Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima". Powiem szczerze że dawno nie czytałam tak dobrze napisanej książki kucharskiej. Przepisy są czytelne opatrzone
Moje Małe Czarowanierobiłam to wcale nie byłam przekonana ,że będzie mi ona smakować.Lubię kalafior ,ale nie w tej formie np.w zupie czy z bułeczką tartą ok ale w sałatce?Jednak przepis na tę salatkę mnie nie rozczarował ,salatka wyszła świetna i smakowita ,żałuję że nie mogłam zjeść jej więcej a tylko miseczkę.Można ją zrobić na spotkania rodzinne lub inne(...)jest naprawdę wspaniała nawet dla osób , które się nie odchudzają:). Danie ma 284 KCAL. 1 szkl.ugotowanego kalafiora 200 g. 1 pasterek szynki wieprzowej pokrojonej w paseczki 20 g. 1 pomidor pokrojny w kosteczkę 100 g. 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3g. 1 łyżka majonezu laight 10 g. 1 łyżka jogurtu naturalnego 10g. 1 kromka chleba razowego ze ziarnami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wkładamy porwaną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojone w paski, ogórki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Tortillę podgrzewamy na patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu(...)gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym. Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową, karbowaną foremkę i włożyć do piekarnika do piekarnika. Pod wpływem ciepła
Podróż w kulinariajabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki a chili w paseczki. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić czosnek - chwilę przesmażyć. Następnie dodać startą marchewkę, posiekaną pietruszkę, pomidory, papryczkę i koncentrat. Posolić, podlać wodą i dusić do półmiękkości. Marchewka musi być jędrna. Zajmie to nam do 10 minut. Następnie połowę potrawki z marchewki odłożyć do miseczki. Pozostałą część(...)dnie rondla. Na marchewkę wyłożyć ściśle rybę. Przykryć odłożoną wcześniej marchewką. Dusić na bardzo wolnym ogniu około 20 minut. U mnie w wersji z ryżem i słodko kwaśną sałatką z ogórków. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancemałych pomidorków ( mogą być duże), małe pomidorki przekrojone na pół lub na ćwiartki ( duże pokrojone w grubą kostkę), 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę, 90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół, 125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella), 140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę, garść listków świeżej bazylii(...)virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać. Dodatkowo: grzanki, np. czosnkowe. Przygotowanie: Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami posypać gdy sałatka jest już podzielona na porcje. Smacznego
W kuchni u Monikidokładnie dzięki Włochom, zaczęto uprawiać bakłażany na szerszą skalę. Do Polski bakłażan przywędrował w XV w., ale zaczęto go jeść dopiero w XIX w. Wcześniej używano go, podobnie jak pomidory, jako dekorację. Bakłażany są bardzo popularne w kuchni blisko-wschodniej, podobnie jak bulgur, czyli ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego(...)aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan 70 g drobnego bulguru 25 g rodzynek sułtanek kilka gałązek świeżej kolendry kilka listków świeżej mięty
Smakowity Blog Kulinarnyręką. Co Wy na to ? Zobaczcie nasz nowy pomysł. Pyszne grzanki ze szpinakiem :) Potrzebne składniki do przygotowania lanczu : świeży szpinak, serek twarogowy, 2 ząbki czosnku, ser żółty, 1/2 pomidora, 4 paseczki papryki, 1 łyżka kukurydzy, 3-4 plasterki jalapeno, hummus, 1 łyżka jogurtu naturalnego, odrobina szczypiorku, tosty lub jak w naszym przypadku, chleb Nan Zaczynamy od lekkiego blanszowania szpinaku(...)twarogiem. Dodajemy przeciśnięty czosnek, pieprz i bazylię. Wszystko mieszamy i wykładamy na chleb. Na wierzch ścieramy żółty ser i zapiekamy w piekarniku. Z reszty warzyw robimy mini sałatkę i polewamy ją jogurtem i oliwą z oliwek. Do tego hummus i gotowe :) Na dodatek jakieś owoce i super lunch jest gotowy :) Jak Wam się podoba ? Napiszcie o tym :) Pozdrawiamy
vegetaniePrzygotowanie: piekarnik ustawiamy na 200"C, najlepiej na funkcję grill filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką i kurkumą, mieszamy sałatę, pomidory oraz paprykę kroimy według uznania, wrzucamy do miseczki, mieszamy przygotowujemy sos- czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz odrobiną kurkumy kurczaka wrzucamy na gorącą patelnię(...)smażymy Jeżeli mamy gotowe chlebki, rozcinamy je na kieszonki, owijamy folią aluminiową od nierozciętej strony wstawiamy do gorącego piekarnika na około 2 minuty, ostrożnie wyjmujemy, do środka nakładamy łyżkę sałatki, kilka kawałków kurczaka i polewamy sosem wedle uznania Przesianą mąkę mieszamy z solą, wodą i oliwą oraz rozdrobnionymi drożdżami. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
