sałatka z ryżem - 3761 przepisów (strona:135/251)

Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker 329

Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej moje koleżanki z compoundu - głównie te pochodzące z Indii i krajów arabskich były niezmiernie zdziwione, że nie mam ani rice cookera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z pieczonego kurczaka i czerwonego ryżu 213

Składniki: 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 woreczek ryżu czerwonego 3 plastry ananasa z puszki pół puszki kukurydzy 1 żółta papryka pęczek natki pietruszki 2 łyżki

Qchnia po prostu
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 149

Baharat to doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tajlandia od kuchni 180

Zupa Tom Yum z krewetkami i ryż jako dodatek Tajski bulion drobiowy. Genialny w smaku!  Zupa z makaronem, rybą i mięsnymi kulkami Wegetarianie oraz osoby dbające o linię również znajdą w Tajlandii coś dla siebie. Jest tu ogromny wybór warzyw duszonych/smażonych w różnych sosach (np. curry, tamaryndowcowym, słodko-kwaśnym) oraz sałatek. Na uwagę zasługuje popularna papaya salad. Słodko(...)takie śmieszne ruloniki i podaje w kubeczkach. Na wierzchu oczywiście z bitą śmietaną  i słodkimi dodatkami, bo Tajowie uwielbiają słodkie. Sticky rice with mango - mój ukochany tajski deser Ryż z bananem wędzony w liściach palmowych Placuszek kokosowy na ciepło (i woda kokosowa do picia) Lody podawane w łupinach kokosa Naleśnik roti z babanem w środku, na zewnątrz posmarowany masłem

Zawsze głodna!
Czym zastąpić sól 138

Bazylia - jeden z z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej świetnie pasuje do białych serów, pesto, marynat, sosów (zwłaszcza pomidorowych np. bolognese) oraz  zup i sałatek. Mieszanka bazylii z rozmarynem dobrze zastępuje sól w sałatkach. Gałka muszkatołowa - doskonale podkreśla smak zup, sosów oraz pieczonych ziemniaków i dań z kapusty. Nie bój się jej stosować, wystarczy mała szczypta albo dwa pociągnięcia(...)nadaje potrawom smak charakterystyczny dla kuchni indyjskiej. Świetnie komponuje się z ryżem oraz gulaszami warzywnymi. Kurkumę stosuj ostrożniej, jej smak i aromat nasila się podczas gotowania MIESZANKI ZIÓŁ ZAMIAST SOLI Samodzielnie przygotowane mieszanki możesz przechowywać w szczelnie zamkniętych szklanych słoiczkach nawet przez rok. Mieszanka ziół zamiast soli do sałatek, mięsa i zup 5 łyżeczek suszonej (nie prażonej) mielonej cebuli

Cztery Fajery
PIECZONE PIERSI KURCZAKA 132

przepis plus kilka porad. Pieczone piersi kurczaka w ziołach świetnie komponują się z ziemniakami pieczonymi lub puree, ryżem lub kaszą. Polecam podawać je z delikatnymi sałatami ze śmietaną/jogurtem lub winegretem, surówkami, warzywami z wody, młodą kapustą lub moją sprawdzoną i pyszną sałatką z rukoli . Pieczone piersi kurczaka SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 350 g 18 pomidorków koktajlowych(...)drugą stronę, jedynie polewam 1-2 razy powstałym sosem, ale nie jest to konieczne. Pieczone piersi kurczaka podaję na talerzu w całości lub pokrojone w plastry. Smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz surówkami, buraczkami, warzywami z wody, sałatą ze śmietaną/jogurtem lub winegretem. Smacznego Zasmakuj Kuchni

Zasmakuj Kuchni
“Śniadanlove” – recenzja 134

przynosił do biura własnoręcznie robioną sałatkę. Ponieważ lubi eksperymentować, prawie zawsze było to coś nowego. Zainteresowanie pracowników sprawiło, że założył bloga, na którym zamieszczał zdjęcia swoich zdrowych i kolorowych sałatek lunchowych. Blog odniósł sukces umożliwiający wydanie “Sałatlove”. Kolejnym krokiem był projekt śniadanie. David pochodzi z kraju, gdzie na śniadanie je się kawę i słodką bułę – czy może więc nauczyć(...)które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni + banan + grapefruit + mięta, ale część wygląda bardzo smakowicie np. połączenie borówki z ogórkiem, arbuza z pomarańczą czy awokado, ryżu i krewetek. Niektóre przepisy zawierają składniki, których raczej nie chciałoby

Ugotowane pozamiatane
Sałatka ryżowa Roberta 106

Płatki migdałowe Ryż ugotować, odcedzić i przestudzić. Krążki ananasa wyjąc z puszki, odsączyć z nadmiaru soku i pokroić na małe kawałki. Groszek i kukurydze odsączyć  na sicie i wsypać do miski z ryżem i ananasem. Łodyżkę selera pokroić na plasterki. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotować sos i delikatnie go wymieszać z sałatką. Posypać płatkami

przepisy- Milki
Królik w śmietanie – przepis 98

pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie w sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Sałatka jajeczno-pomidorowa 141

przypadnie też do gustu dla dorosłych, choć w niektórych - ze względu na dzieci podmieniłabym niektóre składniki. Przykładowo zaprezentowana sałatka w takiej wersji smakuje rewelacyjnie, ale dla córki zrezygnowałabym z majonezu na rzecz większej ilości jogurtu. Bo kto nie skusi się na ryż zapiekany z jabłkiem, tortillę z kurczakiem, czy naleśniki w wersji słodkiej lub wytrawnej

Di gotuje
Sałatka z kurczakiem w Curry 422

Duża Micha pysznej sałatki w sam raz dla łakomczuchów lub na imprezę. Nieskomplikowana wyżerka na 8-10 porcji. :)!! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 torebki ryżu 1 puszka ananasa 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 średnia cebula 5 ogórków konserwowych 3-4 łyżki majonezu curry, sól i pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu

Studencka Micha
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 319

długo w lodówce i jest bardzo wszechstronna: świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki. W małej miseczce mieszamy pastę Gochujang z olejem sezamowym. Dodajemy ocet ryżowy

Karo in the Kitchen