sałatka z porem - 2550 przepisów (strona:68/170)

WARSTWOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 3215

marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory

Walijskie Pichcenie
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 152

Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów).  Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw(...)niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami 186

cząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie na gorących burakach się rozpuści). Ser pokroić w kostkę i dodać do salaterki. Dołożyć chrzan i całość wymieszać. Polać oliwą i posypać porwanymi liśćmi mięty. Sałatka może być osobną przegryzką, ale też dodatkiem do obiadu (u mnie z pieczonym leszczem). Początkowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z surimi z olejem sezamowym 196

języka japońskiego すり身 ( surimi dosłownie: „mielona ryba”). Sałatka z surimi z olejem sezamowym. Składniki: - 400g surimi (paluszki krabowe) - 2 sałaty rzymskie (polecam dokładnie ten gatunek sałaty, jest chrupka i delikatna) - 1 cebula czerwona - 1 – 2 ząbki czosnku - 6 jaj ugotowanych na twardo - jasna część pora - 2 garście żurawiny suszonej - 35g orzeszków pini - sok z ½ cytryny - sól morska(...)cebuli. Jajka kroimy na ćwiartki – połowę porcji rozkładamy w misce. Posypujemy połową porcji pora. Oprószamy solą wędzoną i pieprzem kolorowym. Wykładamy kolejno pozostałe porcje składników w takiej samej kolejności, jak na początku (układamy warstwowo). Czosnek bardzo drobno kroimy (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), rozsypujemy po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę polewamy olejem sezamowym, dekorujemy orzeszkami pini i pokrojonym

mojewypiekiinietylko
Tuńczyk! 309

taka mała rybka'. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją "małą rybkę". Moje zdziwienie ogromne, do tej pory mam w głowie jedną fotografię, jak pan rybak zabiera się za wyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu. Składniki 2 torebki ryżu naturalnego 1 puszka tuńczyka

pink envelope
Egzotyczna sałatka z mango i avocado 272

meksykańskiej, ale nawet kuchni azjatyckich – zwłaszcza do potraw utrzymanych w słodkiej lub słodko-kwaśnej tonacji. Taka sałatka może jednak stanowić samodzielne i to całkiem sycące danie samo w sobie. To wówczas niewątpliwie bardzo zdrowa, lekkostrawna i dobrze wyglądająca przekąska dobra o każdej porze roku i dnia. Jej wielką zaletą jest też łatwość i szybkość przygotowania, jak również możliwość przechowywania

Kulinarna Pokusa
Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak 252

moich postanowień - jeść zdrowiej, żyć zdrowiej - ma się całkiem dobrze, co widać poniżej. Nie oznacza to, że od tej pory na blogu pojawiać się będą wyłącznie dietetyczne i zdrowe przepisy. Mam w zapasie sporo tych rozpustnych :) MIRUNA NA PARZE NA SAŁATCE Z KASZY PĘCZAK Składniki na rybę: - 250 gramów mrożonej miruny - pół cytryny - kawałek imbiru - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie

Życie zamknięte w smaku
Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i ananasem 579

Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 pora 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 30 dag szynki drobiowej 3-4 ogórki kiszone 2 różnokolorowe papryki - tu żółta i

Kuchnia domowa Ani
Chrupiąca sałatka z soją 207

Do tej pory z soją niewiele miałam do czynienia; od czasu do czasu piłam mleko sojowe. Czytaj więcej »

Zdrowa Kuchnia Sowy
Surówka z pora i marchwi 1092

Bardzo często zastanawiamy się na różnymi dodatkami do obiady. Brakuje nam pomysłu na jakaś zdrową i przede wszystkim smaczną surówkę. Surówka z pora i marchwi to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 169

które zdecydowanie mogę polecić. Kurczak w sosie pomidorowym z oregano, podany z ziemniakami i sałatką. Danie proste i nad wyraz smaczne. Nawet sos pomidorowy smakował tak zupełnie inaczej, tak zupełnie lepiej niż w Polsce. Do tego pyszne winko Home Made Rose :) Tagiatelle z kurczakiem i porem w kremowym sosie z parmezanem. Jako, że ja bez makaronu żyć nie potrafię

Mój Smak na Życie
Sałatka z marynowaną papryką, porem i makaronem 181

piątkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę warzywną z makaronem. Najczęściej podaję ją z wędliną i pieczywem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 100g makaronu o dowolnym kształcie, 1 por, 1 słoik groszku z marchewką, 1/2 słoika marynowanej czerwonej papryki ORZECH , 4 jajka, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki i zaparzam 10 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
SAŁATKA ŁASUCHA. 38227

już musisz wszystko wiedzieć. Tak. Lubię być dobrze poinformowana. SAŁATKA ŁASUCHA. /własny;/ 1/2 opakowania makaronu ryżowego 6 jajek 200g szynki drobiowej puszka kukurydzy słoik marchewki z groszkiem 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 6 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych posiekany pęczek pietruszki 1 por sól, pieprz  2 - 3 łyżeczki musztardy Jajka gotuję na twardo, studzę, po czym(...)Kroję w kostkę. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, szynkę kroję w kostkę, pora w talarki.  Wrzucam do miski, wsypuję makaron. Dodaję odcedzony groszek i marchewkę,  ale kukurydzę dodaję z zalewą - zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu  nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna.  Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans

W kuchni Karmel-itki
Sałatka warzywna 213

dodatek do podawanych na ciepło różnych kiełbas np. frankfuterek. Popularna nazwa tej sałatki na Śląsku to szałot. Składniki (proporcje) : 2 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 0,3 kg pietruszki (korzeń) 0,1 kg seleru 4 ogórki konserwowe (ew. kiszone) pęczek natki pietruszki opakowanie groszku konserwowego kawałek pora łyżka masła 4-6 łyżek majonezu sól, cukier, pieprz Przygotowanie : Do większego(...)całkowicie a następnie wszystko kroimy w kostkę. Ja osobiście używam sitka-krajaczki. Pora szatkujemy i parzymy wrzątkiem i razem z pokrojonymi ogórkami, poszatkowaną natką pietruszki i groszkiem zielonym dodajemy do reszty warzyw. Mieszamy wszystko wstępnie doprawiając solą, pieprzem i cukrem po czym dodajemy majonez i mieszamy dokładnie. Sałatkę przygotowujemy minimum na 6 h przed podaniem

Mechanik w kuchni