Kolejna moja smakowita sałatka na sałacie. Łączy składniki, które bardzo lubię - figi, winogrona i camembert pasują do siebie idealnie.składniki:2 garście porwanej sałaty3 duże figi9 kulek różowych winogron1 serek camembert1 garść rodzynek4 łyżki oleju2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mioduWinogrona umyć i przekroić(...)pół. Figi umyć i pokroić na ćwiartki. Serek pokroić na trójkąty. Na talerzach ułożyć po garści porwanej sałaty. Na sałacie ułożyć pokrojone figi. Pomiędzy figami ułożyć pokrojone winogrona oraz trójkąciki sera. Sałatkę posypać rodzynkami. Olej, sok z cytryny i miód wymieszać w słoiczku i skropić sałatkę przed podaniem
Monia miesza i gotujeSzybka i smaczna sałatka. Niecodzienne połączenie kurczaka, selera oraz winogronu poruszy niejedno podniebienie. Intensywny smak selera jest przełamany słodkością winogrona. Idealna na lekki lunch lub kolację.Sałatka ta powstała dzięki życzliwości marki Piątnica . Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 3 łodygi selera naciowego 6 łyżek kukurydzy 50 g płatków migdałowych 50 g migdałów całych 0,5 kg winogronu
Podróż w kulinariaSałatka owocowo-warzywna z arbuzem i serami: mozzarellą i pleśniowym, do tego pomidory, nektarynka, winogrona, dymka ze szczypiorkiem i miodowy winegret. Taka kombinacja to nie tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist(...)Dymkę poszatkować. Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w mniejszą kostkę. Winogrona przekroić na pół. Nektarynki pokroić w niewielkie kawałki (możecie je obrać, ale to już wg Waszych upodobań). Przygotować miodowy winegret. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i delikatnie wymieszać. Polać winegretem przed samym podaniem. Posypać poszatkowaną świeżą bazylią. Sałatkę z arbuzem i serami podawać z grillowanymi mięsami lub zajadać samodzielnie
Pociąg Do Kuchninaciowy to warzywo niskokaloryczne, pełne witamin i składników mineralnych. Idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup/sałatek. W związku z powyższym zachęcam do przygotowania 3 składnikowej sałatki - z selerem naciowym, ciemnym winogronem i kukurydzą. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Składniki na 3-4 porcje: 3 łodygi selera naciowego 1 kiść czerwonego winogrona ½ puszki kukurydzy sos 2 łyżki jogurtu(...)przeciąć na pół i ewentualnie usunąć pestki. Jogurt naturalny wymieszać z majonez. Sos przyprawić solą oraz pieprzem. Do wysokiej miski wsypać selera, winogrono i kukurydzę. Na sam koniec, całość zalać sosem majonezowo-jogurtowym. Wymieszać. Sałatkę schłodzić
UgotowaćPrzepis autorski (mój). Sałatka jest szybka w przygotowaniu i przyznam, że znika... również ekspresowo. Winogrono i czosnek idealnie współgrają z resztą składników. Moja rodzina ją uwielbia. Sami spróbujcie i przekonajcie się dlaczego! 200g szynki 150g żółtego sera 150g zielonego winogrona 1 puszka kukurydzy 20-30g czosnku marynowanego w oleju (użyłam egzotycznego - Ole! ) Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz(...)szynkę pokroić w kostkę, winogrona (bez pestek) na 2-4 części (w zależności od wielkości), a czosnek drobno posiekać. Natomiast kukurydzę należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku
Di gotujetakich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno Green Spoon . Ten olej ma taki cudowny smak i zapach, że szkoda by było go zepsuć(...)oleju rzepakowego Green. Spoon . Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy i osuszone układamy na talerzu. Na szpinaku układamy odsączone z zalewamy kuleczki mozzarelli, połówki pomidorków, połówki winogron. Z plasterka pomarańczy obkrawamy skórkę i kroimy na małe kawałki. Sałatkę posypujemy nasionkami granatu oraz słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Przed podaniem polewamy olejem rzepakowym
