Dzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną. SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku
Tradycyjna kuchnia Kasisałatkowe sprawiły, że jarzynówka została trochę zapomniana. Mimo wielkiej i kolorowej konkurencji sałatka jarzynowa zostanie moją faworytką i ulubioną, choć czasochłonną potrawą. 2 pietruszki 1 mały seler 4 marchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany(...)odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłocytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 czerwonego grejpfruta 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej zawartości tłuszczu) 8-10 listków świeżej mięty 4 połówki orzechów włoskich 3 cm kawałek białej części pora dressing sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka(...)dość grubą kostkę i dodać do miski z kaszą. Miętę oraz orzechy posiekać i dodać do pozostałych skłądników. Pora pokroić w cienkie paseczki. Całość wymieszać. Wszystkie składniki dressingu umieścić w niedużym słoiczku, potrząsać aż do uzyskania jednolitej emulsji. Polać sałatkę i wymieszać. Odstawić aby smaki się przeniknęły. Granat przekroić na cztery części, jedną z nich odłożyć. Z pozostałych wydłubać ziarenka
DefinicjaSmakużadnej imprezie, przyjęciu nie może zabraknąć różnych sałatek. U mnie zawsze jest ich dużo. Dziś polecam Wam jedną z nich. Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską . Prosta, szybka, idealna na każdą okazję. Przygotujcie taką na imprezę sylwestrową, a na pewno zniknie w mgnieniu oka Spróbujcie, polecam. Składniki: 4 garście makaronu bączek z kurkumą Makarony Babuni EkoMak 1 mała(...)opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Do zimnego makaronu odsączoną mieszankę meksykańską z puszki, starty żółty ser, posiekany drobno por i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Smacznego Sałatkę podałam w porcelanie od Galeria Cuda Świata – antyki&design
Słodkie okruszkidodatku wykonuje się ją bardzo szybko. Przepis jest rewelacyjny, są sałatka szybko znika ze stołu. Polecam ją na przyjęcia, większe imprezy itp. SKŁADNIKI : 2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki(...)seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki łącznie z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, jest smaczna i rewelacyjna na różnych przyjęciach. Smacznego. Zapraszam
Kulinarne Fantazje MarioliDostałam od koleżanki słoik marynowanych borowików. Pokrojone grzyby dodałam do sałatki. Bardzo wszystkim smakowała. Składniki: słoik marynowanych borowików 2 duże marchewki 250 g żółtego sera puszka kukurydzy 1 por 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% Marchewki wyszorować, ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki
Czerwień i błękitbędę ukrywać, że lato nie należy do moich ulubionych pór roku. Nie przepadam za upałami, ale za to ta pora roku ma dla mnie ogromne plusy, jakich nie posiada żadna inna. Owocowe koktajle na śniadanie, chłodniki na obiad i sałatki na kolacje…półki i skrzynki na straganach przepełnione tym, co kocham najbardziej czyli ogromem kolorowych owoców i warzyw. Moja
Mienta blogPrzepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska
e-PrzepisyKulinarnepatykach lub tez na gałki. • kolacja w godz. 19:00-21:00, - Ten sam podział na kategorie jak w porze obiadowej ale już na całkiem inne sposoby, dużo większy wybór gotowych sosów i sosów połączonych z sałatkami dodatkowo w Sushi. • lokalne napoje bezalkoholowe i alkoholowe 7:00-2:00, • importowane napoje alkohole i bezalkoholowe, napoje butelkowane oraz świeżo wyciskane
ClauditteMissCookingrzodkiewką i pysznym, ostrzejszym sosem smakuje doskonale. Macie jakieś ulubione sałatki? Chętnie poznam Wasze propozycje sałatkowe. Sałatka ryżowa z tuńczykiem 2 szkl ugotowanego na sypko ryżu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 5 jajek ugotowanych na twardo por majonez sól, pieprz Jajka i por pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę i tuńczyka odcedzić. Do większej miski przesypać
Pieguskowa KuchniaPyszna, prosta i szybka do zrobienia. Raptem kilka składników i sałatka gotowa! Zalecam jednak wstrzymać się z apetytem i schłodzić ją porządnie w lodówce, bo wtedy jest najsmaczniejsza ✬ Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 3 pory (biała część) 4 ugotowane jajka puszka kukurydzy 200g żółtego sera majonez pieprz sól koperek Wykonanie: Fasolę odsączamy z zalewy i lekko(...)przepłukujemy na sicie. Pora kroimy, kukurydzę odcedzamy, ser zółty i jajka kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na 1h, aby składniki przegryzły się, a sałatka nabrała smaku. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem
