Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony świeży ogórek(...)łyżki suszonego oregano szczypta pieprzu łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i oregano i odstawić. Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki, a ogórki w plastry. Cebulkę przekrajać w piórka i odrobinę posolić do "zsikania". Ser feta delikatnie wyjąć z opakowania i pokroić w kosteczkę. Oliwki przepołowić. Do miski wrzucić porwaną sałatę
ChilliJemyOstatnio chodziła za mną jakaś sałatka , a po grilowaniu zostały mi piersi z kurczaka postanowiłam je wykorzystać i dodałam do sałatki ryżowej . W smaku wyszła pyszna , i szybko znikła z talerza :) Zapraszam :) Składniki : 1 woreczek ugotowanego ryżu(...)mała papryka żółta lub czerwona 5 jajek ugotowanych na twardo 4 / 5 łyżek majonezu sól , pieprz do smaku 2 łyżki szczypiorku 1 łyżka płaska musztardy 4 ogórki korniszony Wykonanie : Do miski przełożyć ugotowany ryż. Ogórki , jajka i paprykę pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Seler nitki posiekać . Por drobno pokroić. Kurczaka pokroić w kostkę
Sama słodycz i szczypta chiliogórek zielony pokrojony w kostkę -awokado pokrojone w kostkę -orzechy włoskie zgniecione w moździerzu -tarty parmezan Umyte liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki, mieszamy z botwinką i przepłukujemy w misce z zimną wodą z łyżką oliwy. Dodajemy pozostałe składniki. Sos: -łyżka octu cydrowego lub jabłkowego -szczypta pieprzu i soli -łyżka oliwy Wszystkie składniki mieszamy w jedno i polewamy sałatkę. Smacznego
BaRepassałatka z dodatkiem jakże aromatycznych anchois i świeżutkimi ekologicznymi jajkami. Taki obiad jest idealny do pracy, bo syci, a nie obciąża, a ponadto jeszcze zdrowy. Nie pomijajmy też faktu, że robimy go max 15 minut ;-))) Do dzieła! Składniki: - 3 garście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka ugotowane na twardo - kilka czarnych oliwek - kilka filetów anchois - 1/2 ogórka zielonego
SMYKWKUCHNIogórek zielony Parówkę przekroiłam wzdłuż, nacięłam jeszcze po długości i wygięłam na kształt serducha, którego końce spięłam wykałaczką. Podsmażyłam z jednej strony. Przewróciłam na drugą, a następnie delikatnie wbiłam w środek "foremki" jajko. W tym czasie zrobiłam tosty z chleba i sera. Całość podałam jak widać: jajko sadzone w parówce na liściu sałaty na serowym toście z mini sałatką pomidorowo
bastalenasałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków, myślę, że każdemu powinno się spodobać. PS. Przepraszam za nieobecność, ale zawirowania życiowe z pracą i nie tylko sprawiły, że nie miałam możliwości dodawać postów. Składniki: podwójna pierś z kurczaka cebula 3-4 ogórki
Pasja SmakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: opakowanie mieszanki sałat (u mnie z roszponką) - 140 g
JejKuchniaJuż dawno nie pojawiło się tu nic z serii Lunch w pracy. Czas to nadrobić ! :) Składniki: mieszanka sałat (endywia, cykoria, roszponka) 1 pomidor 2 kiszone
Taste TherapyJajka jako przystawka może pojawić się przy każdej okazji na naszym stole. Farsz możemy również robić na różne sposoby. Dzisiaj polecam jajka faszerowane sosem tatarskim. SKŁADNIKI
W kuchennym oknie EwyOdświeżająca sałatka o zróżnicowanej teksturze: chrupka kapusta i cieciorka mieszają się z aksamitnym mango. Wszystkie składniki są słodkie, ale każdy na inny sposób. Całość przełamuje kwaskowy dresing. Czas przygotowania : 10-15 minut Liczba porcji : 2 Przez lata słowo mango kojarzyło się w Polsce z pewną dość specyficzną stacją telewizyjną, od kilku lat na szczęście wiemy, że pod tą nazwą kryje(...)się, że jest królem owoców. Kto nie lubi mango ręka w górę? Nasz Miłoszek krzywi się okropnie, no ale on ma 15 miesięcy i najbardziej smakuje mu aktualnie kiszony ogórek. Cud mango Mango też potrafi być niemiłosiernie kwaśne, kiedy jest jeszcze zielone. Dojrzałe smakuje po prostu bosko i rzeczywiście jakieś nadprzyrodzone atrybuty posiada, gdyż, zgodnie z tradycją buddyjską, Budda potwierdził
Niedzielny kucharzOprócz ogórków w moim ogrodzie mam też cukinie, które rosną jak szalone. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo ( przepis ) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym ( przepis ). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest(...)sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg cukinii 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 3 cebule 1 główka czosnku 2 papryczki chili 3 łyżki soli Zalewa: 1 i 1/4 szklanki octu 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Cukinie umyć. Jeżeli mamy niedużą to pokroić w plasterki
Danka PichciKiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym. \ Aby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinę wody spod ogórków konserwowych. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na koniec sos zagęszczamy mąką wymieszaną z wodą. Gotowym gulaszem polewamy usmażony placek ziemniaczany, a jeśli lubimy polewamy kwaśną(...)dekorujemy natką pietruszki. Placek po zbójnicku z gulaszem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Klopsiki zapiekane z ziemniakami w sosie pomidorowym Karczek pieczony w rękawie foliowym Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Artykuł Placek po zbójnicku – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakusałatki jarzynowej, tak czy inaczej jej zapach smak jest niepowtarzalny, i każdy rozpozna ją bezbłędnie. U mnie w domu pojawia się tylko dwa razy w roku w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia , i od zawsze kojarzy mi się właśnie ze świętami i może dlatego tak bardzo nam smakuje. SKŁADNIKI 4 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 -4 ogórki
RAROSSAczasie smażymy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron z Vifonków kruszymy na bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry(...)kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek ! łączymy składniki sosu i powoli , stopniowo dodajemy do pozostałych składników dokładnie mieszając, by sos dotarł do wszystkich składników. Po dokładnym wmieszaniu sosu, sałatkę ugładzamy na wierzchu smarując na wierzchu pozostałą łyżką majonezu. Sałatka nadaję się do jedzenia na drugi dzień, gdy makaron wchłonie sos i zrobi się miękki. Świetnie pasuje
CynamonemPoOczachCzęsto zdarza mi się, że po ugotowaniu bobu i nasyceniu nim żołądków, zostaje jakaś porcja z którą nie wiadomo co zrobić. Idealnym pomysłem okazała się sałatka z kurczakiem, która doskonale sprawdziła się jako lunch do pracy. W wykonaniu prosta i łatwa a składniki można lekko zmodyfikować, rezygnując z mięsa lub zastępując go szynką konserwową lub indykiem. Składniki: ok 2 garście(...)ugotowanego i obranego ze skórek bobu - podaję na garście bo takiej porcji użyłam ale może być trochę więcej lub mniej 3-4 średniej wielkości ogórki kiszone 1/2 piersi z kurczaka lub ok 200 g szynki konserwowej ewentualnie innej chudej, mało aromatycznej wędliny 1/2 torebki ryżu brązowego - ten składnik można sobie darować ale dobrze dopełnia całości 1 duże jabłko
Ze smakiem bez glutenu