Wrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu
Weekendy w domu i ogrodzieJeśli nie macie pomysłu na sałatkę proponuję jedną z moich ulubionych.Jest bardzo łatwa i smaczna i doskonale sprawdza się na wszystkich imprezach. Składniki: Por Puszka kukurydzy konserwowej 4 jajka 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Umytego i osuszonego pora kroimy wzdłuż a następnie cieniutkie paseczki.Dodajemy kukurydzę i ugotowane na twardo,drobno pokrojone jajka(ostudzone oczywiście,w przeciwnym
Wielki apetytDzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna. A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę
Smaczna Pyzaskładniki: 5 jajek 1 puszka kukurydzy 200 g szynki 1 por 2 małe ogórki konserwowe natka pietruszki 7 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na
Domowy Smak Jedzeniamiski i ich wymieszanie. Niemniej jednak składniki te pasują do siebie, a ja jestem zadowolona, że mam podaną kolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka ryżowa z tuńczykiem . Dzisiaj zapraszam na sałatkę ryżową z tuńczykiem , pyszna i prosta . :) Składniki : 2 woreczki ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym kawałek pora 1 cebulka 1 puszka kukurydzy Majonez sól, pieprz, kilka ogórków korniszonych 2 jajka Wykonanie; Ryż ugotować i odstawić do przestygnięcia. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić
Sama słodycz i szczypta chilimnie moja mama:) Jest to tradycyjna sałatka jarzynowa, którą lubi chyba każdy. U nas to taka klasyka, dlatego sałatka jest obowiązkowa na wszelkich uroczystościach:) Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchewki, 4 jajka, 2 grube parówki, 1/2 pora, puszka groszku, 6 ogórków kiszonych, 4 łyżki majonezu, sól, pieprz. Przygotowanie Ziemniaki i marchew umyć, ugotować
Z miłości do słodkościkierując się kulinarnym zdrowym rozsądkiem, zawsze będą pyszne. Sałatka z muszelek, kurczaka… i nie tylko. Składniki: - 2 pojedyncze filety z kurczaka (wędzone, pieczone, smażone…) - makaron Lumaconi ( w kształcie dużych muszli) – ok. 300g - pęczek rzodkiewek - 4 mini papryki kolorowe (lub po ½ czerwonej i pomarańczowej) - 1 czerwona cebula - jasna część pora - szczypior - 1 puszka kukurydzy - cytryna (skórka(...)tarce). Odsączamy z zalewy kukurydzę. Do dużej miski przekładamy makaron, kukurydzę, pokrojone filety, por, cebulę, papryki, osuszoną na ręczniku rzodkiewkę, szczypior, skórkę z cytryny. Doprawiamy różową solą himalajską, dodajemy wino Mirin, olej sezamowy (lub pistacjowy) oraz sok z cytryny (do smaku). Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Gotową sałatkę podajemy na liściu sałaty rzymskiej i posypujemy posiekanymi pistacjami. Sałatka z muszelek, kurczaka
mojewypiekiinietylkoprzepisy na wiosne Budźmy się! Jest wiosna! Idealna pora dla spóźnialskich, co swoje noworoczne postanowienia porzucili już w styczniu, a chcą jednak coś zmienić. I nie trzeba wygrzebywać bikini z szafy, by zmotywować się do jedzenia tylko zieleniny ;) Bardziej chciałabym Wam podrzucić kilka smacznych przepisów, których szukacie najczęściej na blogu. Kolorowe sałatki, coś do kanapki i jakieś dobre ciacho idealne
Pink Envelopeobieramy je ze skórki, marchewkę studzimy. Teraz przygotowujemy tarkę, gdyż pierwszą warstwą naszej sałatki będzie potarta marchewka. Na niej rozsmarowujemy pierwszą warstwę majonezu. To dość trudna sztuka, ale wykonalna ;) Następnie w misce ląduje warstwa potartych ziemniaków, a na nich kolejna porcja majonezu. Teraz pora na nasze śledzie. Całość będzie stanowiła jedną warstwę. Na śledziach układamy całą
Kulinarne zapędy KokosaUgotowane warzywa ,obieramy i kroimy , w równą kostkę.Dodajemy posiekane ogórki, posiekaną i sparzoną wrzątkiem cebulę,por pokrojony w kosteczke drobniutką, starte na grubej tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce
w mojej kuchniProponujemy sałatkę z wielu świeżych warzyw i śledzia. Świetnie smakuje podana na ugotowanych ziemniakach, pokrojonych w kostkę i ugotowanym jajkiem. Składniki: -4 filety matias w oleju -kawałek białej rzodkwi -1/2 małego selera -ok. 10 cm pora -marchew -jabłko -1/3 długiego świeżego ogórka lub 2 tzw. gruntowe -majonez -sól, pieprz -kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie(...)Białą rzodkiew, selera, marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy na drobno. W drobną kostkę kroimy też ogórka. Płaty śledzia kroimy w paseczki. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Sałatkę możemy podać na ziemniakach lub bez. Możemy jeść z jakiem
Maminek kulinarnytalerzu obok schabowego, notabene są bardzo smaczne. Ja niestety wspominam tylko smak tej sałatki z ubiegłego roku, bo uczuliłam się na pomidory i tego lata omijam je z daleka, co mnie bardzo smuci. Do tej pory jadłam pomidory jak jabłka, w całości, szczególnie ze szklarenki mojej mamy i szwagra, takie(...)najcieńsze plastry. • W salaterce układać na przemian plastry pomidorów i cebuli. • Każdą warstwę cebuli delikatnie posolić i dość obficie posypać pieprzem. Warstwy pomidorów nie przyprawiamy. • Sałatkę odstawić na 2 godziny do lodówki przed podaniem, do zamarynowania pomidorów
To co kochamsałatka nie tylko na kolację, ale też na imprezę. U mnie się sprawdziła, bo gościom przypadła do gustu:) Składniki: dwie średniej wielkości części z kurczaka (u mnie piersi) usmażone, grillowane lub upieczone; jedna mała lub pół dużej główki kapusty pekińskiej, drobno pokrojonej; pół puszki przepłukanej, czerwonej fasoli; trzy duże ogórki konserwowe; trzy jajka ugotowane na twardo; pół białej części pora(...)pieprz, ostra mielona papryka, szczypta cukru, curry; Ogórki, kurczaka i jajka pokroić w drobną kostkę, pora pokroić w tzw. piórka. Przygotowane składniki dodać do pokrojonej kapusty, Do tego dołożyć czerwoną fasolę i cebulki oraz posiekany szczypiorek, wymieszać. Składniki sosu wymieszać, zalać nimi sałatkę i wszystko delikatnie przemieszać. Wstawić do lodówki na dwie, trzy godziny. Sałatkę przed podaniem można udekorować
In my kitchenskórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półkrążki. Następnie dodajemy pokrojony por do jabłek, dokładamy śmietanę i jogurt. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 cm paski i przekładamy warstwowo sałatką (najlepiej ułożyć w szklanym naczyniu). Układamy w tej kolejności: sałatka, śledzie, sałatka śledzie, sałatka. Smacznego
IMPRESJA SMAKU