jest kremowy i delikatny. Świetnie pasuje do niego prosta sałatka na ciepło z soczewicy. Najlepsza będzie zielona, bo choć potrzebuje więcej czasu na ugotowanie niż czerwona, jest bardziej jędrna, zachowuje kształt ziarenek i dobrze łączy się z miękkim bakłażanem. Zobacz przepis Sałatka z młodych ziemniaków z łososiem Napakowana warzywami sałatka z rzeczy sezonowych, świeżych, które tylko raz w roku(...)znalazł się między nimi łosoś. Wędzona ryba doskonale znosi obecność warzyw, a już szczególnie młodych, kremowych ziemniaków. Całość polana jest gęstym sosem, zrobionym na bazie koziego sera. Równie dobrze można zamiast niego użyć fety. Zobacz przepis Stek z kalafiora No to jest po prostu hicior. Są tacy, którzy nie znoszą wegetariańskich odpowiedników mięsnych dań, są tacy, którzy nie przepadają
Niedzielny kucharzCzas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2 porcje Drukuj Sałatka z pieczonym kalafiorem i sosem tahini By Piotr 11 grudnia 2018 Składniki: Pieczony kalafior kalafior - 1/2 średniej wielkości, podzielony na mniejsze różyczki oliwa - 3 łyżki papryka słodka - 1 łyżeczka papryka ostra - 1/2 łyżeczki(...)oregano - 1/2 łyżeczki tymianek - 1/2 łyżeczki sól, pieprz - po 2 solidne szczypty Dodatkowo: sałata rzymska - 1-2 główki, podzielona na liście i porwana papryka - 1, pokrojona w paski (opcjonalnie) ser feta - ok. 60g (opcjonalnie)* Sos tahini pasta tahini - 2 łyżki oliwa - 3 łyżki czosnek - 1/2 ząbka sok z cytryny - z 1/2 cytryny miód - 1/2 łyżeczki* sól, pieprz - do smaku
Pogotujmy.plsera feta świeżo zmielona sól, u mnie jak zawsze różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz Ziemniaki: 3 niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka(...)widać na zdjęciach wyżej smażę kilkanaście sekund do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość i zmieni kolor na ciemno zielony. Doprawiam pieprzem i delikatnie solą, bo do szpinaku dojdzie ser feta, który jest mocno słony. Zawartość patelni wykładam do miseczki, do której rozdrabniam w palcach kawałek sera feta. Wszystko razem mieszam i odstawiam na bok. Kawałki mięsa
Blondynka Gotujesałatka. Podobną jadłam na Wyspach. Bardzo mi posmakowała. Ostatnio robiłam dwa razy pod rząd, bo i gościom smakowała i mężowi, który jest typowym sałatkożercą ;-) Składniki: 500 g makaronu spaghetti 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki kawałeczek ognistej papryczki chilli (naprawdę odrobinę, chyba, że lubicie ostre smaki) 2 ogórki gruntowe 2 pomidory (lima) 1/2 sera sałatkowego (typu feta lub salatos(...)Ser sałatkowy pokroić w kostkę, a cheddar podzielić na dwie części - większą część pokroić w kosteczkę, a resztę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szynkę pokroić w paski. 3. Ugotowany makaron połączyć z mieloną papryką, ziołami prowansalskimi, przyprawą do dań kuchni włoskiej, zmiażdżonym ząbkiem czosnku i drobno posiekanym kawałkiem papryczki chilli. 4. Do spaghetti dodać pokrojone warzywa, szynkę i sery
Kuchnia domowa Aniwiele razem przeszliśmy, wiele wypiliśmy... :) No i z tej okazji trzeba było na szybko cokolwiek przygotować. Tak żeby stało sobie na stole między butelkami i ładnie wyglądało. No to sałatka makaronowa. Łatwa w zrobieniu, a i najeść się można, gdyby ktoś potrzebował. A wyszła naprawdę smaczna. Szczur, Zocha i Ania zarzekali się, że oni to nieeee, że oni po obiedzie(...)tyle dacie poszczególnych składników. Napiszę tylko co dać trzeba. makaron rurki papryka świeży ogórek koperek cebula ser feta szynka oliwki sól pieprz ocet balsamiczny Makaron gotujemy, odlewamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka, paprykę i szynkę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Fetę też jakoś tam kroimy jak nam wyjdzie. I tak się rozpaćka na malutkie kawałki. Koperek siekamy
Marder&Marder Manufacturelanguage:#0400;} Prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka z charakterystycznym serem i szynką prosciutto. Idealnie komponuje się z sałatą lodową (jeśli szykujemy wieczorem do pracy, polecamy sałatę rzymską) i sosem winegret. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki 1 sałata lodowa 80 g szynki prosciutto 100 g sera feta 10-15 kolorowych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki
