Jest to jedna z moich ulubionych i tzw. dyżurnych sałatek. Kiedyś umieściłam ten przepis na forum Smaczny.pl. Nie było chętnych do zrobienia, może teraz kogoś zainteresuje. 2 puszki kukurydzy2 puszki fasoli czerwonej1 kg pory /pokroić, sparzyć, dobrze wycisnąć/1/2 kg pomidorów /pkroić w cienkie paseczki/40 dag sera gouda /zetrzeć na grubej tarce/1 op. ogórków kiszonych /pokroi
Praktyczna plKolejny pomysł na sałatkę, przepyszne połączenie smaków, bardzo orzeźwiający smak, ponadto dzięki dodaniu orzechów brazylijskich bogate źródło witaminy E, B1, B6 czy kwasu foliowego. Szczerze polecam! Składniki: - dojrzałe mango - 10 orzechów brazylijskim - posiekane - ogórek zielony - pomidor malinowy - awokado dojrzałe - sok z 1/2 pomarańczy - do smaku szczypta soli Smacznego! Akcja kulinarna
SMYKWKUCHNIpieczonych buraków. Wielu osobom buraki kojarzą się jedynie z tradycyjnym obiadem z mielonym i ziemniaczkami oraz z barszczem, a można z nich przygotować tyle pysznych dań. Choćby sałatkę z ugotowanych buraków, polanych octem balsamicznym i oliwą, posypanych natką i pokruszoną fetą... Jej przygotowanie zajmuje mi tylko 5 minut odkąd w sklepie odkryłam gotowane buraki pakowane próżniowo:) Całkiem nowe kulinarne możliwości(...)jest prawdziwa pycha! A pamiętacie sos z pieczonych pomidorów? Podobnie jest w burakami - pieczenie usuwa ziemisty posmak tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane. Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta
Chilli Czosnek i Oliwakończą zajadając się chrupiącą marchewką i papryką pokrojoną w słupki. Otóż... nic z tego ;) Nie wchodząc w szczegóły, napiszę tylko, że nie jedzą nawet chleba, który leżał obok pokrojonego pomidora. Ale są takie dni, kiedy pytam: co dzisiaj zjedlibyście na obiad? Ale nie żadne buchty, naleśniki i pierogi z truskawkami. Proszę o konkrety! Jeszcze chwilę posiłują się ze mną(...)przepis nie pochodzi z żadnej książki. Podczas ferii zimowych Hania była na półkolonii w Akademii Młodego Kucharza i każdego dnia przynosiła kolorowe kartki z przepisami. Te kotleciki i sałatkę dzieci przyrządzały same pod okiem sympatycznych pań z AMK. W domu Hania prawie samodzielnie przygotowała obiad, pomogłam jej jedynie posiekać orzechy. Może z czasem doczekam się, że sama będzie zamieszczać tutaj
bistro mamaporwać na małe kawałki. Ogórek umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomidora umyć i pokroić w cienkie ćwiartki. Cebule czerwoną obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Przygotować sos: oliwę wymieszać z octem winnym, dodać sól, pieprz i oregano. Ser feta pokroić w kostkę dużą, wrzucić do miski z sałatkę polać wszystko sosem i wymieszać. posypać oliwkami
Camilla w kuchnilekko stłuczonym zielonym pieprzem z zalewy, suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Rozkładamy porcje pasztetu w szerszej części kotleta, na pasztet nakładamy paseczki pomidorów i zawijamy ciasne rolady. Każdą roladę zawijamy dodatkowo w 2 cienkie i długie plasterki bekonu – pierwszy plasterek rozkładamy tak, żeby zakrywał oba końce zawiniętego mięsa – zabezpieczy nadzienie. Drugim plasterkiem rolady owijamy(...)kurczak wylądował w towarzystwie wiosennej sałatki ziemniaczanej, na która przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 3 małe porcje lub 2 większe 600g piersi z kurczaka z wolnego wybiegu (3 sztuki po 200g każda) 100g bekonu w cienkich plasterkach (12 plasterków) 90g smarownego pasztetu – domowego np. z tego przepisu albo dobrego kupnego 6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki zielonego pieprzu
Karo in the Kitchenboryka się z pytaniem "Co zrobić z mięsa rosołowego?" Pomysłów na przetworzenie mięsa z rosołu jest mnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a takie danie stanowi(...)mięsa rosołowego Składniki: 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego gałązka rozmarynu liść laurowy 100ml czerwonego wina 2 puszki krojonych pomidorów (2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta suszonego tymianku kilka kropli ostrego sosu chilli
Codzienne GotowanieSylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na Sylwestra! Zbliża się Nowy Rok, więc w moim dzisiejszym wpisie zebrałam pomysły na przekąski, dania, sałatki oraz przystawki, które idealnie wpasują się w sylwestrowe i karnawałowe przyjęcia. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do wypróbowania czegoś nowego, co smacznie umili Wam i Waszym gościom imprezy Przy każdej propozycji podlinkowałam przepis z instrukcją wykonania potrawy(...)suszonymi pomidorami to pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam! PIECZEŃ SCHABOWA PRZEPIS TUTAJ Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! SAŁATKA Z TORTELLINI
Blog z Apetytemwypuściły niedawno na rynek oleje Kujawskie ze smakiem. W sprzedaży dostępne są cztery smaki : Kujawski z czosnkiem, Kujawski z bazylią, Kujawski z czosnkiem i bazylią oraz Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Jako, że oleje Kujawskie są mi dobrze znane (zwłaszcza „3 ziarna” mój ulubiony) bez namysłu sięgnęłam po nie i muszę przyznać, że się nie zawiodłam. Małe wygodne opakowanie(...)miarę przystępna cena (choć mogłyby być trochę tańsze) i ładny design. Trzeba przyznać, że producent o wszystkim pomyślał. Oleje doskonale się sprawdzają nie tylko jako dodatek do sałatek czy dresingów, ale także do smażenia i pieczenia. Można także na ich bazie przyrządzać zupy. Przykładem niech będzie pożywna zupa fasolowa, którą przygotowałam w ramach konkursu „Odkryj Kujawski ze smakiem” pod patronatem
Wiem co jemsprzed kilkunastu lat. Sałatka sprawdzi się idealnie jako przekąska, lekka kolacja lub dodatek do grilla. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję , bo znika w kilka minut. Ilość porcji: 2 porcje Czas przygotowania: 50-60 minut Składniki: kalafior – 1 główka ostra papryka lub płatki chilli- 1 łyżeczka olej do pieczenia – 2 łyżki migdały w płatkach – 30 g pomidory koktajlowe
wiecejwarzyw.plmięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany(...)kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane tuńczykiem Tatar z wędzonego łososia Rollsy z łososiem i szpinakiem Warstwowa sałatka z tuńczyka Sałatka z krewetkami Sałatka z jarmużem i tuńczykiem sałatka brokułowa Sałatka grecka Keto sushi Mięsa pieczone: Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony Sałatki
Ola la LCHFczerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Kiszona cukinia Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami Kotlety z cukinii Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron z cukinią Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pizza z cukinią i pieczarkami Sałatka z soczewicy i cukinii
Moja smaczna kuchniaSmaczna i sycąca sałatka z wędzonym tofu (ok. 200 g) i ciecierzycą (ugotowaną lub z puszki, ok. 1 szklanki, może być więcej). Można użyć dowolnych warzyw, u mnie były: 1 duża czerwona papryka, ½ puszki kukurydzy, 5 pomidorów, 4 ogórki kiszone, 1 duża czerwona cebula, 4 miechunki pomidorowe, 1 szklanka czarnych oliwek. Sos: 1/3 szklanki oliwy + odrobina soku z cytryny
Qlinarnie i QlinarnieSałatka łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna. Uniwersalna. Doskonała zarówno na codzienną kolację, świąteczne śniadanie , na domówkę czy na grilla. Moja ulubiona wśród brokułowych. Polecam :) Skladniki - 1 brokuł - 3 jajka na twardo - 2 pomidory - 15 dkg sera żółtego - majonez - sos czosnkowy ( u mnie Kielecki ) - sól, biały pieprz do smaku - zielona cebulka, szczypiorek Wykonanie Brokuła podzieliłam na różyczki, wrzuciłam
Kuchnia z widokiem na ogród