Szybka, kolorowa i smaczna sałatka pachnąca świeżymi pomidorkami i bazylią. Cieszy oko, jest zdrowa i (jak do tej pory u mnie) każdemu smakuje. Wystarczą mini dodatki i kolacja lub śniadanie gotowe. Na jednym ze zdjęć zobaczycie łapki jednej z naszych kotek – Bezy. Odkąd wyczaiła w domu kilka miejsc na kulinarne sesje, po uprzednim moim pichceniu w kuchni, zawsze
Zasmakuj Kuchnimineralnych, terpenów, rutyny. Jak każda kiszonka są probiotykiem i mają zbawienny wpływ na jelita i cały układ trawienny. Szczególnie cennym o tej porze roku. Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past. Składniki: 6 cytryn Bio niewoskowanych + 3 na sok 7 łyżek soli gruboziarnistej kawałek imbiru kawałek kory cynamonu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest mocno ograniczony. A szkoda, bo mam dla Was kilka nowości 😋, na które teraz cierpliwie będziecie musieć poczekać. Pierwszą z nich jest sałatka- choć pewnie niektórym znana- z ananasem i szynką, a delikatnej pikantności nadaje jej por. Sprawdźcie przepis, być może nada się na Wasze Sylwestrowe domówki...?? Jeszcze jedno 😌 Pewnie nie każdy ma dostęp do Fb, więc wypada poinformować
Kuchnia w czekoladzieSzybka, kolorowa i smaczna sałatka pachnąca świeżymi pomidorkami i bazylią. Cieszy oko, jest zdrowa i (jak do tej pory u mnie) każdemu smakuje. Wystarczą mini dodatki i kolacja lub śniadanie gotowe. Na jednym ze zdjęć zobaczycie łapki jednej z naszych kotek - Bezy. Odkąd wyczaiła w domu kilka miejsc na kulinarne sesje, po uprzednim moim pichceniu w kuchni, zawsze
Zasmakuj KuchniPoczątek września to idealna pora na przygotowanie sobie kilku słoiczków domowych przetworów np pikli, idealnego dodatku do kanapek, sałatek czy grilla. Dlatego zachęcam do przygotowania angielskich pikle, czyli ogórków w marynacie z musztardy, curry i kurkumy. Są szybkie i proste do zrobienia, w dodatku już po 2 dniach można się nimi delektować. Natomiast im dłużej będą się marynowały tym będą
Bernika - moj kulinarny pamietnikmięso domaga się jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę dającą soczystość? Do tej pory zdradziłem go tylko mężowi Marzenki i nie wiem, czy zapamiętał i przekazał żonie, ale zaraz się dowiem ;) Teraz muszę puścić go w świat
zadanie-gotowaniemnie ostatnio bardzo sałatkowo, oto kolejna propozycja :) Składniki 0,5 kg pieczarek 1/2 brokuła 5 jajek 1 średni por 1/2 woreczka ugotowanego ryżu 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu … Czytaj dalej Sałatka pieczarkowa z ryżem
czarrna od kuchnisię nie spieszy, bo wymaga czasu. Do gulaszu polecam domową przyprawę. Ci, którzy zrobili mówią, że wyśmienita. Obowiązkowo z kminkiem! 4. Sałatka z makaronem i kurczakiem Przyznam, że o niej zapomniałam i dawno nie robiłam. Pora to zmienić! Idealna na imprezę i do pracy. Wystarczy ją przełożyć do pojemnika i nie zapomnieć rano zabrać jej ze sobą! 5. Torcik truskawkowo
bistro mamafrancuską bagietką (bułką). Obiadu może z tego nie będzie, ale w gruncie rzeczy nada się na przegryzkę o każdej porze dnia i roku, na co dzień i oś święta. Ponieważ bardzo efektownie się prezentuje, warto spróbować podać je gościom. Składniki sałatki w zasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż pewien problem może być zwłaszcza z grzybami shitake. Trzeba wiedzieć
Kulinarna Pokusablogu zawitały już makarony marchewkowe, buraczkowe, teraz pora na kolejny zdrowy substytut makaronu. Tym razem na ''talerzu'': cukinia. Lekka, aromatyczna, aksamitna sałatka z cukinią, awokado i słonecznikiem, całości smaków towarzyszy pesto z gotowanego na parze zielonego groszku, świeżej mięty i bazylii z nutką cytryny. Całość wieńczy smak deserowej odmiany truskawki: świeży i delikatnie kwaskowy, w parze z nią idzie
KreatywnePinyproste w przygotowaniu i bardzo smaczne , przyrządzam je , gdy tylko znajdę trochę wolnego czasu . Oprócz mnie największym smakoszem moich sałatek jest moja córcia . składniki na 4 porcje 2 puszki słodkiej kukurydzy 1 duży por 5 ugotowanych na twardo jajek mały słoiczek majonezu sól i pieprz przepis Odsączoną z zalewy kukurydzę mieszamy z drobno pokrojonym
Smakowite Daniasałatka idealnie pasuje mi na dzisiejszą imprezę, więc wykorzystałam wiedzę i doświadczenie Gosi i dzięki jej wskazówkom przygotowałam sałatkę dla naszych gości :) SAŁATKA GOSI filet z piersi kurczaka ok. 200 g. makaronu ryżowego 3 marchwie 1 por rukola 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, curry Kurczaka kroimy na kawałki wielkości "sałatkowej" i smażymy w curry. Marchewkę obieramy i trzemy
