecznik 1 łyżka miodu 1 niepełna łyżka soku z cytryny(...)Wykonanie: Arbuza kroimy w kostkę,tak samo postępujemy z fetą. Układamy na talerzu. Posypujemy pestkami, oraz posiekaną miętą. Sok z cytryny łączymy z miodem, polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchnijest skarbnicą białka łatwo przyswajalnego a także podobno jest afrodyzjakiem. Pierożki których użyłam do nabycia w Lidlu podczas włoskich tygodni ale równie dobrze można użyć tortellini. Polecam serdecznie pyszną sałatkę. Sałatka paprykowa z ciecierzycą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszna sałatka, będąca miksem niezwykłych smaków. Z jednej strony mamy wyrazisty, ostry smak cebuli dymki czy kwaśnej cytryny a z drugiej słodkawy posmak marchewki i delikatną nutę twarożku. Takie połączenie daje nam gwarantowany sukces kulinarny wśród naszych gości. Składniki - makaron rurki ( ok. 500 g ) - 40 dag szynki - 1 duża marchewka - 3 średnie dymki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)kostkę. W salaterce wymieszać makaron, szynkę, dymkę i marchewkę. Majonez połączyć z jogurtem i twarożkiem, dodać sok z cytryny, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sos wymieszać z makaronem. Sałatkę podawać schłodzoną. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuSałatka z bobu i sera feta stanowi doskonałą przekąskę w czasie upałów. Połączenie sera feta i polskiego letniego bobu, sprawi ze będziemy czuć się jak na urlopie nad Adriatykiem. Do tej pory jadałam bob tylko naturalny ugotowany, na ciepło. Od dzisiaj sięgam po bób w sałatkach jako naturalną, letnią przekąskę. A jak zamarynować fetę przepis znajdziecie tutaj . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna sałatka, świetna na ciepłe, letnie popołudnia. Podana z wędzonym łososiem i kawałkiem pieczywa będzie całkiem sycącym posiłkiem. Warto kupić rukiew wodną - jest wyjątkowo smaczna i bardzo charakterystyczna w smaku. Oczywiście bez niej sałatka też się uda, można dodać młody szpinak lub roszponkę, rukwi może nie zastąpią ale też będzie smacznie. Polecam! inspiracją był przepis z tej strony
Stare GaryJeżeli dostaliście telefon, że za chwilę wpadają do Was znajomi a nie macie czym ich ugościć polecam przygotować właśnie tą sałatkę. U mnie ostatnimi czasy gości ona bardzo często. Pysznie smakuje zjadana sama jak i z dodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam. Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy
Krakowskie smaki AniProsta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popo łudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku oliwa(...)przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego
Stare Garybyło (a może trzeba było je uwzględnić w przepisie?), ale młode ziemniaczki jak najbardziej. A do nich nowalijki: rzodkiewka i dymka. Prosto, szybko i przede wszystkim smacznie! Jedna porcja sałatki podana ze szklanką kefiru dostarcza około 337 kalorii, 10,5 g białka, 17,1 g tłuszczu, 39,7 g węglowodanów oraz 3,8 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI(...)kroimy w grubsze plasterki. 5. Układamy na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki. 6. Danie skrapiamy olejem, obficie posypujemy posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka podana razem ze szklanką schłodzonego kefiru może stanowić samodzielne letnie danie. Albo towarzyszyć Wam podczas grillowania soczystych mięs i tłuściejszych ryb :) Udanego tygodnia
W kuchni Katie