Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na słodko-pikantną sałatkę na bazie szpinaku, smażonych krewetek, orzechów nerkowca i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 250 g mrożonych krewetek - 2 garście świeżego szpinaku - kilka pomidorków koktajlowych - garść solonych nerkowców - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sok z połowy pomarańczy - szczyptę chili - szczyptę(...)czasie płuczemy i osuszamy szpinak, a następnie przekładamy go do miski. 5. Do szpinaku dodajemy podsmażone krewetki z pomidorami i orzechami, a całość polewamy sosem przygotowanym z drugiej pomarańczy, miodu i odrobiny chili. UWAGA: jeśli nie lubicie bardzo pikantnych sałatek, zrezygnujcie z ponownego dodania chili do sosu. Opcjonalnie całość można skropić odrobiną soku z cytryny. SMACZNEGO
Bez Cebuliktórym się dusi kurczak, złagodzone przez słodkość batatów i znów się zaostrzone smakiem winegretu w sałatce po prostu idealne połączenie dla mnie. Składniki (dla 2-3 osób) 5 pałek z kurczaka ok 500 g 3 podudzia z kurczaka ok 500 g olej z suszonych pomidorów 1-1,5 szklanki białego wina 1 mały słoiczek kaparów ok 3 łyżek(...)pokrojone w paski suszone pomidory. Dusimy na małym ogniu 10 min pod przykryciem (najlepiej na najmniejszym palniku) po tym czasie dodajemy kapary, wszystkie zioła, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i mieszamy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 20-30 min w razie potrzeby podlewamy winem. Jako dodatek proponuje frytki z batatów i lekką sałatkę z miodowym winegretem
Piekielna Kuchnia Patinależy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza się jako chłodnik w cieplejsze dni spożywana bezpośrednio po uprzednim schłodzeniu w lodówce :) Składniki: 1/2 główki sałaty, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 cebuli, 1 ogórek świeży, 3 pomidory lub garść pomidorków koktajlowych, garść oliwek, opakowanie sera typu feta, sos vinegrett. Przygotowanie: 1. Sałatę
Kuchnia Pełna Pasjiblogerów. Temat typowo karnawałowy czyli przekąski. Ja miałam dwa pomysły z czego wybrałam sałatkę z dodatkiem fety. A podałam ją w wydrążonych połówkach awokado. Zapraszam na przepis. U mnie na cztery porcje. Składniki :* 2 dojrzałe awokado* 25 dag domowego sera feta* kilka plasterków szynki* pomidor* 1/4 główki sałaty lodowej* 2 kawałki papryki konserwowej* rzeżucha * 3 łyżki oliwy z oliwek(...)Pokroić w kostkę. Sałatę lodową drobno poszatkować. Pomidora bez pestek i miąższu pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę. Fetę pokroić w większą kostkę. Paprykę posiekać na wąskie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać razem. Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy. Energicznie potrząsać do połączenia składników. Wymieszać z sałatką. Nakładać do wydrążonych połówek awokado. Podawać
Magiczne Życie Martywiększość posiłków mam obecnie rozplanowanych na 1-osobowe porcje. Poniżej pomysł na nieskomplikowaną, ale jakże pyszną sałatkę warzywną, którą satysfakcjonująco można zapchać się na kolację. Składniki na porcję 1-osobową: 2 grubsze plastry wędliny z kurczaka (60g) 1 mały pomidor lub kilka koktajlowych (60g) kawałek papryki czerwonej (50g) 2 łyżki kukurydzy z puszki(...)wędliną, jogurtem i przyprawami. Odstawić na co najmniej 15 min. żeby smaki się „przegryzły”. Jeść na z kromką pieczywa chrupkiego. Smacznego! O jejuniu! Ale mi Smaker zrobił niespodziewankę! Moja sałatka warzywna zyskała status Przepisu Dnia 29 maja 2014 co widać na obrazku poniżej! Żem się napuszyła z dumy :) Mój pierwszy Przepis Dnia! Oby spodobały się i kolejne