Co w głowie piszczypietruszki (korzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają smak) Przygotowanie: Kolejność dodawanych składników do sałatki jest dowolna, a ilość orientacyjne(...)kostkę jabłko oraz drobno pokrojony por (biała część). Na koniec dodajemy kukurydze i groszek z puszki. Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodając czubatą łyżeczkę ziół Małgorzaty dla wzbogacenia smaku. Na koniec dodajemy majonez (najpierw około 1 1/2 słoiczka) i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiając solą i pieprzem lub dodając majonezu. Sałatkę przekładamy do misy i wkładamy
Słodkie okruszkitypowo wytrawnymi składnikami. Tutaj wszystko się delikatnie komponuje w jedną, spójną całość. Dodatkowo sałatkę przygotowuje się w tempie ekspresowym. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 słoik marynowanych pieczarek – 1 puszka ananasa – 1 puszka kukurydzy – 1 jabłko z czerwoną skórką – 1 por (biała część) – 1 świeży ogórek – majonez/jogurt – świeża pietruszka (nie miałam pietruszki i dodałam
Szybko Tanio SmacznieŚledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę i osuszamy. Wystudzone, obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy na drobno. W kostkę kroimy płaty śledziowe i ogórki kiszone. Jogurt mieszamy z majonezem, dolewamy do naczynia z pokrojonymi składnikami sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego
Maminek kulinarnyBardzo dobra sałatka, jadłam, jadłam i jadłam. Ha ha uwielbiam takie klimaty. Przygotowanie krewetek – krewetki umyć i osuszyć. Polać krewetki sokiem z cytryny. Na patelni
Kuchnia PokoleńSałatka ” Tortellini Mazarini „ Jedna z lepszych sałatek jakie znam . Jeśli tortellini ugotujemy sobie wcześniej jej przyrządzenie nie sprawia kłopotu , ani nie zabiera zbyt wiele czasu . Doskonała jako pełnowartościowy posiłek nawet w porze obiadu . Czemu by nie , przecież zawiera tortellini , fasolkę , kiełbaskę kukurydzę ..czyli jak by się zjadło porcję pierożków z surówką " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżytygodnia do tej pory w Biedronce nie było! Tydzień portugalski obfitował w różne smakołyki, ale dla mnie największą radością była możliwość kupienia mrożonej ośmiornicy. Ośmiornice okazały się dosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo
Stare Garysałatkę można zrobić też ze zwykłych ziemniaków, ale truflowe mają tak fantastyczny kolor, że nigdy nie mogę się im oprzeć. Niestety tylko cena odstrasza przed zakupieniem ich w większej ilości, ale biorę zawsze 2-3 sztuki i coś z nich sobie kombinuję. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 2 średnie ziemniaki truflowe 4 bardzo małe kiszone ogórki kawałek pora(...)następnie obieramy i studzimy. Kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna), dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, quinoę, i plasterki pora. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem zrobionym z oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy. Pyszna i prosta sałatka gotowa
Quinoa Raz!Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci BasiPyszna i bardzo szybka do przygotowania sałatka z dodatkiem ananasa. SKŁADNIKI: słoiczek selera konserwowego puszka ananasa puszka kukurydzy 30 dag szynki konserwowej lub gotowanej 30 dag żółtego sera 5 jajek 1-2 pory majonez jogurt naturalny sól, pieprz WYKONANIE: Jajka gotujemy 10 minut, odcedzamy i zalewamy zimną wodą, obieramy. Następnie razem z serem żółtym ścieramy na tarce(...)części i łącznie z kukurydzą odcedzamy na sicie. Szynkę kroimy w kostkę, z pora odcinamy górną część, resztę przekrawamy wzdłuż i myjemy. Drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Po paru minutach odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem, następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę chowamy do lodówki żeby smaki się połączyły. Smacznego
Pani na deserSałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś
Smakowy Rajjajka 2 łodygi selera naciowego 4 ogórki konserwowe mała puszka groszku mała puszka kukurydzy biała część pora 100g szynki konserwowej 1 jabłko pęczek szczypiorku koperek majonez łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie:Marchew, pietruszkę, seler, kalafior i jajka gotujemy, studzimy. Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę (ja preferuję drobną), dodajemy sól, pieprz, musztardę i majonez i dokładnie mieszamy. Chłodzimy
Walijskie PichceniePrzepis na tę zimową sałatkę znalazłyśmy na blogu "Szczypta wege". Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym sumieniem polecamy!!!Składniki: 3-4 małe buraki 5-6 ogórków kiszonych kawałek pora 100 g goudy 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego świeża natka pietruszki sól, pieprz pistacje lub orzechy włoskie Wykonanie(...)Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Natkę pietruszki pokroić drobniutko i dodać do warzyw. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i wymieszać. Wierzch posypać drobno pokrojonymi pistacjami. Smacznego
Anioły w kuchni