Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków
Zasmakuj Kuchniopcjonalnie -3 łyżki siekanego koperku, w nim tkwi sekret -sól,pieprz,oliwa z oliwek Do sitka, w którym gotujemy na parze, lub parowaru ,wkładamy na dno folie aluminiową. Piersi z kurczaka mieszmy z oliwą, solą, czosnkiem, czosnkiem niedzwiedzim i suszonymi pomidorami, dodajemy koperek, odstawiamy na godzinę do lodówki. Sikto wkladamy po godzinie na parę i załączamy parowar, dusimy na parze(...)miękkości. Odkładamy na bok. Na 2 minutki wkładamy naszą folie , dodajemy sera i jeszcze na parze podgrzewamy aż do rozpuszczenia się sera. Wykładamy na talerze, podajemy z ulubioną sałatką. Taki obiad niesmażony, jest bardzo aromatyczny. Wszystkie wartości odżywcze zostają tak w warzywach jak w mięsku, które samo rozlywa się w ustach, jestmiękkie i bardzo soczyste! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI: 100 g ryżu 200 g piersi z kurczaka ½ puszki ananasa w plastrach 1 mała puszka kukurydzy 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Sól, pieprz, ziarenka smaku SPOSÓB WYKONANIA: 1.Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. 2.Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na odrobinie oleju (ja użyłam kokosowego), doprawiamy ziarenkami smaku(...)vegetą. 3.Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. 4. Do miski przekładamy ugotowany ryż, kurczaka, ananasa i kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. W kubku mieszamy jogurt z musztardą i wlewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuję na drugi dzień po schłodzeniu w lodówce
Marcepanowa kuchniapodwójna pierś z kurczaka oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią(...)patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw
Pyry na Gaznależy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami, np. z ryżem z warzywami. Dość łatwo(...)azjatyckich, zwłaszcza że marynata zawiera imbir. My jednak postanowiliśmy pozostać raczej w klimatach kuchni południowoeuropejskich. W rzeczywistości w ten sposób możemy przyrządzić również inne niż nogi (udka) części kurczaka – zarówno piersi jak i skrzydełka. Może to jedynie wymagać weryfikacji czasu pieczenia mięsa. A żeby było jeszcze ciekawiej, tak zamarynowany kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się
Kulinarna PokusaProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGyros jest to potrawa kuchni greckiej. Mięso opiekane na wielkim rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi, obracanym, zwykle elektrycznie, wokół pionowej osi. Po osiągnięciu gotowości konsumpcyjnej
mojewypiekiinietylkoPamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :) Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy ryż połówka piersi z kurczaka kilka plastrów ananasa świeżego lub z puszki sezam tymianek sól, pieprz torebka ryżu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół cebuli Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sezamem. Smażymy z obu stron. Po tym czasie dodajemy(...)nadmiaru tłuszczu i wody. Studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż
Czerwona Porzeczkaogórek pół czerwonej cebuli sałata pekińska lub lodowa 1 pomidor sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wkładamy porwaną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojone w paski, ogórki pokrojone(...)gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym. Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową, karbowaną foremkę i włożyć do piekarnika do piekarnika. Pod wpływem ciepła
Podróż w kulinariaSałatę masłową uwielbiam i znam w dwóch wersjach z młodszych lat. Pierwsza, bardziej klasyczna ze śmietaną, cukrem, czasem dla urozmaicenia z dodatkiem rzodkiewki. Druga wersja to
Zasmakuj Kuchniktóry przepis podałam niżej. Składniki na 3 porcje: 500 g piersi z kurczaka Bułka tarta pełnoziarnista 3 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta kurkumy Szczypta papryki ostrej 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1/2 łyżeczki bazylii 2 jajka Olej rzepakowy/oliwa z oliwek/olej kokosowy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej. Mąkę łączymy w miseczce z papryką słodką(...)ostrą, solą, bazylią i kurkumą. Jajka rozbijamy na talerz. Na drugi wsypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w mące, później w jajku, następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy np. z pieczonymi frytkami i sałatką. Sos: 2 łyżki jogurtu 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka musztardy Składniki wymieszać
Czarnawisienkamałym, dzieciaki wprost za nim przepadają :) Polecam :) Składniki - 2 duże piersi z kurczaka - 3-4 łyżki przyprawy kebab-gyros - 1 łyżeczka czosnku mielonego - pół szklanki oleju Wykonanie Piersi z kurczaka kroję w wąskie paski, przekładam do miski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięsko(...)wysuszone. Trwa to ok. 15 minut. Upieczone przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, najlepiej smakuje z frytkami, sosem czosnkowym i sałatką colesław Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródChrupiące stripsy z udek kurczaka Chrupiące kawałki kurczaka w złotej panierce to ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy
KorniszonkiSkładniki na cisto: - 150g masła - 270g mąki - 1 jajko - szczypta soli Przygotowanie ciasta: 1 . Mąkę przesiać, dodać zimne masło i zagnieść. Następnie dodajmy jajko i
Coś z niczegoCabernet Sauvignon pieczona jagnięcina, cielęcina, dziczyzna, grillowana wołowina lub krojona w plastry kacza pierś. Do Merlota idealna byłaby grillowana kaczka, udziec barani, żeberka jagnięce, sarnina lub polędwica wołowa. Do Ponot Noir zjedlibyśmy polędwicę wieprzową, delikatną dziczyznę oraz pieczony lub grillowany drób (kurczak , kaczka, indyk, bażant, przepiórka) Zinnfandel kojarzy nam się z dużym, soczystym grillowanym udźcem jagnięcym. Ale wina czerwone(...)wiosna i lato, a więc czas na wina białe. Do Chardonnay zjedlibyśmy z ogromną przyjemnością ostrygi, homary lub kraby, ale to banał. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche, lub łosoś w lekkim sosie holenderskim. Sauvignon Blanc powinien dobrze wypaść w towarzystwie grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs. Oczywiście każde wino można pić również samo, ważne
królestwo garówrewelacyjne boczniaki, pełne smaku umami, podawane również z takim samym pureé. Te ostatnie zdecydowanie zdobyły moje uznanie. Jako dania główne Korba proponuje dwie lekkie sałatki: jedną z serem rougette, a drugą z grillowanym kurczakiem. Dość proste i smaczne. Zaś dalej są te nieszczęsne makarony. W sumie jeden jest tylko nieszczęsny, bo drugi jest okej. Do tagliatelle al nero di seppia(...)roszponką, serem kozim i czosnkiem niedźwiedzim. Smardze faszerowane musem z kurczaka podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Boczniaki podawane na pureé selerowo-pietruszkowym. Tagliatelle al nero di seppia z krewetkami, pak choi i pomidorkami koktajlowymi. Makaron strozapretti z carpaccio z ośmiornicy z orzechami w sosie serowo-śmietanowym. Sałatka z serem rougette, prażonymi orzechami w sosie miodowo-musztardowym. Sałatka z grillowanym kurczakiem
Food Square