oleju kilka liści sałaty lodowej pomidor ser lazur prażone pestki słonecznika Sos: sok z połowy cytryny łyżka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego Sałatka jakże banalna. Jednak do smaku wątróbek z dorsza trzeba się przekonać. Póki nie spróbujecie – nie zrozumiecie, ja się zakochałam
Sajkofanka smakubazylia Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Polewamy olejem.Grillujemy i kroimy w plastry.Sałatę mieszamy z mięsem, pomidorami, pokrojonymi oliwkami i cebulą. Czosnek siekamy, mieszamy z jogurtem i musztardą. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podajemy z sosem i tartym serem
prawdziwe jedzenieChyba każdy zna popularną włoską sałatkę Caprese. Pokrojone plastry pomidorów oraz mozzarelli ułożone na przemian, polane sosem z oliwy z oliwek i udekorowana liśćmi bazylii. Kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować wariację na temat tej klasycznej sałatki - podanej w formie efektownej przystawki. Składniki: opakowanie pomidorków koktajlowych (najlepiej wybrać te nieco większe) opakowanie kulek mini mozzarelli świeża
Taste Therapyprzepyszne!:) Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj Składniki: 1 kg ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze(...)średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki i przykryć folią. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze około 20 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty
Cooking Monsterprostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty
Cooking Monsterrzymską, ale poza tym to czysta klasyka. Najważniejsze, to mieć dobre produkty - dojrzałe, soczyste pomidory, dobry grecki ser, oliwa i oliwki - moje ulubione to te greckiej odmiany kalamata - nie mają sobie równych! W tak prostej sałatce, każdy składnik ma znaczenie... Składniki na dwie porcje: kilka liści sałaty rzymskiej 2 dojrzałe pomidory 1 papryka czerwona 2 małe
Kulinarne Inspiracjelekko kwaskowaty, cierpki trochę jak ziarno kakaowca, choć soczysty jak migdał. Nadaje się do sałatek jako dodatek, jako składnik ciasta i do jedzenia od tak. Ja wykorzystałam go w sałatce bardzo wiosennej z truskawkami, świeżym szpinakiem i szparagami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu."Składniki:garść rukoligarść świeżego szpinakugarść mieszanki sałat - greckiej, lodowej, masłowej5-6 truskawek5 zielonych szparagówmała garść(...)wodąOrzechy i suszone pestki moreli miażdżymy i kroimy na małe kawałki, posypujemy nimi sałatę, na wierzchu układamy szparagi.Przygotowujemy dressing.Do shakera/zamkniętego słoika wlewamy oliwę z oliwek, ocet i miód. Doprawiamy solą i wstrząsamy.Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJedna z najlepszych i najprostszych sałatek, idealna na każdą okazję. Moją wersję podrasowałam słodką papryką i kilkoma listkami sałaty. Składniki (na 2 porcje): 125 gram sera mozzarella 2 pomidory malinowe 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz kilka listków bazylii opcjonalnie: garść mixu sałat lub rukoli oraz kawałek słodkiej papryki Ser i pomidory kroję w plastry o jednakowej grubości(...)plastry lub bardzo drobną kostkę. Na talerzu układam na przemian pomidora i ser mozzarella. Całość dekorują listkami bazylii i polewam oliwę z oliwek. Jeśli używam sałaty to również nią dekoruję talerz. Przed podaniem doprawiam sałatkę świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasiekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki
Aga w kuchniPożywna turecka sałatka na bazie ciecierzycy, której przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Świetna na lekki obiad lub kolację. Składniki: puszka ciecierzycy 10 pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli 10 oliwek czarnych bez pestek 100 g sera feta na sos: 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka kuminu łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne garść(...)połówki lub ćwiartki, a cebule w półplasterki. Wymieszać w miseczce składniki dressingu, dodając na końcu posiekaną miętę. Do miski przełożyć ciecierzycę, pomidory, oliwki i cebulę. Polać sosem i wymieszać. Ser feta pokruszyć i posypać nim sałatkę. Wstawić do lodówki na 30 minut i podawać
wyzwania kuchenneMoja grecka sałatka wygląda tak : Składniki : * pół sałaty lodowej * pół kostki sera typu feta * pomidor * ogórek zielony * cebula * pół słoiczka czarnych oliwek Wszystko kroję i mieszam w misce. Wykładam na talerz. Polewam sosem. Tutaj użyłam gotowego,bo sałatka była na szybką kolację. Do tego pieczywo
Magiczne Życie Martykładziemy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser i mango kroimy w kostkę. Całość rozkładamy na liściach sałaty, dodajemy krążki cebuli i kilka oliwek (wg. uznania). Składniki na sos mieszamy w szklance i polewamy nim sałatkę. Gotowe
My Culinary Artsałaty lodowej 50 gram bryndzy 1 gruszka ćwierć papryki białej ćwierć papryki zielonej 4 rzodkiewki pół ogórka oliwa z oliwek Sałatę lodową myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rozkładamy na dwa talerze, niech stanie się ona bazą naszej sałatki. Camembert kroimy w trójkąty i kładziemy na sałacie lodowej. Bryndzę i papryki kroimy w kostkę. Rzodkiewki w ćwiartki. Paprykę kroimy
Mango Papajacały urok ośmiornicy ukryty jest w owych mackach i biało-różowym mięsku. W połączeniu z drobniutko pokrojoną łodygą białego selera, nitką dobrej oliwy z oliwek, pietruszką i cytryna smakuje wybornie. Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać sama ośmiornice, choć równie pysznie smakuje mieszanka gotowanych owoców morza: krewtek czy kawałkow mątwy. Sałatka z ośmiornicy, mątwy i krewetek Składniki(...)kroimy na kawałki na jeden kęs, krewetki obieramy. Pietruszkę drobno siekamy, seler kroimy w małe plasterki. Owoce morza przekładamy do miski , dodajemy pietruszkę, seler i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą. Z solą radzę uważać, z reguły jej nie potrzeba, ponieważ mięso jest wystarczająco słone od wody morskiej. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. Wyciągamy
Mia Cucina Sofieta