Luźna KuchniaDługo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej(...)fasoli sok z 1,5 cytryny 3 pomidory 1 duży ogórek 1 pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostudzenia. Tuńczyka odsączyć z zalewy, przełożyć do miski i zalać sokiem z 1 cytryny. Wymieszać i odstawić. Fasolę przepłukać na durszlaku z zalewy, przełożyć do miski, dodać pokrojone
Pasja Smakumasło, a następnie dodajemy cebulkę, gdy zacznie się rumienić, dodajemy czosnek i podsmażamy do chwili, kiedy całość będzie złoto-brązowa. Zestawiamy patelnię z ognia zanim czosnek zdąży się przypalić. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki. Tuńczyka odcedzamy, ale nie odciskamy za bardzo. Bazylię/natkę pietruszki siekamy nie za drobno. Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie według instrukcji(...)pozostał al dente. Następnie go odcedzamy i mieszamy z pozostałymi składnikami. Już na talerzach posypujemy świeżymi ziołami. Taki makaron smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako sałatka. Idealnie pasuje do niego świeża bagietka. Jeśli mamy ochotę, możemy go posypać startym parmezanem, który nieco zaostrzy smak potrawy. Myślę jednak, że nie jest to konieczne, ale czasami, dla urozmaicenia, można
Ratunku obiadWeekendy w domu i ogrodzie Lunch box - sałatka z brokułów. autorka: Dietifit z bloga Dietifit od kuchni A teraz cię burak zjem w sałatce, czyli kolorowa sałatka z pieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku(...)autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga
Weekendy w domu i ogrodzieChciałam znaleźć jak najbardziej tradycyjny przepis na Spaghetti Napoli. Zamarzył nam się taki makaron, gdyż jest on prosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w
Karola gotujeSałatka do zrobienia w pięć minut. Często taką robię na piknik w ramach przekąski. Jest lekka, zdrowa i syta za razem. Pakuje w pudełka i każdy ma swoją porcję. Bardzo dobra jest także na lunch do pracy. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g pełnoziarnisty ryż z quinoa Uncle Bens 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 garść roszponki(...)papryki czerwonej 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 5 pomidorków koktajlowych sól, pieprz oliwa od suszonych pomidorów szczypior Tuńczyka odsączam z zalewy. Roszponkę kroję.Cebulę obieram i drobno kroję, paprykę w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Oliwki kroję w krążki. D o miski przekładam ryż, dodaje tuńczyka, pomidory koktajlowe i suszone, paprykę, szczypior, oliwki, doprawiam solą, pieprzem polewam oliwą od pomidorów
wesoła kuchniakrewetek. Mango w moich przepisach: Sałatka z mango Sałatka ryżowa z mango i szynką Sałatka z mango i zielonym majonezem Sałatka z grillowanym kurczakiem i salsą z mango Sałatka z mango i kurczakiem Tatar z łososia z mango Smażony kurczak z mango Kokosowa owsianka z mango Jogurtowe śniadanie z mango Jogurtowe lody z mango Smoothie ananasowe z mango Smoothie(...)jogurtowy z chia i mango ------------------------------------------------------------- Salsa z mango Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 dojrzałego mango 1 mała czerwona cebula 3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki 1 duży pomidor malinowy sok z limonki świeża kolendra sól do smaku Wykonanie: Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, staramy się zachować cały sok. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
Kulinarne przygody Gatitysurowa można powiedzieć. Część dodatków jest tradycyjnie zapieczona na cieście drożdżowym, resztą położona na wierzchu już po wyjęciu z piekarnika. To znacznie zdrowsza wersja, taki trochę mix pizzy i sałatki. Pachnąca ziołami, rewelacyjna! Do tej pizzy zdecydowanie nie pasuje keczup, można ewentualnie polać wierzch odrobiną oliwy. składniki: ciasto: 250 g mąki pszennej, chlebowej 30 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej(...)łyżeczki cukru łyżka oliwy z oliwek dodatki: kilka łyżek pomidorowego sosu do pizzy (użyłam domowego keczupu ) 125 g mozzarelli 100 g fety 100 g szynki dojrzewającej 3-4 pomidory rukola garść oliwek świeże listki bazylii świeże oregano Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i łyżkę mąki, odstawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, sól
6niebo