Bruschetta z kaki i mozzarella. Kaki, nazywana też Persymoną to owoc podobny do pomidora, z którego można przygotować np. słodki deser, czy wytrawną sałatkę . Bardzo lubię szybkie i proste dania, do których należy bruschetta, bo bruschetta to inaczej grzanka z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kanapki we włoskim stylu: Bruschetta z kaki i mozzarella. Nadają się nie tylko(...)zwykłe śniadanie, ale mogą być kolorową przystawką na imprezę. Bruschetta na różne sposoby: – Tradycyjna bruschetta – Bruschetta z truskawkami i balsamico – Bruschetta z oliwkami i pomidorami – Grzanki z twarogiem i pomidorami Składniki na bruschetta z kaki i mozzarellą: bagietka oliwa z oliwek kaki vel persymona mozzarella sól i pieprz kolorowy do smaku bazylia Jak przygotować bruschettę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSmaczna wiosenna sałatka Składniki: 20 dag roszponki pół ogórka 1 mała cebula 1 pomidor 2 łyżki oliwek odrobina kiełków sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Sałatę płuczemy i rozkładamy na półmisku. Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy i rozkładamy na sałacie. Resztę warzyw płuczemy i rozrzucamy na sałatę wedle upodobań Przyprawiamy solą i pieprzem. Idealna sałatka do grilla gotowa w 5 minut
Żarłoczekcukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać olej pozostały ze słoika po suszonych pomidorach ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej) sok z połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) orzeszki piniowe lub ziarna słonecznika(...)większej miski. W małej miseczce mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plSałatka ziemniaczana ze szpinakiem to prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Wyjątkowo udane połączenie smakowe tanich składników: ziemniaków, świeżego szpinaku i pomidorów, oraz sosu na bazie oliwy i octu jabłkowego. Szpinak w tym roku królował na mojej działce, nie spodziewałam się, że będę zbierać świeże listki całe lato i jesień. To idealna sałatka ziemniaczana do mięs
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięaromatyczn ą sałatkę pełn ą smaku i aromatu. Jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane, polecam Wam mój wcześniejszy przepis na śródziemnomorską sałatkę ziemniaczan ą z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami. Smacznego ;) **** L’insalata di patate, di primo acchito può sembrare un piatto di per sé nulla di speciale, ma con l’aggiunta di alcuni(...)odcedzamy i osuszamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Do dużego naczynia wrzucamy ziemniaki, fasolkę szparagową, ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz drobno posiekany koperek, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Sałatkę polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i delikatnie mieszamy. **** PREPARAZIONE Per preparare l'insalata iniziate lavando bene le patate. Lessate le patate con la buccia in acqua salata
La grande e la piccola cuocaSałatka z tortellini i rukolą to świetny pomysł na smaczną przekąskę, idealną na każdą okazję. Sałatka ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i składa się z prostych składników. Będzie świetnym pomysłem na posiłek do pracy, idealnym poczęstunkiem na różnego rodzaju domowe imprezy, święta czy sylwestra. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tortellini i kurczakiem jest bardzo lekka, a jednocześnie sycąca. Wszystko(...)tortellini z pieczarkami. Poniżej zaprezentuję Wam szybki przepis na pyszną sałatkę z tortellini, kurczakiem i rukolą. Pyszna sałatka, która nie tylko świetnie smakuje, ale dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Zapraszam na przepis. PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z TORTELLINI I RUKOLĄ Składniki 80 g rukoli 250 g tortellini 8 pomidorów suszonych 200 g pomidorków cherry 500 g kurczaka 100 g fety
Przepiski.plZapraszam na lekką i zdrową sałatkę warzywną z kaszą kuskus. To doskonała propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję(...)minut. 2. Pomidory kroję w ósemki. Ogórka obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski
Tradycyjna kuchnia KasiSałatek z brokułem u mnie nigdy dość. Brokuły łączę z wieloma składnikami. A to moja kolejna pyszna kompozycja z tym warzywkiem. składniki: 2 brokuły 2-3 pomidory 4-5 jajek 200 g sera feta domowy sos czosnkowy Domowy sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al'dente, dobrze osączyć i wystudzić(...)misce układać warstwami przygotowane wcześniej składniki. Moja kompozycja to - kilka różyczek ugotowanego brokuła, ugotowane jajko starte na grubych oczkach, kawałki fety i pomidora, kilka łyżek sosu czosnkowego. Druga warstwa w tej samej kolejności. Na wierzchu sałatkę polałam resztą sosu czosnkowego i posypałam startym jajkiem
