przyprawiać m.in. pieczone mięsa (np. cielęcinę). Hyzop nadaje się też do innych potraw mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Można doprawiać nim również dania z fasoli i ziemniaków, może być składnikiem marynat. Bywa też dodawany do sałatek ze świeżych ogórków i pomidorów, a także do twarogu (w formie posiekanych, świeżych liści). Gdzie kupić hyzop lekarski? Jeśli w Twojej domowej apteczce
Żyję by jeśćsmaku, Olej do smażenia. Ziemniaki i cebulę myjemy, obieramy, następnie ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę przekładamy na sitko ustawione na garnku, aby ziemniaki puściły sok. Gdy ziemniaki puszczą sok dodajemy do nich mąkę, jajka, pieprz i sól do smaku, oraz powstałą z ziemniaków skrobie ziemniaczaną (z garnka w którym ziemniaki puściły sok delikatnie odlewamy wodę(...)jeśli lubimy polewamy kwaśną śmietaną i dekorujemy natką pietruszki. Placek po zbójnicku z gulaszem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Karczek pieczony w rękawie foliowym Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Placek po zbójnicku – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakumasy rybnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy rybne kotlety na rozgrzanym oleju z każdej strony aż będą rumiane. Do kotletów podałam ziemniaki z koperkiem polane tłuszczem ze smażenia kotlecików, oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych, ogórków, rzodkiewek i sałaty rzymskiej Ale Wy możecie do kotletów podać swoje ulubione dodatki lub podać w bułce jako fishburger. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymieszaną z sokiem z limonki. Smacznego :) Jestem wielką miłośniczką kiełków i dodaję je niemal do wszystkich potraw. Począwszy od zwykłych kanapek, przez jajecznicę po sałatki. Kiełki dodaję nawet do zupy, czy posypuję nimi ziemniaki do drugiego dania zamiast koperku :) Czasem myślę, że jestem od nich uzależniona :) Do tej pory hodowałam kiełki " po staremu " w plastykowych pojemniczkach wyłożonych ligliną. Teraz
Kuchnia z widokiem na ogródMuszę się Wam przyznać do mojego kulinarnego "uzależnienia" - jajka w koszulce ❤ Gdybym mogła to dodawałabym je do każdorazowo do gotowanych warzyw (ziemniaków, kalafiora, brokuła, marchewki itp.) jak i do większości sałatek. Dlatego też, dzisiaj zachęcam Was do przygotowania sałatki z mieszanką sałat, awokado, stekiem z tuńczyka oraz jajkiem w koszulce 😍 Aby sałatce dodać lekkiego charakteru to polałam ją olejem
Ugotowaćschabu z usmażoną cebulą. Pycha! Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety schabowe lub nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis Schab podajcie z ziemniakami, ryżem lub kaszą i z ulubioną surówką albo sałatką. Można też zjeść sam np. z pieczywem. Polecam Składniki: 500 g schabu bez kości 2 duże cebule około 1/2 szklanki bulionu (lub wody) 2 łyżeczki
Oryginalny smakgoryczka ma inny smak i jest przyjemna i łagodna, nawet kiedy listki trochę się przypalą. Oczywiście duża w tym zasługa batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka
Niedzielny kucharzwspaniale wzbogaca i urozmaica dodatek czarnuszki. Spróbujcie najpierw śledzia z czarnuszką MIRKO od tak z kromką chleba, polecam A potem przygotujcie z niego tą pyszną sałatkę Składniki: 1 opakowanie śledzia z czarnuszką MIRKO 1 ziemniak 2 mniejsze ogórki konserwowe 2 jajka około 1 cm pora 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku opcjonalnie posiekana zielona
Słodkie okruszkiwielbicieli śledzia mam dziś taką sałatkę :) Składniki: 2 płaty śledziowe 4 marchewki 3 duże ziemniaki 2 cebule 4 ogórki konserwowe Przygotowanie : Płaty śledziowe wymoczyć by nie były słone ( w misce z wodą moczymy płaty zmieniając te wodę przynajmniej 3 razy) Marchew i ziemniaki gotujemy, kroimy w kostkę Cebulę i ogórki również kroimy w kostkę Składniki mieszamy ( ogórka po pokrojeniu możemy
Proste Potrawysmażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Gotowe kotlety mielone podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPieczone w skórkach ziemniaki o zapachu przypraw, w tym cebuli, pieprzu i czosnku. Gorące, chrupiące i aromatyczne! Wyśmienite pieczone ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie podane
Zasmakuj Kuchnisosu ponownie wrzucamy mięso i dalej podgrzewamy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami w dowolnej, kluskami śląskimi lub kaszą oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronasię w palcach. Tu z młynkiem. Czarma sól jest mieszanką węgla wulkanicznego. Najlepiej smakuje użyta do margarity i mango,białego mięsa, sałatki z pomidorów i mozzarelli czy frytek ze słodkich ziemniaków. Jest łagodniejsza niż tradycyjna sól morska. Opinie : Jak dla mnie idealna sól, smak wyrazisty, młynek dobrze i łatwo mieli.Warta swojej ceny. Ocena
Gotowanie Patkipodczas smażenia przewrócić. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na papierowym ręczniku, przykryć drugim. Lekko przycisnąć, żeby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Podawać z sałatą i ziemniakami. Zabieram sobie jutro do pracy. Zjem je z sałatką roszponką i polane sosem czosnkowym. Sposób podania tych placuszków czy klopsików może być różny. Te placuszki są pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńrozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z dużą porcją ulubionej sałatki ( surówki ). Dla bardziej głodnych polecam podać z pieczonymi ziemniakami bądź frytkami
Kolorowa kuchnia Elki