jeść, gdy nie mamy możliwości nic sobie podgrzać albo ugotować? Proste - mieść w zanadrzu coś co wcześniej zrobiliśmy. Na przykład taką sałatkę jak ta. Zdrowa, pełna witamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce? Składniki : pomidor - duży mała sałata lodowa sałata czerwona papryka czerwona 3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki 4 kromki pieczywa razowego + sól garstka pestek słonecznika(...)łyżeczki tymianku, bazylii, oregano 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, soli, świeżo mielonego pieprzu Na dresing oliwa orzechowa sok z połówki cytryny łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 1 szklanka ugotowanej, zielonej soczewicy; 2 kostki wędzonego tofu; 2 garście suszonej żurawiny; 1 główka zielonej sałaty (lub inne zielone liście np. szpinak, rukola
Qlinarnie i Qlinarniesałatka wygląda apetycznie i wszystkim bardzo smakuje. Musicie spróbować tego prostego połączenia, bo warto! Tym razem panierka została przygotowana z pełnoziarnistych Corn Flakes wymieszanych z czerwoną papryką Najlepsza Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem : SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 sałata lodowa 1 pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku pomidorki koktajlowe 1 czerwona cebula(...)pomidorów, cebuli i pasków kurczaka. Całość posypujemy mixem pestek (dynia, słonecznik, orzeszki pini) i skrapiamy sosem winegret. Klasyczny sos winegret (vinaigrette) to tzw. emulsja, która powstaje przez ubijanie oliwy lub oleju z octem lub sokiem z cytryny, który może być uzupełniony dodatkiem musztardy, miodu lub cukru pudru, suszonych lub świeżych ziół, oraz czosnku. Sos do tej chrupiącej sałatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki
Na moim talerzudodatek na kanapkę, pożywny składnik sałatki, czy po prostu zdrowa wytrawna przekąska. Na blogu znajdziecie także inny przepis na pasztet warzywny z kaszy jaglanej . PASZTET WARZYWNY Z CUKINII I CIECIERZYCY Czas przygotowania 50-60 minut 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika) Średnia cukinia 50 g płatków jaglanych 4 suszone pomidory Kilka oliwek 2 jajka
HealthyCreationspyszną sałatkę! :) Składniki: I. Krewetki: 250 g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku 2 małe, suszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego
DominikaDolciBanalnie prosta sałatka na bazie pomidorków koktajlowych, szpinaku, czerwonej cebuli z winogronami, mozzarellą oraz pestkami dyni oraz delikatnym, cytrynowym dressingiem to idealny pomysł na lunch do pracy lub lekką kolację. Składniki: garść szpinaku 100 gram różowych winogron kilka kulek mini mozzarelli pomidorki koktajlowe ćwierć cebuli 2-3 suszone pomidory łyżka uprażonych
Mango PapajaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-10 Składniki: duża cukinia, 2 większe pomidory, opakowanie mozzarelli, sól, szczypta
JejKuchniapieprz do smaku Sałatka z bobu i rzodkiewki: szklanka ugotowanego bobu pęczek rzodkiewek łyżka pikantnej salsy paprykowej sól i pieprz do smaku Pieczone marchewki: pęczek młodych marchewek łyżka oliwy łyżka miodu łyżka soku z cytryny łyżka posiekanego koperku spora szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Łodygi
Mienta blogczosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu. Podaną poniżej zalewę można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych grzybów, zielonych pomidorów czy szalotek. Potrzebujemy: 110 g obranych ząbków czosnku 90 g moreli suszonych Zalewa: 110 ml wody
Marder&Marder ManufactureMiłej niedzieli. dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora) z pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan) dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi śliwkami (vegan) cukinia faszerowana czerwoną soczewicą
More food, love and dreamsSzybka, zdrowa sałatka. Idealnie pasuje do pieczonych mięs czy kanapki z wędlinką :). Można ją modyfikować dodając np. szynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka, koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki
NA MOIM TALERZUsmażyć. Może stanowić posiłek lub być serwowana jako dodatek do dań głównych. Znakomicie sprawdza się także jako sałatka grillowa. Składniki – sałatka grecka (4 porcje): 400 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka) 180 g dojrzałych pomidorów 180 g ogórków 80 g czerwonej cebuli 150 g czarnych oliwek 300 g sera feta (patrz skład!) Składniki(...)ogórecznika, czarnuszki , lnianego Essentiala, oliwy z oliwek 1 łyżka suszonego oregano opcjonalnie 10 ml (1 łyżka) octu jabłkowego opcjonalnie 10 ml (1 łyżka) soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Sałatę umyć, osuszyć i porwać na drobne kawałki a następnie przełożyć do głębokiej miski. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, można też obrać
Ola la LCHFwypieczona pierś kaczki 2-3 garście mixu sałat z rukolą 1 pomidor malinowy 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki czerwonej 2 ogórki gruntowe kilka piór cebuli czerwonej garść pestek słonecznika szczypta pieprzu cytrynowego 2-3 łyżki oliwy zz pestek dyni szczypta soli szczypta ziół prowansalskich lub samej bazylii suszonej Przygotowanie: Pierś z kaczki została zamarynowana i upieczona przez Teściową, więc(...)mądrzyć jak to było. W każdym razie mięsko, mimo, że nie różowe było kruche, soczyste i aromatyczne. Pozostało przygotować i pokroić warzywa i wymieszać z sałatą dodać pokrojone mięsko. Sałatka została doprawiona odrobina soli i ziół oraz oliwa wymieszana z pieprzem cytrynowym, a na koniec oprószona prażonymi pestkami słonecznika. Dla mnie i Maksia bomba. Orzechowa nuta oliwy podbiła delikatny smak
Kuchnia po mojemuWpadła do nas koleżanka Madzi z pracy, też Madzia. A że jakoś nawet nie bardzo głodni byliśmy to na szybko sałatkę zrobiłem. Fantastyczna sprawa, kilka minut i mieliśmy syty i zdrowy posiłek dla 3 osób. Wyskoczyłem jeszcze tylko do sklepu po mozzarellę, bo akurat nie mieliśmy. I tutaj smutek wielki mnie spotkał. Bo lubimy jeść dobre rzeczy, staramy się kupować(...)kawałki sałatę lodową, sałatę rzymską i roszponkę. Połówkę awokado kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika (ja jestem strasznie zamotany i zapomniałem o słoneczniku). I został jeszcze tylko sos: 1 łyżka soku
Marder&Marder Manufacture