Monia miesza i gotujeSałatka z marynowaną dynią to lekka, kolorowa sałatka na kolację. Jest to pyszne połączenie słodkiej marynowanej dyni ze słonym sera typu feta. [wp-svg-iconsicon=”stopwatch” wrap=”i”] Czas wykonania: 20 min [wp-svg-iconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 200 ml (1/3 słoika(...)dyni marynowanej ( Przepis ) 100 g mix sałat 100 g sera feta 10 sztuk pomidorów koktajlowych 10 sztuk czarnych oliwek Sos: francuski sos sałatkowy (np. Knorr) 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki wody Przygotowanie: Sos sałatkowy mieszać z olejem i wodą. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a oliwki w krążki
KuchniaWeDwoje.plchciała, to kiepsko z czasem, a obiad rodzinie podać trzeba. Taka sałatka makaronowa, to super pomysł na obiad, kolację, dodatek do mięska czy jako sałatka na piknik/grilla. U mnie sałatka zrobiona z resztek z lodówki. Bazą był makaron, o ciekawym kształcie grzebyków. Świetnie nadał się jako podstawowy składnik sałatki. W czeluściach lodówki, odnalazłam również trochę ugotowanej ciecierzycy. Żeby w smaku(...)nieoczywiste połączenia, dają ciekawe efekty. Makaron możemy zastąpić ryżem albo np. pęczakiem. Jeśli nawet go pominiemy, to i tak sałatka na tym nie straci. Najlepiej schłodzić przed podaniem, dzieki temu smaki się ładnie przegryzą. Drukuj Sałatka makaronowa Prosta, szybka sałatka, dzięki której pozbędziesz się resztek z lodówki Składniki 150 g makaronu (waga przed ugotowaniem) 1/2 papryki 1/2 szt. czerwonej cebuli
Mieszam w Garnkuduże garście świeżej pokrzywy (około 120 g) 300 g pomidorów 200 g białego sera 1 pęczek rzodkiewki mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy lub oleju szczypta cukru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Wiosenna sałatka z pokrzywą Przygotowanie: Pokrzywę dokładnie płuczę na durszlaku pod bieżącą(...)odstawiam do odsączenia i wystudzenia. Umytą i osączoną zieleninę (koperek, natkę pietruszki, szczypiorek), drobno siekam. Umyte pomidory przekrawam na pół wycinam zgrubienie od łodyżki i kroję razem ze skórką w kostkę. Wystudzoną pokrzywę drobno kroję. Umytą rzodkiewkę kroję w drobną kostkę. Pokrojone składniki sałatki daję do salaterki, biały ser rozkruszam palcami i dodaję do sałatki. Teraz przygotuję sos: do miseczki
Uwaga Babcia Gotuje5 / 5 ( 11 votes ) Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu Kościerska surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to strzał w dziesiątkę O tej porze , rozpoczynam
Ogrodnik w podróżyDziś polecam Wam pyszną sałatkę warzywną z dodatkiem jajka i sosu koperkowego zamiast majonezu. Nie potrzeba wiele czasu by przygotować sobie taką porcję, więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Co ważne- ser sałatkowy i sos nakładamy dopiero na talerzu, dzięki czemu nie zdąży się nam połączyć z wodą z warzyw. Pozostaną one dłużej chrupkie, a i smak będzie o niebo(...)gęstego 2 łyżki posiekanego drobno koperku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Sałatę lodową drobno siekamy. Dodajemy pokrojony w półplasterki pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę. Groszek odcedzamy i również dodajemy do sałatki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. Jajka dzielimy na ósemki. Jogurt naturalny łączymy z koperkiem. Nakładamy porcję na talerz, dodajemy ser oraz
Kuchnia w czekoladziemożna do niej dodać wszystkie możliwe warzywa a jeżeli któregoś brakuje tez nic się nie stanie. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki. Składniki 0.5 kg kapusty pekińskiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie pomidory 1 długi ogórek Pół czerwonej papryki Pęczek szczypiorku Pęczek rzodkiewki Saszetka sosu Knor o smaku koperkowo-ziołowy bez konserwantów 3 łyżki majonezu Krok po Kroku(...)Kapuste kroimy wzdłuż, a następnie w paski. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, ogórka i rzodkiewki kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. 2 Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy majonez i mieszany z saszetką sosu. Odstawiamy surówkę na kilka minut do lodówki. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na sałatki. Majonez w tym przepisie może zostać zastąpiony oliwą. Życzę smacznego
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyostrej musztardy 2 łyżeczki syropu klonowego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka posiekanego koperku Sałatka: 250g zielonych szparagów 1 łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu kilka niewielkich i cienko pokrojonych kromek pełnoziarnistej bagietki 5-6 sztuk rzodkiewek 1 mała szalotka lub 1 mała czerwona cebula 1 pomidor Aby przygotować dressing, do małego słoiczka przełóż wszystkie jego składniki i dokładnie wstrząśnij. Odłóż(...)międzyczasie przypiecz bagietki: w tosterze lub wstaw je wraz ze szparagami do piekarnika. Rzodkiewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki, cebulę w krążki, a pomidora w „ósemki”. Warzywa przełóż na duży talerz, dodaj szparagi i polej sałatkę wcześniej przygotowanym dressingiem. Podawaj z chrupiącymi bagietkami. 2 porcje
Roślinna - blog wegański