Grunt to przepis!Makaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek(...)cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać.Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego
kolorowotorcikowozwykle miałam suszone pomidory, w szafce małe opakowanie zielonych oliwek. Oliwa zawsze jest, zioła były. Parmezanu nie było, dzisiejszy przepis jest więc bez sera. Jest to zupełnie do przeżycia. Pesto z suszonymi pomidorami i oliwkami sprawdzi się świetnie nie tylko do makaronu. Tego typu sosy świetnie sprawdzają się jako dodatek do pieczonych ryb, jako dodatek do sałatek, do kurczaka(...)sumie wszystko jedno. Róbcie pesto, różne. Jest zdrowe, smaczne i wielozadaniowe. Na dole dzisiejszego przepisu wrzucę Wam jeszcze parę innych pomysłów na tego typu sosy. Składniki: 6 suszonych pomidorów z zalewy 6 zielonych oliwek bez pestek 1 duży ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 5 łyżek oliwy extra
KardamonovyFilet z kurczaka podwójny lub 2 pojedyncze 2 Łyżki Przyprawy Pomidory z chilli SKWORCU 2 Łyżki Pietruszki suszonej SKWORCU sól i pieprz do smaku 2 Łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU 1 Łyżka Czosnku Grys SKWORCU 2 Łyżki oleju rzepakowego 1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka: 50 g makaronu drobnego typu ryż 10 dag sera
Gotowanie PatkiWszystkim! :) Dziś zapraszam na pożywną sałatkę z brązowym ryżem, tuńczykiem i warzywami. Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować: - 1 woreczek brązowego ryżu - 1 puszkę tuńczyka w sosie własnym - 1 słoik mieszanki marchwi, groszku i kukurydzy (470 g/282 g po odsączeniu) m.in. firma Kotlin ma takie mieszanki w swojej ofercie - 5 suszonych pomidorów - 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów(...)sól i pieprz do smaku 1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. 3. Następnie do miski dodajemy odsączoną mieszankę warzyw, odsączonego tuńczyka, odcedzony ryż oraz olej. 4. Całość delikatnie mieszamy, przyprawiamy i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje na zimno. SMACZNEGO
Bez Cebulirazy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano.Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu.Składniki na sos mieszamy razem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem polewamy składniki sałatki.Obok kładziemy usmażony ser.Gotowe! :)Życzę smacznego
Czerwona PorzeczkaWarzywna sałatka do grilla z sosem jogurtowo-musztardowym. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 duża papryka czerwona lub 3 połówki różnokolorowych papryk 1 cebula czerwona 1 pomidor ½ pęczka szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta pieprzu Przygotowanie: Posiekać kapustę i cebulę. Paprykę oraz pomidora pokroić w małą kostkę. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.plłyżkaoliwa 2 łyżkiocet balsamiczny lub jabłkowy 1 łyżeczkasól, cukier - do smakuposypka: suszone pomidory, czosnek, czarnuszka i natka pietruszkiPrzygotowanie:Mandarynki obrać ze skórki i błonek, pestki opłukać. Rozmieszać oliwę z octem, solą i cukrem (zamiast cukru można użyć syropu z agawy lub miodu). Polać sałatkę i posypać przyprawami
głodny alergikpomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food, bo dieta śródziemnomorska jest przede wszystkim dietą roślinną. W chłodne dni mamy zdecydowanie mniejszą ochotę na warzywa, ale nie musimy robić z nich tylko sałatek. Odpowiednio(...)Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara Bakłażan w sosie pomidorowym Papryki faszerowane ryżem (Gemista) Paella wegetariańska Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku Risotto z pszenicy farro z grzybami (można zastąpić pęczakiem) Sałatka z kaszy z pieczonymi warzywami i fetą Duszone
Chilli Czosnek i Oliwa