zieloną skórkę) świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki ziaren (dynia, sezam, słonecznik, orzechy) oliwa extra vergine rukola 8 plasterków szynki np. szwarcwaldzka świeży tymianek gotowa glazura balsamiczna np. o smaku żurawiny Jak przygotować błyskawiczną sałatkę z melona, szynki i rukoli? Pół melona kroimy na 8 kawałków, obieramy ze skóry. Ziarna prażymy na suchej patelni, mieszamy je z 1 łyżeczką oliwy. Rukolę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie do jedzenia. Natomiast jako lekka przekąska, danie na kolację, sałatka będzie idealna. Dość ostra, bo i takie smaki dzisiaj mnie pociągały. Składniki: (dla 2 osób) 1 bakłażan 1 opakowanie sera feta garść świeżego, posiekanego koperku garść świeżej, posiekanej natki pietruszki garść świeżego szpinaku parę pomidorów koktajlowych prażone pestki słonecznika i dyni olej z papryką chili sól, pieprz patelnia grillowa
gutfutużyłam mieszanki Ziołowo Mi! od ZIARENKOWO . Bazę tej mieszanki stanowią prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (patrz: Słoneczne Pola). Dopełnieniem jest bukiet ziół, takich jak: rozmaryn, mięta, bazylia, szałwia, tymianek, cząber, oregano, majeranek, pietruszka. Ta kompozycja sprawia, że mieszanka ziaren „ZIOŁOWO MI!” znajduje zastosowanie w daniach kuchni śródziemnomorskiej, sałatkach, zupach, twarogach, daniach mięsnych oraz rybnych, potrawach z grilla, oraz
Z Majeczką w kuchnizgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według naszej metody opisanej wyżej. Odcedź, wystudź. Krok 2 W międzyczasie rozgrzej dobrze patelnię, wysyp na nią po pół szklanki nasion dyni i słonecznika. Praż, mieszając, przez kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Zdejmij nasiona z patelni. Krok 3 Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Kurczaka pokrój w paski przypraw wędzoną papryką, pieprzem kajeński, kuminem(...)szczypiorkiem i kolendrą oraz papryczką chili. Polej dresingiem. Wymieszaj. Udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj. Smacznego! Jeśli szukasz więcej przepisów na sałatkę z kaszą – koniecznie zajrzyj do tego menu na tydzień! Artykuł Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpapryki czerwonej garść prażonych pestek słonecznika i sezamu garść dowolnej sałaty ( u mnie mix sałat i jarmuż) 2 łyżki oliwy z oliwek ocet balsamiczny pieprz, sól Przygotowanie: Myjemy sałatę i dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, paprykę i suszone pomidory (5 szt). Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól
Łycha smakówkolorowymi koktajlówkami z mojego warzywniaczka, olejem sezamowym i prażonymi pestkami. Olej sezamowy tak mi zasmakował że dodawałabym go do wszystkiego:) Całość doprawiłam przyprawą Kamis i wyszła naprawdę pyszna sałatka. składniki: 300 g pomidorków koktajlowych, u mnie żółte i czerowne 200 g tofu 1 garść listków rukoli 2 garście słonecznika i pestek dyni 3 łyżki oleju sezamowego sól ziołowa Kamis suszone
Monia miesza i gotujePozostawić brokuła surowego, czy nie? Czy ktoś będzie chciał jeść go w takiej formie? Takie poważne pytanie dręczyło mnie przed przyrządzeniem tej sałatki. Zadałem je też Marzenie, odrywając ją na chwilę od poważniejszych kulinarnych problemów. Powiedziała: zostaw surowe! No to są - zdrowe i z lekka chrupiące. ;) Bardzo dobre i bardzo zdrowe. Powtarzam się, ale przeczytałem ostatnio, że brokuły to być(...)fety 1/4 szklanki prażonych ziaren słonecznika (lub migdałowych płatków) 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki soli Wykonanie: Różyczki brokułów zblanszować krótko na parze (2 - 3 minuty) lub pozostawić surowe. Wymieszać w misce z pomidorami, fetą, szalotką i słonecznikiem. Połączyć składniki winegretu