R'n'G Kitchencodzienny jadłospis. Natomiast poniżej przepis na sałatkę. Genialną w swej prostocie moim zdaniem. Awokado, sałata rzymska, feta, winogrona, orzechy laskowe uprażone i dressing słodko- kwaśny. Połączenie składników perfekcyjne. Wypróbujcie przepis już dziś! Składniki (na 2 porcje): 1 sałata rzymska 1/2 awokado garść winogron garść orzechów laskowych 50 gram sera feta dressing: 1 łyżka
Mango Papajakulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii. sos: 50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem
W kuchni u MonikiLatem mogłabym żywić się tylko i wyłącznie sałatkami. Jako, że można ich stworzyć nieskończoną ilość kombinując ze składnikami, nie znudzą mi się nigdy :). Oto jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek
Corner With RecipesProsta sałatka makaronowa z dodatkiem pomidorów. Dodałam trzy rodzaje pomidorów - świeże małe pomidorki, suszone w oleju i suszone granulowane. składniki: 250 g makaronu, u mnie kokardki Czanieckie 500 g piersi z kurczaka 250 g pomidorków cherry 100 g sera sałatkowego a`la feta 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią olej do smażenia słodka papryka
Monia miesza i gotujegości, więc trzeba było coś przygotować :-). Staram się żeby zawsze była sałatka, bo lubię i ja. Tym razem na pewno miała być z makaronem, tak chciał syn, a reszta, żeby dobra była :-). Więc wyszła taka "co się nawinie", czyli z tego co było pod ręką. Kupiliśmy wcześniej makaron, fetę i filet z kurczaka wędzony, od siebie dodaliśmy oliwki zielone, trochę(...)miód, musztarda i majonez. Super wyszła :-) Udanego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u nas świderki biało-czerwone od Lubelli ) 1 wędzony filet z kurczaka 1 opakowanie sera feta oliwki zielone 1 średnia czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy szczypiorek słonecznik (3 garście) płatki migdałów (2 garście) sól pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 łyżka miodu
kruche babeczkisałatki, ciasta, kremy, a nawet burgery czy pralinki. Są pyszne zarówno pieczone, jak i gotowane, i na słodko i na słono. Trzeba tylko dać się ponieść fantazji ;) Pieczony burak oblepiony kwaskowym octem balsamicznym, garść roszponki i kilka dodatków i już mamy lekki i zdrowy lunch, a przy tym jaki pyszny :) SKŁADNIKI ( 1 porcja) 1 burak 1 mandarynka 1 łyżka sera(...)feta 1 łyżka prażonych orzechów (u mnie laskowe, włoskie i płatki migdałów) 2 garści roszponki dodatkowo 2 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki octu balsamicznego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki galangalu mielonego lub sproszkowanego imbiru (można pominąć) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na blaszcze ułożyć spory kawałek foli aluminiowej. Na środku foli wysypać sól, na soli ułożyć dokładnie umyte buraki (buraków nie obieramy
DefinicjaSmakuCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie
Przepysznik - BLW i nie tylkoCieniutkie plasterki pieczonego buraka z serem gorgonzola, orzechami włoskimi i czosnkowym dressingiem z sokiem z cytryny i miodem. Przepisu na sałatkę z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi nauczyłam się od Wojtka Lewandowskiego podczas warsztatów kuchni północnych Włoch zorganizowanych przez firmę Gorenje. Uwielbiam robić sałatki z buraków, moja popisowa to ta z fetą i octem balsamicznym , ale nie próbowałam(...)jeszcze lepiej! Opowiedział nam również, skąd wzięła się nazwa "carpaccio", zarezerwowana dla dania przygotowanego z cieniutkich plasterków surowego mięsa, a obecnie chętnie nadużywana do określania sałatek z cieniutkich plasterków warzyw (jak nasza dzisiejsza buraczana sałatka). Otóż carpaccio zostało po raz pierwszy przygotowane dla pewnej hrabiny, której lekarz zarekomendował jedzenie jedynie surowego mięsa. Kucharz nazwał swoją potrawę na cześć renesansowego malarza
Chilli Czosnek i Oliwa