Znakomicie zastępuje surówkę z młodej kapusty. Warto spróbować. Składniki : -kilka liści kapusty pekińskiej -marchew -jabłko -kawałek pora -posiekany koperek -sól, cukier, olej Oddzielamy liście
Maminek kulinarnyTaką surówkę robię bardzo często - jest bardzo smaczna a składniki są łatwo dostępne. Marchew, jabłko i por to same witaminki - z dodatkiem jogurtu naturalnego doskonale nadają
Alutka-GotujeDzień dobry! Lato to czas zamykania sezonowych smaków do słoików, aby służyły nam przez następny rok, do początku nowego sezonu na dany produkt. Szeroko pojęte przetwory
Pora coś zjeśćodsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Kładziemy na niego pokrojonego pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego
upichconaOstatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito i przelać zimną wodą, pozostawić
Jadło i czytadłoRobię je z różnymi dodatkami i wykorzystuję tez makarony w różnych kształtach. Do tej sałatki użyłam makaron Melissa Prima Gusto w kształcie drobnych muszelek. Składniki: 150 g makaronu Conghiliette Prima Gusto 100 g szynki konserwowej w plasterkach 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (białą część) 4 plastry ananasa z puszki 6 łyżek majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Makaron
Ala piecze i gotujesałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek pora 80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych korniszonów
Sama słodycz i szczypta chiliSłoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski). Szynkę
Na Ciasteczkowych PapierachPyszna i szybka sałatka o lekko pikantnym smaku, doskonale się sprawdza na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę
Bajeczna Kuchniaśrednie pomidory 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Jabłka kroimy i pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" Ilość porcji: 5 koszt wykonania: ok. 6 zł czas przygotowania
Pobite gary BarbaryWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi
potrawyregionalnenagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe :) A w kolejnym wpisie sałatka krabowa :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufacturePogoda rozpieszcza nas pierwszymi promykami wiosennego słońca, święta za pasem, najwyższa pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado , ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez robi się
Roślinna - blog wegańskizłość mamie, odmrożę sobie uszy" ;) Kostka jest wyrazista, ale smak ten sam. Choć na tę sałatkę mam ochotę ze 3 razy w roku, bardzo ją lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
Kuchnia w opałachsię od domownika, bo jego mama taką robi na święta. Przejrzałam Internet, żeby zobaczyć jak to wygląda i z czym się to je i opracowałam swoją wersję. Oczywiście moja sałatka jest z quinoą, bo innej opcji nie ma ;) a ponieważ zostałam fanką domowego majonezu i od jakiegoś czasu nie kupuję gotowego, więc mój majonez również znalazł tu swoje zastosowanie. Namawiam(...)warstwę pora, znów majonez, ugotowaną quinoę, majonez, ogórki kiszone i majonez :), buraczki (odsączone z soku), znów warstwa majonezu, na koniec jajko, które przykrywamy pierzynką z majonezu (a jakże, takiego pysznego domowego majonezy, nigdy za wiele) i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Jeśli lubicie pikantne dania, a majonez wyszedł Wam łagodny, to warto każda warstwę dodatkowo doprawić pieprzem. Sałatkę serwujemy
Quinoa Raz!