Aga w kuchnipieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką Sandacz Soffi Tort Bezowy TIFFANY ( porcja 15,90 zł ) - krucha, nie ciągnąca sie beza, słodki krem z nutą brandy i likieru pomarańczowego, kwaśne truskawki podany z musem truskawkowym
Atlas SmakówJakiś czas temu robiłem Camembert z gruszkami . Wyszło pyszne danie :) Więc postanowiłem również z serem Brie coś w parowarze wymyślić. Wyszło równie smacznie :) Jest to
Parowar Facetakurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów - twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy; 4.dwa rodzaje sałatek np. tradycyjna jarzynowa - zawsze bardzo popularna, dla osób uważającą tę sałatkę za bardzo pospolitą ,proponuję podać na niej pół jajka owiniętego szynką i już będzie
Kulinarny karnet ChristopheraSałatka smaczna, zdrowa i bardzo chrupiąca, z selerem naciowym w roli głównej. Seler naciowy nie tylko wzbogaca sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej testury. Dodatek winogron i ananasa zadba o nutę słodyczy. Jeśli majonez zastąpisz winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu(...)suchej patelni bez tłuszczu łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Ananasa pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół wymieszać seler z ananasem, winogronami i pokrojonym w kostkę wystudzonym kurczakiem. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Udekorować podprażonymi migdałami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owocowa. Podawałyśmy ją w wydrążonym grejpfrucie, a stworzyłyśmy ją z dostępnych wówczas owoców. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować sałatkę owocową z letnich owoców podawaną w wydrążonym arbuzie. Lekka, smaczna i niezwykle orzeźwiająca. Składniki: 250g truskawek 200g arbuza banan mała kiść jasnych winogron mała kiść ciemnych winogron garść rodzynek sok z ćwiartki cytryny Arbuza wydrążamy w środku. Wszystkie owoce kroimy
Kolizje Smakówkiwi i zioła. Posyp rozgniecionymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Polej sałatkę sosem winegret dobrze wymieszaj i podaj. Smacznego! *Możesz ewentualnie użyć innego oleju, np. z pestek winogron. **Z cykorią możesz również komponować sałatki z dodatkiem jabłka, kiwi i sera pleśniowego (np. Roqueforta) lub sera koziego. Inne możliwe kompozycje sałatkowe: jabłko, marchewka, rodzynki i orzechy. A także: grejpfrut, wędzony łosoś, awokado
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskachyba drugiej potrawy na moim blogu, którą pokazywałabym tak często. Za każdym razem, kiedy przygotowuję tę sałatkę, odkrywam ją na nowo. Nie zmienia się wiele.. tym razem doszła rukola i owoc granatu. Pozostałe składniki bez zmian, czyli żurawina, orzechy, ser. Składniki w lodówce zawsze się znajdą. Sałata lodowa, sałata maślana, mix sałat, baby szpinak, rukola - w ilości dowolnej(...)dodać gorgonzolę, ja wolę z łagodniejszym lazurem. Camembert też nie będzie zły. Żurawina lub rodzynki, zawsze jakaś resztka w szafce się znajdzie. Standardowo dodaję gruszkę, ale winogrona przetrwają świeże dłużej, jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy. Owoc granatu pasuje tutaj równie znakomicie. Dobre byłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem
bistro mamaowoców? Chyba uwielbiamy je wszyscy, dlatego też stawiam tezę, że wszelakie propozycje sałatek owocowych skazane są na sukces:)Dziś przedstawię Wam jedną z moich owocowych sałatek: Składniki: 1 puszka brzoskwinie w puszce 1 puszka ananas w puszce(...)sokiem z puszek. Dodajemy rodzynki a nastepnie obrane i pokrojone w kostkę banany, kiwi, mandarynki. Jabłko i gruszkę pozostawiamy w skórce i również dodajemy do sałatki pokrojone w kostkę. W przypadku winogron dajemy całe owoce. Całość mieszamy i wkładamy do schłodzenia do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała