zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową. Życzę smacznego
Kulinarne życiebardzo prosta sałatka, na którą przepis wysłała mi Pani Wiktoria Sitkiewicz - bardzo dziękuję:) Sałatka wygląda znakomicie o czym świdczyła mina kolegi gdy wzięłam ją ze sobą na obiad do pracy!:) Składniki : opakowanie tortellini z szynką 500 g słoik suszonych pomidorów (użyłam tych z żurawiną z Biedronki) garść pestek dyni pęczek pietruszki lub bazylii Wykonanie
cucinarepół i wcieramy go w podsmażoną kromkę. Kiedy kromki są zgrilowane z dwóch stron, przekrawamy pomidory na pół i wcieramy je w czosnkową stronę. Tak przygotowaną ciabattę skrapiamy oliwą i posypujemy drobno posiekanym oregano. Jemy na ciepło- frittata, kromki chleba i sałatka (z braku rukwi wodnej u nas była to po prostu sałata lodowa). Zrezygnowałam ze świeżego chilli, którego użył
les mirabellesTaka sałatka jest zawsze dobrym dodatkiem do potraw z grilla, ale również na lekką kolację. Mamy teraz sezon na świeże warzywa, więc warto korzystać z tych zasobów. Pomidory teraz zachwycają smakiem są soczyste i słodkie, po prostu pyszne. SKŁADNIKI: rukola bądź inna sałata 2 średnie pomidory kawałek sera ricotta 2-3 rzodkiewki 1 zielony ogórek kawałek żółtej papryki gotowane
Kuchnia BeatyProponujemy sałatkę bogatą w wapń a na dodatek bardzo smaczną. Składniki: -puszka sardynek w oleju -1/2 średniego brokuła -ok. 10 dkg fasolki szparagowej -szczypior -kilka suszonych pomidorów -po garści pestek słonecznika i dyni -sól i pieprz do smaku -biały ser Suszone pomidory i szczypior kroimy na drobno. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 7-10 minut
Maminek kulinarnyKażdy ma tą sałatkę swój własny sposób. Oto mój :)Składniki:4 pomidory1 duży świeży ogórek1 duża zielona papryka1 czerwona cebulaczarne oliwkiser typu fetaodrobina olejuszczypta solipieprz dowolne przyprawySposób przygotowania:1. Pomidory i paprykę kroimy w dowolne kawałki, podobnie obranego ogórka.2. Cebulę kroimy w piórka.3. Fetę kroimy w kostkę (lub korzystamy już z gotowej pokrojonej).4. Wszystkie składniki układamy warstwowo
Kuchnia domowa AniPamiętajmy, aby nie wyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory sok z cytryny olej z oliwek sól Wykonanie: Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki
Kulinarne przygody GatityKolejna z sałatek, która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler
Pasja Smakuciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 4. Sałatka z wędzonym kurczakiem 5. Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem Jeżeli wśród Was znajdzie się osoba, która ma jakieś pytania bądź
Zgrabne GotowanieSmaczna sałatka, która nie ma w sobie ani śmietany, ani majonezu, a mimo to składniki łączą się spójnie ze sobą. Wszystko to za sprawą sera. A kiedy w lodówce wszystkiego po troszku, to przynajmniej mamy możliwość "zużycia". Składniki: Dla 10-12 osób: 1 mała główka sałaty lodowej 4 jajka ugotowane na twardo 6 parówek wieprzowych (cienkich) 1 puszka kukurydzy(...)kroimy. Sałatę siekamy. Ogórek w pół plasterki, pomidor i papryka w kostkę. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, a także ser pokrojony na kawałki i jajka w drobną kostkę. 3. Do pokrojonych składników dodajemy przestudzone parówki, mieszamy i doprawiamy solą (ostrożnie, bo ser jest bardzo słony) i pieprzem. Smacznego! Ps. Sałatka ta smakuje rewelacyjnie z grzankami czosnkowymi. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesosie pomidorowym, nadziana twarogiem ze skórką cytrynową i suszonymi pomidorami. Lekka bo właściwie dietetyczna (więc idealna dla tych co mają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej. Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą w odstawkę bo wychładzają organizm. Zamiast mięsa(...)pieprz i trochę cukru do smaku NADZIENIE 230 g twarogu bez laktozy Mlekovita 1 jajko 2 łyżki jogurtu Polskiego bez laktozy Mlekovita skórka z połowy cytryny 8 suszonych pomidorów z oliwy kilka liści bazylii sól, pieprz do smaku 4-5 małych, zwartych cukini garść orzeszków piniowych do posypania Przygotować sos: Cebulę i ząbek posiekać. Dodać do miski z passtą
Smaczny zeszytwrześniu. Kasza jest pyszną i zdrową bazą do różnorakich przepisów. Dziś przygotowałam dla Was sałatkę z kaszą i zieloną fasolką. Tym razem podałam ją na zimno, ale będzie też pyszna na ciepło. Można też z nią trochę pokombinować i dodać do niej na przykład pokrojone pomidory, tuńczyka lub fetę. Chciałam też Wam podpowiedzieć fajny sposób na zaoszczędzenie czasu przy gotowaniu(...)ilości wody, która idealnie się wchłonie w kaszę wraz z wartościami odżywczymi ziarenek, a nie zostanie, jak to się dzieje przy gotowaniu w woreczkach, wylana do zlewu. Sałatka z kaszą i zieloną fasolką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona
Kulinarne przygody Gatityczymś wspaniałym. Ze świeżością, z nowością, lekkością, soczystością. A Wam? Nie macie tak, że w maju pewne rzeczy można od nowa, inaczej? „Maj temu” skomponowałam wspaniałą sałatkę, która miała być „na szybko”, a stała się niezwykle delikatnym, wykwintnym daniem, które zachwyciło mojego ją jedzącego. Dziś propozycja również bardzo wiosenna i świeża. Owoce morza można z powodzeniem(...)ułożyć na półmisku. Dodać listki mięty, pomidora pokrojonego w kostkę i w plasterki ogórka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić krewetki, smażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe! Artykuł Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą pochodzi
Raj dla Podniebieniaczasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest, że to co Wam przedstawię można przygotować dla większej liczby osób. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (dla nas taka w zupełności wystarczy) 4 sztuki suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa(...)pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia
Justa próbuje gotowaćOryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3
Pora na pora i pomidora