coraz częściej Aga kombinuje z nowymi pomysłami i przepisami na różne potrawy. Zdecydowanie więcej pojawia się białego sera i jajek... i dziś właśnie nowa sałatka💚 białkowa z brokułami... 😀 Składniki: brokuł papryka czerwona pomidor jajka słonecznik sos czosnkowy Przygotowanie: Brokuł myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie (al dente). Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, pomidora myjemy i kroimy w większą
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePłuczemy i ugotowany dodajemy do miski. Gdy już ostygnie to dodajemy kolejne składniki. Kapary odsączamy i dorzucamy do miski. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy słonecznik i prażymy kilka minut następnie studzimy i dodajemy do sałatki. Listki bazylii siekamy. Ser kroimy w drobną kostkę. Olej z suszonych pomidorów dolewamy do sałatki a pomidory kroimy na cienkie paseczki. Oliwki dodajemy w całości
ClauditteMissCookingKolorowy i pyszny dodatek do obiadu. Składniki (na 2 -4 porcje): - 1 brokuł (świeży lub mrożony) - papryka czerwona - pomidorki koktajlowe - jogurt naturalny - nasiona słonecznika - sól, pieprz
Kuchnia EllieLekka, zdrowa ,bogata w witaminy sałatka ze świeżym szpinakiem, bobem, aromatyczną natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Składniki: 100g świeżego szpinaku 300g mrożonego bobu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 50g prażonego słonecznika natka z pietruszki sól pieprz Dressing cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie(...)Słonecznik uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. 4. W naczyniu świeży szpinak wymieszać z bobem, cebulą dymką, szczypiorkiem, natką z pietruszki i uprażonym słonecznikiem. 5. Dressing cytrynowy Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę polać cytrynowym dressingiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać
Szalona Kuchnia Ewelinymiałam przygotowując sos: Jak to, bez majonezu??;) Dlatego też sałatkę podzieliłam na dwie części i jedną zrobiłam tradycyjnie. Muszę jednak przyznać, że obie wersje wyszły smacznie. 1 op. makarnu (ja wykorzystałam świderki) podwójna pierś kurczaka kilkanaście sztuk suszonych pomidorów w zalewie puszka kukurydzy garść lub dwie łuskanego słonecznika przyprawa gyros, słodka papryka, sól Sos: 20 ml wody 1 łyżka musztardy(...)pomidorów szczypta ziół prowansalskich Makaron gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy do miseczki. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą gyros oraz odrobiną soli i słodkiej papryki. Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy
Smaki Na TalerzuZdrowa fit sałatka, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielimy na dwie duże porcje, to każda będzie miała 350 kcal. Składniki: 100 g kaszy pęczak szklanka bobu mała cukinia cebula czerwona garść słonecznika łyżka soku z cytryny ząbek czosnku 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w półplasterki
e-PrzepisyKulinarneugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki 12 % i 1 łyżką majonezu. 2. Do sałatki warzywnej przygotowujemy garść roszponki, czarne oliwki, kilka pomidorów koktajlowych i ziarna słonecznika. 3. Pierś myjemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy nożem w środku, by stworzyć kieszonkę. Wkładamy tam suszone pomidory. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju(...)takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO
Mój Smak na Życieoliwie ser feta garść pestek słonecznika lub dyni Przygotowanie: Pomidory pokroić, fetę pokruszyć, wymieszać ze szpinakiem i pestkami słonecznika. Wlac łyżkę oliwy z pomidorów. Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną pierś kurczaka, ale nawet w wersji podstawowej sałatka jest bardzo sycąca
Kulinarne InspiracjePozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie(...)przestrzeń;). Dziękuję! Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach! Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską Składniki: 1 szt mix sałat 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram mozzarelli 250 gram pomidorków koktailowych 1 szt ogórek 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych) 50 gram słonecznik prażony 0,5 szt papryka sos (2 łyżki oliwy z oliwek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanka startego żółtego sera Salsa: 1 pomidor 1 czerwona papryka 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżeczka mięty 0,5 łyżeczki przyprawy do sałatek Sól, Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Ziarna sezamu, pestek dyni, słonecznika i suszonej żurawiny Polenta: W misce mieszamy mąkę kukurydzianą, zimną wodę i sól. Masę przelewamy do wrzątku i zagotowujemy. Dodajemy ser, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień(...)kawałki, oprószamy pieprzem i grillujemy kilka minut. Salsa: Pomidora oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Natkę pietruszki oraz miętę bardzo mocno siekamy, Dodajemy do pomidorów i papryki, przyprawiamy przyprawą do sałatek. Polewamy oliwą oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Podajemy z grillowaną polentą
VioletoweKucharzeniepieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki czemu można zapakować ją do "lunchboxu" i zabrać
cool and mintyzapominajmy o aromatycznej marynacie do kurczaka. To ona sprawia, że nawet zwykła sałatka staje się taka dobra! :D * SKŁADNIKI Sałatka: 100 g sera roquefort duża główka sałaty fryzyjskiej 200 g pomidorów koktajlowych 100 g czarnych oliwek garść nasion słonecznika Dressing: 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Kurczak: 2 piersi
Food Squarekantalupa) , szynka (może być parmeńska, prosciutto, szwarcwaldzka, czy też inna dojrzewająca bardzo cienko pokrojona), oraz rukola. Składniki na 4 porcje sałatki: 1/2 melona kantalupa (ma pomarańczowy miąższ i biało-zieloną skórkę) świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki ziaren (dynia, sezam, słonecznik, orzechy) oliwa extra vergine rukola 8 plasterków szynki np. szwarcwaldzka świeży tymianek gotowa glazura balsamiczna np. o smaku żurawiny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięostrości trochę papryczki – koniecznie wypróbujcie mój makaron z zielonym pesto! A rukola nie tylko nadaje się do sałatek: Zupa krem z rukoli Włoskie Cannelloni faszerowane serem ricotta, kalafiorem i radicchio i pesto z rukoli Składniki: - 1 łyżka – słonecznik łuskany - 1/2 pęczka zielonej pietruszki z łodygami, - 1 ząbek czosnku, - garść rukoli - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 3 papryczki chilli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproduktem dla osób, które są stosują diety niskokaloryczne. Składniki (na jeden talerz - możemy porcje zwiększać według potrzeb): 2 garści mixu sałat (sałatka doskonale będzie smakować z roszponką),1/2 kulki sera mozzarella,1/3 czerwonej cebuli, duża garść malin, pestki słonecznika, (opcjonalnie możemy dodać garść pomidorków koktajlowych) Dressing: 1 łyżka miodu,1 łyżeczka soku z cytryny, odrobina oregano, bazylii, chilli oraz sól
Kuchnia Pełna PasjiMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak. Składniki na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu jabłkowego
potrawyregionalne