sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:56/236)

Marynowany por z mozzarellą 154

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet

Moja Galeria Smaku
Sałatka szopska 251

Bułgarska sałatka popularna na całych Bałkanach  - w Czarnogórze podawana jest raz w wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :)  Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka śledziowa 335

Pyszna sałatka dla wielbicieli śledzi Składniki - 4 płaty śledzi matiasów - 5 oliwek zielonych - 4 płaty papryki konserwowej - 4 jajka - pęczek szczypiorku - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki śmietany - sól - pieprz  Sposób przygotowania 1. Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli Ogórki  ,paprykę konserwową ,oliwki  ,pokroić w kostkę odsączyć na sicie 2. Śledzie pokroić w kostkę Do śledzi

W królestwie smaków Beaty
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 169

idealnie ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ

Mój Smak na Życie
MENU NA PRZYJĘCIE 218

młodej kapusty, koperku i sosu z cytryny i oliwy.  Przystawki na zimno i na ciepło: półmisek wędlin  owoce miseczki z: oliwkami, kiszonymi ogórkami, kaparami  pomidory z mozzarellą, mizeria   pieczarki faszerowane sałatka z zielonej soczewicy sałatka z roszponką i soczewicą sałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki

pieprzny smaczek
urocze pingwinki dekoracją nie tylko stołu komunijnego 185

wkładamy dzióbki (tak powstała główka). Na wykałaczkę nabijamy najpierw główkę, następnie brzuszek a na końcu marchewkowe stópki. Gotowe pingwinki „malujemy” oliwą z oliwek aby się błyszczały. Tak przygotowane pingwinki układamy np. na sałatce albo na półmisku z wędliną

Domowy Smak Jedzenia
Pomidory z serkiem capri 323

Dzisiaj pomysł na błyskawiczną sałatkę z pomidorami i białym serem. Całość polana oliwą z oliwek i posypana świeżym koperkiem. Idealna przekąska na gorące dni. Serek capri typu włoskiego w smaku przypomina zwykły twaróg, jednak z wyglądu jest bardzo podobny do sera mozzarella (okrągły kształt).  Składniki na 2 porcje: 3-4 średniej wielkości pomidory malinowe 1 serek capri typu włoskiego

Ugotować
Schabowy z Mozzarellą 173

Schab rozbijamy tłuczkiem, solimy, panierujemy w mące, potem jajku i bułce tartej, smażymy na oleju z jednej strony, obracamy układamy plaster sera na to oliwki, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy drugą stronę.   Podajemy z sałatką (przepis na blogu) Pozdrawiam cieplutko! Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kurczakiem grillowanym na rozmarynie, ciecierzycą i marchewką na parze 289

kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne

Mango Papaja
C - Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską 252

Pozostając w tematyce sałatek dziś propozycja, która z powodzeniem uświetni wielkanocny stół! Nie tylko świeżo i kolorowo wygląda ale raczy nasze podniebienia wyjątkowym smakiem szynki parmeńskiej, prażonych ziaren słonecznika, soczystych pomidorów, intrygujących ciemnych oliwek i delikatnej mozzarelli. Pomysłem podzieliła się ze mną Iza - kreatorka dobrego smaku i estetycznej wizualizacji potraw a jednocześnie(...)zaledwie 80 cm przestrzeń;). Dziękuję!  Sałatka pysznie się sprawdza na wszystkich, domowych przyjęciach! Sałatka z mozzarellą i szynką parmeńską Składniki: 1 szt mix sałat 100 gram szynki parmeńskiej 125 gram mozzarelli 250 gram pomidorków koktailowych 1 szt ogórek 100 gram ciemnych oliwek (+ ewentualnie kilka sztuk zielonych) 50 gram słonecznik prażony 0,5 szt papryka sos (2 łyżki oliwy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bardzo zdrowa sałatka na niedzielne śniadanie 346

inaczej niż naparstkiem espresso. Mnie wystarczy na dzień dobry taka oto sałatka i mogę z entuzjazmem iść przez resztę dnia, do póznego obiadu! Składniki -szpinak baby -sałata lodowa -pomidorki koktajlowe -pierś kurczaka ugotowana na parze -ser koryciński swojski z pomidorami suszonymi, czoskiem niedziwedzim i bazylią  Czesławy Zarzeckiej -oliwki jakie lubicie -dużo koperku oraz listki bazylii -prażone ziarna Ziołowo(...)Ziarenkowo -olej lniany Wielkopolski  SEMCO Przygotowanie Strzępimy salatę lodową, dodajemy szpinak i pomidorki koktajlowe. Następnie kroimy pierś z kurczaka. Dodajemy oliwki. Możemy posolić lekko ale niekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA CAPRESE 178

pomidory i mozzarellę, pokrojone w plastry i ułożone na półmisku na przemian Do tego tylko pieprz, listki bazylii i odrobina oliwy z oliwek ... Jak widać nie potrzeba do niej żadnych specjalnych umiejętności :-)Dla miłośników bardziej słonych sałatek - dozwolona jest odrobina soli morskiej :-)Smacznego

Walijskie Pichcenie
Łódeczki awokado nadziewane sałatką z fetą : Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 180

miałam dwa pomysły z czego wybrałam sałatkę z dodatkiem fety. A podałam ją w wydrążonych połówkach awokado. Zapraszam na przepis. U mnie na cztery porcje. Składniki :* 2 dojrzałe awokado* 25 dag domowego sera feta* kilka plasterków szynki* pomidor* 1/4 główki sałaty lodowej* 2 kawałki papryki konserwowej* rzeżucha * 3 łyżki oliwy z oliwek* sok z połowy cytryny* pieprz kolorowy mielony , czubryca(...)pokroić w kostkę. Fetę pokroić w większą kostkę. Paprykę posiekać na wąskie paseczki. Wszystkie składniki wymieszać razem. Do małego słoiczka wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy. Energicznie potrząsać do połączenia składników. Wymieszać z sałatką. Nakładać do wydrążonych połówek awokado. Podawać z pieczywem. W styczniowym Wyzwaniu Blogerek i Blogerów wzięli udział :Paulina mojapasjasmaku.blogspot.comMonika papryczkaa.blogspot.comMagda only-my-simple-kitchen.blogspot.comGosia daylicooking.pl Iwona izioni-smaki.blogspot.comJustyna

Magiczne Życie Marty
Pieczony łosoś + kuskus z pesto 160

tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje): - 300 g świeżego filetu z łososia - pół szklanki kaszy kuskus - pół cytryny - łyżeczka musztardy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - pesto Jeżeli łosoś posiada skórę należy(...)napęcznieje wymieszać go 2-3 łyżkami pesto i pozostawić jeszcze na dwie minuty pod przykryciem.  Podawać z plasterkami cytryny i ulubioną sałatką, u mnie sałata lodowa, listki szpinaku baby, pomidor, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Smacznego

Cook&Love
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 181

jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 250 g kaszy quinoa (komosy ryżowej) 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 1 papryczka chilli(...)dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Kaszę quinoa wymieszać z upieczonymi warzywami oraz dressingiem paprykowym. Przełożyć na duży półmisek. Na wierzchu rozłożyć sałatkę z rzodkiweki i jabłka. Całość posypać pestkami granatu oraz posiekanym koperkiem. 1/2 granatu garść szczypiorku do dekoracji   inspiracja

Moja Delicja