zadanie-gotowanie- garść sałaty lodowej - garść sałaty roszponki - jedna cykoria - jedna mała cebulka szalotka - 8 oliwek zielonych - szklanka makaronu orkiszowego przed ugotowaniem - 2-3 płatki pomidora suszonego i
Pasje Jolkipołączenia, to sałatka na pewno bardzo Wam posmakuje :-) Ja od razu robiłam podwójną porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki(...)gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek. Dość dobrze, na takie prawie skraweczki. Studzimy. Pestki prażymy na tej samej patelni na której smażyliśmy boczek. Studzimy. Cebule kroimy w drobną kostkę. 3. Wszystkie składniki dajemy do miseczki. 4. Do rondelka dajemy ocet winny i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się nam roztopi
kruche babeczkimasła ( w wersji wegańskiej kapka oliwy) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów kilka łyżek majonezu (w wersji wegańskiej kilka łyżek sojonezu) sól, pieprz, ewentualnie szczypta cukru, kurkuma Wykonanie: 1. Słonecznik prażymy na suchej patelni, możemy dodać łyżkę masła. Powinien lekko zbrązowieć. W wersji wegańskiej z kapką oliwy. 2. Kaszę jaglaną, wcześniej opłukaną na sitku pod zimną a następnie gorącą wodą(...)płynu. Gdy będzie wyglądać jak na zdjęciu obok, to będzie oznaczać, że już się ugotowała. 3. Słonecznik i kaszę musimy przestudzić. Gdy wystygną w misce łączymy wszystkie składniki. 4. Dodajemy kilka łyżek majonezu, przyprawy i mieszamy. Majonezu trzeba dać na wyczucie, tak by sałatka nie była zbyt sucha, ale też by nie przesadzić z ilością majonezu. W wersji wegańskiej dodajemy
Kawa z mlekiemzieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotleciki możemy zjeść w burgerze lub z wiosenną sałatką z pomidorów
Łycha smakówKolejna fajna propozycja pysznej sałatki. Kolorowa i pożywna. Polana ulubionym sosem ziołowym. Idealna na imprezę, kolację we dwoje... Gorąco polecam bo jest naprawdę pyszna! Składniki: 200g sera bałkańskiego opakowanie fit&easy Ative 200 g pomidorków cherry 1 ogórek pęczek rzodkiewek szczypiorek 100 g prażonych pestek słonecznika 1 jajko odrobina mleka bułka tarta ulubiony sos ziołowy Wykonanie: Jajko roztrzepujemy
Malinowe Pocałunkiserka naturalnego urozmaici najzwyklejszą kanapkę (uwielbiam!), jak również fantastycznie przyprawi sałatki, czy pięknie ozdobi tort.Na pierwszą przygodę z Dukkah proponuję moje zestawienie, później polecam eksperymentowanie i tworzenie własnej kompozycji, by odnaleźć ten swój, niepowtarzalny i ulubiony smak :)Ilość dla 5-6 osób:* orzechy laskowe- 1 szklanka* migdały- 1/2 szklanki* słonecznik- 3 łyżki* sezam- 2 łyżki* suszona mięta- 2 łyżki* nasiona(...)kminu- 1 łyżka* nasiona kolendry- 1 łyżka* sól- szczyptaDodatkowo:* oliwa* bagietkaOrzechy laskowe wsypać na suchą patelnię i prażyć, do momentu zarumienienia się skórki i jej pękania, a następnie wysypać orzechy na ściereczkę i pocierać o siebie- w celu pozbycia się skórki (nie trzeba robić tego dokładnie).Kolejno na patelni prażyć migdały obrane ze skórki (zalać wrzącą wodą i po około
Kraina Miodem Płynącawśród maluchów. Gdy kroję ugotowane różyczki brokuła do sałatki, dzieci zawsze stoją koło mnie i podjadają z miski. Dlatego nie było innej opcji, zupa brokułowa także podbiła ich serca. Zupa jest dość gęsta, dlatego nawet najmniejsze dzieci mogą próbować jeść ją samodzielnie łyżeczką. Moje dzieci uwielbiają tę zupę z dodatkiem prażonego słonecznika i pokrojonych różyczek brokuła, ale oczywiście można
Dieta bez mlekaKolorowa, piękna i niesamowicie apetyczna 😋 Znakomita na śniadanie, obiad, jak i kolację. Pyszne plastry awokado połączone z pomidorkami koktajlowymi. Ostrości dodały kiełki z rzodkiewki, a chrupkości
Kulinarne przemyslenia