jest dokładnie czuć każdy wymieniony w przepisie składnik i to jest właśnie magia tej sałatki. Nie bądźcie sceptyczni, to trzeba po prostu spróbować! Składniki (na 3-4 porcje): 2 brokuły 200g cienkich plasterków boczku surowego mała czerwona cebula 8-10 suszonych daktyli 4 łyżki nasion słonecznika Na dressing: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki octu jabłkowego(...)osolonej wody, aż będą al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i chłodzimy w zimnej wodzie – dzięki temu zachowa jędrność i zielony kolor. Na suchą patelnie wrzucamy nasiona słonecznika i prażymy, często potrząsając patelnią. aż się zarumieni. Ściągamy z patelni do ostygnięcia. Na tą samą gorącą patelnie układamy plasterki boczku i smażymy partiami, aż będą dobrze rumiane i chrupiące. Upieczone
Smaczna Stronaprzypadku przedstawionej poniżej sałatki Caprese. Ułożyłam na przemian żółte i czerwone pomidory, przekładając je plasterkami mozzarelli oraz listkami kolorowej bazylii. Posypałam prażonymi ziarnami, polałam oliwą... I powoli zaczynam się zastanawiać, jak przetrwam do następnego sezonu pomidorowego?;) Składniki: pomidory (najlepiej mięsiste, mogą być różnego koloru) ser mozzarella oliwa sól morska lub himalajska pieprz świeża bazylia prażone pestki słonecznika, dyni, sezam Pomidory
Obiad gotowymajonezolubna i lubię sałatki majonezowe. Seler naciowy jest tak wdzięcznym warzywem, że można go łączyć niemal ze wszystkim. Zawiera całą gamę cennych składników i witamin, a przy tym jest małokaloryczny i smaczny. Uwielbiam pochrupać taką łodygę :) Składniki: opakowanie selera naciowego 1 cebula czerwona 2 papryczki czerwone 3-4 ogórki kiszone puszka kukurydzy 2 garści prażonych ziaren słonecznika sól pieprz
na moim stole...puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 200 g słonecznika łuskanego 6 ząbków czosnku sól, pieprz i majonez do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Słonecznik prażymy na patelni, ananasa tniemy na małą kostkę i siekamy czosnek. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy kilka łyżek majonezu i doprawiamy do smaku. Prosta
Niezły MłynekSkładniki: ∙ kilka moreli ∙ garść rukoli (u mnie z botwinką) ∙ 150 g sera bałkańskiego z mleka owczego (można zastąpić kozim lub feta) ∙ garść nerkowców (można zastąpić włoskimi
Gocha gotuje!sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju z pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni
AZgotuj!dania, carpaccio, sałatki śledziowe. Marchewkę, pietruszkę, obrane buraki, seler, pora, pokrojone ziemniaki, czosnek włożyć do garnka wraz z przyprawami. Dodać tłuszcz, chwilę podsmażyć mieszając. Wlać wodę, ugotować. Z garnka wyjąć marchew, pietruszkę, selera, por, listek laurowy. Resztę zmiksować na gładką masę, dodać passatę i ponownie zagotować. Z czym podawać: * z prażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika * czarnuszką
Rodzinka w kuchnipodgrzać albo ugotować? Proste - mieść w zanadrzu coś co wcześniej zrobiliśmy. Na przykład taką sałatkę jak ta. Zdrowa, pełna witamin i dodatkowo bardzo pożywna. Kto chce?Składniki :pomidor - dużymała sałata lodowasałata czerwonapapryka czerwona3 łyżki kukurydzy gotowanej - lub z puszki4 kromki pieczywa razowego + sólgarstka pestek słonecznika i pestek z dyniMięso:3 kotlety z piersi z indykałyżeczka słodkiej paprykipół łyżeczki ostrej(...)Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor.Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy
Słodkie PrzyjemnościSAŁATKA ZE SZPINAKU Z GRUSZKĄ, SŁONECZNIKIEM I SEREM CAMEMBERT. /autorski;/ na 2 porcje 1/2 paczuszki słonecznika łuskanego 1/2 opakowania świeżego szpinaku 2 gruszki 1 ser camembert (u mnie z zielonym pieprzem) olej lniany Gruszki myję, osuszam, wycinam gniazda nasienne i kroję w ósemki, a te na plasterki. Szpinak płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Słonecznik wysypuję(...)rozgrzaną patelnię, prażę by wydobyć orzechowy smak. Ser camembert kroję w plasterki, a te na połówki. Na talerzu układam połowę szpinaku, pokrojoną jedną gruszkę, pokrojoną połowę sera camembert. Posypuję połową prażonego słonecznika. Wszystko polewam odrobiną oleju lnianego. Świetnie pasuje tu białe, półwytrawne wino i świeże pieczywo. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 15 dag sera żółtego 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki majonezu Wykonanie: Kukurydzę odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą, odsączamy na sitku. Ananasa wyjmujemy syropu na sitko. Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę, słonecznik prażymy
kgwjanczewokoniecznie musicie spróbować. Jak dla mnie jest ona istnym fenomenem! Nie dość, że wyglądem różni się od reszty kasz, ale również smakiem powala na kolana. Jako główny składnik sałatki jest totalnym strzałem w dziesiątkę. Po prostu musicie jej spróbować, a jeśli już ją jedliście to co o niej sądzicie? :) Przepis na 4 porcje. Składniki: - puszka groszku konserwowego lub 250g świeżego(...)pietruszka - 1 marchewka - 1 ogórek szklarniowy - ok. 4 łyżki (nie czubate!) majonezu sojowego , majonezu z serka wiejskiego lub zwykłego - pół pęczka koperku - pół pęczka szczypiorku - 2-3 łyżki prażonych nasion słonecznika - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz Pietruszkę i marchew obieramy, kroimy w spore kawałki i gotujemy na półmiękko. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy. Kalarepę obieramy
Be Fit Be Strongkostkę. Jajka gotujemy na twardo. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Ze śmietany, majonezu, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos. Następnie układamy wszystko warstwami: zaczynamy od brokuła (ja miałam 2 warstwy każdego ze składników), papryka, jajko pokrojone na ćwiartki, sypiemy połową słonecznika i kładziemy połowę sosu, później idą kolejne warstwy produktów... sos, słonecznik i na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Wkładamy(...)lodówki na pół godziny aby sałatka się schłodziła i smaki "przegryzły". Sos należy dobrze doprawić (on nadaje smaku całości potrawy), ponieważ składników sałatki nie solimy i nie pieprzymy. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSałatka brokułowa jest smaczną i szybką sałatką w wykonaniu. Można ją przygotować ze składników jakiem mamy w domu lub z takich jakich jakie ja użyłam. Z dodatkiem kurczaka wędzonego jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 1 brokuł ugotowany(...)dente, ostudzony 1 puszka kukurydzy 2 udka wędzone 1 mała czerwona papryka 1 por, biała część 1 słoik pieczarek konserwowych 100 g sera fety 2 pomidory 3 łyżki prażonego słonecznika
Kulinarne Fantazje Mariolisałatek jak i do wiosennych zup. U mnie dzisiaj w formie pesto, jako dodatek do makaronu. Pamiętajcie jednak, że czosnek ten w naszym kraju, objęty jest częściową ochroną. Więc nie narażajcie się i nie ryzykujcie, podczas górskich wędrówek ;) Lepiej kupić sobie sadzonki i hodować choćby na balkonie. U mnie już rośnie :) SKŁADNIKI: garść liści czosnku niedźwiedziego 2 łyżki prażonych(...)ziaren słonecznika 3-4 łyżki oleju (użyłam z włoskich słoneczników) 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz opcjonalnie ząbek czosnku, dla wzmocnienia smaku A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na gładką masę, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać pesto do smarowania pieczywa, należy zmniejszyć ilość oleju
Kuchnia w opałachstartego korzenia pietruszki 50g łuskanego słonecznika 1 posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu Winiary 1 łyżka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Słonecznik prażę na suchej patelni, aż będzie złocisty, aby wydobyć z niego orzechowy aromat. Studzę. Rzepę, korzeń i natkę pietruszki, majonez, sok z cytry mieszam razem, dodaję prażony słonecznik i doprawiam
W kuchni Karmel-itki