Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki śledziowe. Przygotowywane są one w moim domu na różne sposoby... są też takie, które z pokolenia na pokolenie wykonywane są w niemalże identyczny sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na jedną z moich ulubionych sałatek ze śledziem w roli głównej. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a na dodatek bardzo smaczna. Doskonale sprawdza się(...)świątecznym stole :) Sałatka śledziowa z burakami SKŁADNIKI: 3 płaty śledziowe - matias 1 ziemniak 1 burak 1 małe jabłko 2 ogórki kiszone 1 cebula biała mała 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina cukru PRZYGOTOWANIE: Ziemniaka i buraka gotujemy w mundurkach, następnie obieramy. Obranego ziemniaka, jabłko, cebulę, oraz opłukane śledzie i ogórki kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka z fasolki i tuńczyka. Sałatkę tą wymyśliłam kiedy została mi fasolka z obiadu i chciałam ją wykorzystać do kolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu Przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i uzupełnia całość. Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach Składniki: 16 dużych muszli makaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy(...)pieprzem. Paprykę kroimy na małe kawałeczki. Kapustę mieszamy z kukurydzą, fasolką, papryką i jajkami. Do warzyw i jajek dodajemy sos i pół łyżeczki czarnuszki i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę nakładamy do wystudzonych muszli makaronowych. Posypujemy z wierzchu posiekaną drobno natką pietruszki i czarnuszką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuwielbia grillowaną kiełbasę. Tak się składa, że często zostaje nam jej po rodzinnym grillowaniu w ogrodzie. Odkąd pamiętam moja teściowa przygotowuje wówczas taką oto prostą ale jakże smaczną sałatkę. Dla nas połączenie smaków idealne. Pomidorowa sałatka z grillowaną kiełbasą SKŁADNIKI: (na jedną porcję) 1 grillowana biała kiełbaska 1 duży pomidor malinowy 1/3 cebuli białej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Pomidora(...)przekładamy pomidora z cebulą. Kiełbasę kroimy w plasterki, dość cienkie, jeżeli jest zbyt gruba to w pół plastry - przekładamy ją na półmisek. Szczypiorek siekamy i oprószamy nim sałatkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka gyros jako klasyczna kompozycja smaków jest chyba znana każdemu. Kolorowa szklana miseczka, a w niej warstwami poszczególne składniki. Dzisiaj zapraszam na wariację gyrosu. Całość dla odmiany w sosie chrzanowym i już ja pierwszy rzut oka wygląda zupełnie inaczej i w rzeczy samej inaczej też smakuje. Sałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta(...)odcedzoną kukurydze, podsmażone mięso, ugotowany makaron i odcedzone cebulki. Całość mieszamy. Przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy chrzan majonez i pieprz z solą do smaku mieszamy. Sosem zalewamy sałatkę. Całość mieszamy. Podajemy posypując szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatce nie będę się dużo rozpisywać, gdyż jest to dzieło przypadku tak naprawdę. Potrzebowałam przygotować coś naprawdę szybkiego na kolację, tym bardziej, że nieoczekiwanie gościliśmy dwoje głodnych nastolatków. Do przygotowania tej sałatki wykorzystałam makaron, który został z obiadu, oraz to co akurat miałam w lodówce, całość okazała się trafionym pomysłem. Sałatka z makaronem spaghetti SKŁADNIKI: 15 pomidorków koktajlowych
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisałatka jest u mnie określana mianem zwykłej lub szybkiej. I ona tak naprawdę taka jest, nie ma w niej nic nadzwyczajnego, ani charakterystycznego mimo to jest jedną z ulubionych. Takie sałatki przygotowuje się ekspresowo, są smaczne, kolorowe i świetne do podania na kolację lub domówkę. Kolorowa sałatka z groszkiem SKŁADNIKI: 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam lekkie sałatki. Dziś na kolację proponuję więc lekką sałatkę z gruszką, prażonymi orzechami i serem. Jest szybka do przygotowania i bardzo smaczna. SKŁADNIKI: 5 liści sałaty kruchej, 5 liści sałaty masłowej, 1 gruszka, 3 dag orzechów włoskich, 5 dag sera żółtego, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka śmietany 18%, sok z cytryny, cukier. PRZYGOTOWANIE: 1.Liście sałaty płuczę, rozdrabniam(...)kroję w niewielką kostkę. Gruszkę, orzechy oraz ser dodaję do sałaty. Delikatnie łączę wszystkie składniki. 2. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia KasiSałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. Składniki : 4 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 2 łyżki białej gorczycy 1 łyżka pieprzu czarnego (całego) 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 150 ml oleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie(...)paski następnie wsypujemy pod koniec gotowania do naszych pomidorów i gotujemy jeszcze parę minut tak aby papryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz próbujemy naszą sałatkę czy ma odpowiedni smak jeśli nie to doprawiamy ją aby nam smakowała. Wkładamy naszą sałatkę do czystych słoików i pasteryzujemy 20 minut. Bardzo szybko się ją robi i jest dość
Przepisy i porady kulinarnecienkie plastry. Gdy nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie
Przepisy i porady kulinarnenowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową po świątecznych i sylwestrowych obżarstwach :) Pozostaje mi życzyć Wam dużo zdrowia i radości w Nowym 2014 roku !!! Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 12,50 złSKŁADNIKI na sałatkę:1 avocado1/2(...)miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu
kulinarnyJapowiecie na taką modyfikację sałatki greckiej? Wszystkie chwyty dozwolone :) Czyli sałatka a'la grecka z wędzonym kurczakiem w cytrynowo-koperkowym vinaigrette. Skusicie się? Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,50 złSKŁADNIKI:50 g wędzonej piersi z kurczaka50 g sera feta1/4 czerwonej papryki4 grube plastry świeżego ogórka6 pomidorków koktajlowych8 zielonych(...)miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i posiekany koperek. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego
kulinarnyJaLekka, niedzielna, kolacyjna sałatka ... Z szynką parmeńską, awokado i mozzarellą. A wszystko skropione oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Do tego chrupiące pieczywo... mniam Polecam każdemu.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: ok. 11,50 złSKŁADNIKI:3 plastry szynki parmeńskiej1 kulka mozzarelli1/2 awokado5 pomidorków koktajlowychrukolaparmezanoliwa z oliwekocet balsamicznyświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się(...)przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy liście rukoli, a na niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym. Na koniec, sałatkę posypujemy płatkami
kulinarnyJaCoś dla fanów koziego sera.Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:80 g sera koziego1/2 świeżej gruszki1 łyżka suszonej żurawiny1 łyżka orzechów nerkowcakilka czerwonych winogronrukolaoliwaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy rukolę. Następnie dodajemy obraną(...)pokrojoną gruszkę.Układamy plastry koziego sera. Na patelni prażymy orzechy nerkowca i dodajemy do sałatki. Na końcu wszystko posypujemy suszoną żurawiną i pokrojonymi na pół winogronami. Polewamy oliwą i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaJesienne dni zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego warto przygotować jeszcze coś skąpanego w promieniach słonecznych. Dziś lekka sałatka dla fanów owoców morza. Jeśli lubicie krewetki, warto podać je na lekkich liściach sałaty z dodatkiem mango i awokado. Do tego orzeźwiający i aromatyczny dresing miętowo-limonkowy. Mam nadzieję, że pobudziłem Wasze kubki smakowe? Czekam na komentarze.Czas przygotowania: 20 min.Porcja(...)osóbKoszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje)SKŁADNIKI na sałatkę:250 g krewetek tiger1 mango1 awokado8 pomidorków daktylowychmix sałatrukola1 ząbek czosnku1 cytryna1 łyżka masła klarowanego1 łyżka posikanej natki pietruszkisól, pieprzSKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy:5 łyżek oliwy z oliwek2 limonkigarść listków miętyszczypta soli1/2 łyżeczki cukruszczypta pieprzuPRZYGOTOWANIE krewetek:Krewetki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy
kulinarnyJa