sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:139/236)

Sałatka z sosem balsamicznym 166

Pokrojone mniej więcej w paski prosciutto. 5. Przekrojone na pół oliwki. 6. Skropić oliwą ( do oliwy wcisnąć czosnek, dodać pieprz, odrobinę soli i wymieszać ) - można zrobić z połowy porcji, którą podałam, ponieważ mi trochę zostalo. 7. Oprószyć serem. 8. Polać delikatnie sosem balsamicznym. Jako dodatek do sałatki można podać paluchy serowe. Przepis na nie znajduje się tu  kliknij . Smacznego

W kuchni u Moniki
TATAR Z POMIDORÓW I AWOKADO 153

prosta i efektowna sałatka na pewno zachwyci Waszych gości, moi zawsze bardzo ją   lubią, gorąco polecam! Przygotowanie : 15 min Dla 4 osób 2 dojrzałe awokado 4 pomidory 2 cebulki dymki Garść orzeszków piniowych 1 cytryna 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego Sól, pieprz Pomidory natnij delikatnie od góry w krzyżyk, zalej wrzątkiem (1-2 minuty

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa z fenkułu z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 116

było. Jem je pod różnymi postaciami, zapiekane, duszone, w sałatce, a dziś przedstawiam wam zupę z tego cuda <3 Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 fenkuł (koper włoski) z nacią 1 cebula 10 pomidorków koktajlowych (w sezonie polecam zastąpić malinówką) 3 łyżki oliwy z oliwek 500 ml wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego nasiona kopru

Quinoa Raz!
Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką 126

pomidorek i listkami natki z pietruszki, dzisiaj ja robię podobnie! Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 świeżego zielonego ogórka 4 duże rzodkiewki 1/3 pęczka natki z pietruszki skórka otarta z 1 cytryny sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski. Ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę

Moja smaczna kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego 278

surówki i sałatki. Na moim stole gości kilka surówek i sałatek w których w skład wchodzi seler naciowy. Dzisiaj podam przepis na wyjątkowo prostą i łatwą surówkę.  Składnik - 1/2 kapusty pekińskiej - 3-4 gałęzie selera naciowego - 1 duże jabłko Dresing - 2 łyżki oliwy ( może być z oliwek ja używam rzepakowego) - sól, pieprz do smaku (na czubek łyżeczki) - 1 łyżeczka

Eli Gotowanie
Wiosenny fit, kasza bulgur z warzywami i oliwą! 145

Dzisiejszy obiad, a może i kolacja jeśli coś zostanie :), wiosenna - kolorowa sałatka z mnóstwem witamin i oliwą najwyższej jakości. Składniki: - 20 dag kaszy bulgur - 2 pomidory - 1 szklanka bulionu - 2 cebule dymki razem z zieloną częścią - 1/2 pęczku natki pietruszki - 1/2 czerwonej papryki - 4 łyżki oliwy z oliwek - sok z cytryny do smaku - sól - pieprz Kaszę bulgur znajdziecie na stronie

Apetyczna babeczka
Kulki labneh (w oliwie z dodatkami) 160

cytryny lub ocet balsamiczny - otrzymamy pyszny i oryginalny sos do sałatek. W lodówce przestoją nawet 3 tygodnie (Proporcje na 1 słoik o pojemności 500 ml) Serek: 700g jogurtu greckiego (2 opakowania po 350g) Dodatkowo: sól do smaku czarnuszka papryka w proszku lubczyk suszony Zalewa: oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 suszony pomidor     Sitko ustawić na misce

Di gotuje
Carpaccio z buraka z serkiem śmietankowym. 185

jako przystawkę a także jako dodatek do obiadu :) Wyśmienicie smakuje :) Sałatkę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda  Zapraszam :) Składniki : 2 buraki duże lub 3 małe ugotowane 150 g serka śmietankowego w plastrach od Piątnicy sól,pieprz do smaku  dobrej jakości oliwa,może być z oliwek szczypiorek suszony   Wykonanie: Ugotowane buraki cienko pokroić w plasterki

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka z selera z orzechami włoskimi 133

łyżka koperku 2 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sól morska Seler zetrzeć na tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. W  osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki  "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną

Moja Galeria Smaku
Sałatka z kalarepą 150

Składniki: 1 kalarepa 1 pęczek rzodkiewek pół ogórka pół żółtej papryki 7 łyżek kukurydzy konserwowej pół pęczka świeżego koperku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny

Qchnia po prostu
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 241

smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu

Oryginalny smak
Sałatka z camembertem 167

Prosta i szybka sałatka, którą możemy zabrać do pracy, szkoły czy na piknik.  Sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. 125 g sera camembert 5 liści sałaty lodowej 1 ogórek 1 pomidor 1 pęczek rzodkiewki Sól Pieprz Oliwa z oliwek z oregano  Ser kroimy w niewielkie trójkąciki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w pół

VioletoweKucharzenie
Szybko i smacznie- Tzatziki 315

cieszyć się latem... Marząc o słonecznej sobocie przedstawiam kolejny po sałatce pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki! Potrzebne nam będą: ogórki- najlepiej świeże prosto z działki- 3 duże lub kilka mniejszych jogurt grecki- 1 duże opakowani 400g ząbek czosnku- albo i dwa oliwa z oliwek sól, pieprz, łyżka octu, kilka listków świeżej mięty Ogórki ścieram na tarce

Zapiski Młodej Żony
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 150

sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani:  10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka soku z cytrynypieprz biały mielonyszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Ugotowane buraki kroimy w półksiężyce i przekładamy do miski. Dodajemy marynowane karczochy i posiekany szczypiorek. Polewamy oliwą z oliwek. Doprawiamy

kulinarnyJa
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 437

chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego

Kulinarny karnet Christophera