Pomysł na surówkę powstał w trakcie robienia zakupów w osiedlowym sklepie. Jeśli przez przypadek kupicie zbyt kwaśną kapustę, możecie ją kilka razy wypłukać w zimnej wodzie
Moja smaczna kuchniawyrzucać stwardniałych szparagowych końcówek. Można je wykorzystać do przygotowania wywaru na zupę. Ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili (u mnie mrożona) 15 dag fety 2 pomidory sok z cytryny olej z oliwek sól Wykonanie: Odłamujemy stwardniałe końcówki. Szparagi kroimy na 5 cm kawałki. Główki odkładamy
Kulinarne przygody Gatityregulować, według Waszego gustu. Myślę, że każda proporcja bedzie smakowita. Zachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu):10 kawałków pieczonej dyni, u mnie Muscat de Provance10 dag fety2 duże garści rukolikilkanaście czarnych oliwekoliwa z oliwek EVsólświeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rukolę płuczemy, rozkładamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, dodajemy oliwki
Kulinarne przygody Gatityburak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje: 2 garście rukoli 2 garście roszponki 2 garście szpinaku sałatkowego 1/2 pęczka buraka liściowego Mangold 2 jajka na twardo 2 pomidory Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki zimnej wody sok z 1/2 cytryny 1 mały ząbek
Kulinarne przygody GatityPrzepis na sałatkę dostałam od cioci, bardzo mi posmakowała na imprezie u Niej w domu. Jest prosta. Ale najważniejsze, że bardzo smaczna!!! Sałatka z kurczakiem i
Miksturownikdoprawić sałatkę. Jeśli chodzi o olej, to czuć, że jest dobrej jakości. Sałatka pod względem smaku jest z pewnością dużo mniej wyrazista niż te, do których jestem przyzwyczajona, ale jestem zadowolona - smak bardziej naturalny i świeży. Składniki: 4 liście sałaty lodowej pomidor kilka czarnych oliwek pół sera typu camembert kilka listków bazylii sól, pieprz zioła prowansalskie 1-2 łyżki
Pasja Smakuwytrwałych, którzy poczekali na swoją kolej,dla zdrowia otrzymywał od nas pyszną sałatkę. Głównymi bohaterami były produkty marek: FIT&EASY, z których sałat robiłyśmy smakowitości,SIERPC, co dostarczył nam wspaniałe sery oraz marka BORGES, która zaopatrzyła w swe świetnie oliwy, sosy, octy balsamiczne i oliwki - drylowane zielone,nadziewane serem bądź papryką. fot: http://www.blogerchef.pl/ fot.: http://blogerchef.pl/ Więcj
W kuchni Karmel-itkinami. Grillowane mięsko z kurczaka możemy wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki - spróbujcie:) Sałatka z grillowanym kurczakiem Składniki: 1 grillowany filet z kurczaka 1 sałata lodowa 6 korniszonów 2 pomidory 1 czerwona cebula 150 gram sera mozzarella 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Sałatę porwij, mięso podziel na mniejsze kawałki, pomidory, korniszony
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazawiedzeni. Smacznego :-) Sałatka z komosy ryżowej z brokułem i marchwią składniki: 200 g komosy ryżowej 2 średnie marchewki 1 mały brokuł 1 dymka 3 łyżki natki pietruszki garść pistacji starta skórka z połowy cytryny dresing: sok z połowy cytryny 7 łyżek soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego) 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie: Komosę gotujemy(...)wystygnięcia. W salaterce łączymy komosę z warzywami. Dodajemy startą skórkę z cytryny, natkę pietruszki, posiekaną dymkę oraz posiekane pistacje. Przygotowujemy dresing mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zalewamy nim sałatkę. Podajemy na zimno
Przysmaki KarolkiSkładniki: arbuz-soczysty i aromatyczny melon miodowy -sama słodycz melon galia- fala aromatu i delikatności mozzarella - kuleczki śnieżnobiałe sałata lodowa-świeża zieleń mięta świeża - otrzeźwienie Sos
Kulinarny karnet Christopherapołączeniu z warzywami to prawdziwa bomba witaminowa!! Ja dla zaostrzenia smaku dodaję odrobinę curry. Składniki:150g kaszy kuskus, łyżka masła, 1/4 szkl. jogurtu naturalnego, 1/4 szkl. oliwy z oliwek, pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis, szczypta kurkumy, sól, pieprz, 2 ugotowane marchewki, czerwona cebula, 1 dymka, 1/2 pęczka natki pietruszki, garść płatków migdałowych, garść suszonej żurawiny.Przygotowanie Kuskus zalać(...)natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościszynki 6 pomidorków koktajlowych żółtych 6 pomidorków koktajlowych czerwonych 4 suszone pomidory 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 200 g sera typu fety 8 - 10 łyżek oliwy z oliwek pieprz, papryka słodka, majeranek, suszony czosnek Jak przyrządzić? Umytą i osuszoną sałatę posiekaj, ułóż w głębszej misce. Dodaj umyte i pokrojone w ćwiartki pomidorki, cebulę i suszone pomidory(...)sobą. Na kilku łyżkach oliwy zrumień pokrojone w talarki parówki, dopraw majerankiem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Gdy ładnie się zrumienią lekko je ostudź i dodaj do sałatki, polej oliwą, przypraw do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Smacznego
Zasmakuj Kuchnikawałek tosta z kawiorem, żeby nie było wątpliwości)... Smakowało świetnie! Buraczek, wcześniej zamarynowany, a potem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, delikatny, nie dominujący rybny aromat z kawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty(...)oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior z pstrąga 1 . Buraczka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i cukrem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20-30 minut. 2 . Tosty rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy cienko masłem i układamy buraczki - wytworzony sok zlewamy, można go użyć np.: do sosu do sałatki
Kuchnia Prezydentowejmieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą i dusimy pod przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe
Quinoa Raz!też doskonale smakuje gdy warzywa są jeszcze letnie. Wybór należy do Was ! Sałatka z bobem i fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g fasolki szparagowej 500 g bobu 1 cebula cukrowa 1/2 pęczka koperku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Z fasoli odcinamy końcówki i umieszczamy
Kulinarne przygody Gatity