Walijskie Pichceniezapraszam ją na talerz wiosennej sałatki z wędzonej makreli. Główny składnik wędzona makrela – pozostałe „na winie”. No może nie tak do końca, bo starałam się jednak, aby była skomponowana i zrównoważona smakowo. Składniki: - 1 makrela (ok. 300g) - 3-4 jajka ugotowane na twardo - pęczek szczypiorku - 1 nieduża czerwona cebula - kawałek młodego pora - 4 łyżki kukurydzy - skórka z cytryny(...)końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi ze świeżą bagietką
mojewypiekiinietylkobyła też przystawka – spora porcja kurek z obranym bobem, pomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi
Ugotowane pozamiataneGotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna. I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka
Di gotujeSkładniki 1/2 opakowanie kaszy kuskus (120 g) 1 puszka ciecierzycy 4-5 ogórków konserwowych 3-4 kawałki marynowanej papryki 1/2 małego pora przyprawa uniwersalna sos: 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 … Czytaj dalej Sałatka z kuskusem i cieciorką
czarrna od kuchnimówcie, że jeszcze nie próbowaliście wytrawnej owsianki! Jeśli nie to pora nadrabiać zaległości. Przekonaliście się do ciasta marchewkowego? Do ananasa w burgerze lub sałatce? Wytrawna grzybowa owsianka na pewno Was nie zawiedzie. Pewnie dla większości osób owsianka = słodkie śniadanie. Nie ma to jak łamać schematy. I to w tak pyszny sposób. Płatki owsiane gotowane na bulionie smakują obłędnie! Doskonały sposób
rabarbarowopieczonymi pomidorkami cherry. Z dodatkiem kremowej ricotty oraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami. Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki. SKŁADNIKI / 2 porcje 20 pomidorków cherry (200 g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego
cool and mintysolą i pieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko
Weekendy w domu i ogrodzieWyrazista w smaku Składniki kabanosy 250 g ananas w puszce krojony seler konserwowy 1 słoik fasola czarna 1 puszka por 1/2 szt majonez 3 łyżki musztarda sarepska 1 łyżeczka sól … Czytaj dalej Sałatka z kabanosami i ananasem
czarrna od kuchniwsze urodziny. Mam nadzieję, że będzie ich o wiele więcej i mój skromny blog kulinarny będzie Wam towarzyszył przez długie lata. Do tej pory podzieliłam się z Wami wieloma przepisami na śniadania, kolacje, ciasta, desery, obiady, sałatki, przekąski, napoje... Mogliście wziąć udział w kilku konkursach. Dziękuję, że tak licznie i chętnie w nich uczestniczyliście. Przez ten rok miałam również niebywałą
Słodkie okruszkipyszna sałatka,z trzech składników-naprawdę polecam.... SKŁADNIKI: 500G PIECZAREK PUSZKA CZERWONEJ FASOLI POR ŁYŻKA MASŁA OK 4 ŁYŻKI MAJONEZU 2 ŁYŻKI JOGURTU NATURALNEGO VEGETA PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI POKROIĆ W PLASTERKI,PODSMAŻYĆ NA MAŚLE,DODAĆ POKROJONĄ PORĘ I JESZCZE CHWILKĘ POMIESZAĆ NA MAŁYM OGNIU,ŻEBY PORA ODROBINĘ ZMIĘKŁA,JAK PRZESTYGNIE TO DODAJEMY ODSĄCZONĄ FASOLĘ,DODAJEMY MAJONEZ I JOGURT,DOPRAWIAMY VEGETĄ
Swojskie jedzonkośredni por - 1 jabłko - 1 marchewkę - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka cukru płaska - sól pieprz do smaku - olej Sposób przygotowania 1. - Por pokroić na prążki jabłko zetrzeć na grubej tarce a marchewkę na drobnej - Sałatkę przyprawić solą pieprzem skropić sokiem z cytryny posypać cukrem - Wymieszać dodać olej i ponownie wymieszać
W królestwie smaków BeatyJeżeli lubicie młodą kalarepę to zakochacie się w tej sałatce. 1 woreczek ryżu 2 kalarepy 1 ogórek długi 1/2 puszki kukurydzy kawałek pora - około 5 cm sól, pieprz majonez Ryż ugotować w osolonej wodzie, przestudzić. Kalarepę również ugotować w osolonej wodzie i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w kostkę, pora w paski, majonez odcedzić. Posolić, popieprzyć i wymieszać
Jadło i czytadłołopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite i ładnie wyglądające kąski. Przedstawiam propozycję "zimową" tej sałatki. Latem dodaję więcej składników, bo jest spory wybór świeżych i odpowiednich do pory roku dodatków. Składniki (porcja dla jednej osoby) : 3 liście sałaty lodowej (świetnie pasuje tu mieszanka z rukolą) 3 wątróbki z indyka olej
Weekendy w domu i ogrodzie