Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska Sos tzatziki Najlepszy przepis na tzatziki. Sos tzatziki to popularna przystawka kuchni greckiej. Grecki dip składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta. Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie. Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy(...)skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony. Sałatka tzatziki. Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny do wielu waszych sałatek. Warto eksperymentować, aby poznać nowy wymiar smaku tradycyjnych potraw np. surówka z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i fetą
Moja Książka Kucharskaobiekcje: krewetki… do tego owoce, orzechy i majonez?? Nie wiedziałam czy takie połączenie trafi w moje kubki smakowe. Jednak, gdy jej spróbowałam moje wszelkie obawy zniknęły w oka mgnieniu! Sałatka jest przepyszna, doskonale wyważona. Słodycz owoców przeplata się z delikatnymi, lekko słonymi krewetkami i surimi, a zwyczajne, zdawałoby się, przyprawy i majonez - wieńczą dzieło. To taki sałatkowy MUST EAT. Polecam(...)winogrona bezpestkowe – zaoszczędzi nam to sporo czasu i pracy). Ogórek myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w ćwierć plasterki. Mieszankę koktajlową oraz ananasa odsączamy z syropu na sitku. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miski dodając orzeszki nerkowca i majonez. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatka nie potrzebuje czasu na „przegryzienie”, można ją podawać od razu
MyCookBook.plPisałam już, że uwielbiam pęczak? W sezonie na bób trafia on zawsze do pęczakowej sałatki. Ważne tylko, żeby nie rozgotować bobu, bo wtedy zamienia się w puree i wyciska się ze skorupki jak hummus. Kilka minut gotowania bobu wystarczy w zupełności. Bób to jedno z niewielu warzyw strączkowych, które jem w sezonie świeże. Chciałabym jeść też więcej groszku cukrowego(...)rzodkiewki – umytej i startej na tarce pół ogórka szklarniowego – obranego i drobno pokrojonego 3 pomidory malinowe pokrojone na ósemki dymka – cebula ze szczypiorkiem – posiekana po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 4 listki mięty – posiekanej chlust oliwy do dekoracji Przepis na sałatkę z pęczaku i bobu Pęczak skropić cytryną
Ugotowane pozamiatanesosu sojowego BG Wykonanie: Ogórki i oliwki siekamy w drobną kosteczkę, mieszamy z quinoą, zielonym pieprzem, doprawiamy sosem sojowym, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Smaczliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Z każdej połówki wydrążamy łyżką trochę miąższu i rozgniatamy go widelcem, mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki i nakładamy ją do wgłębień
Quinoa Raz!sałatka z arbuza – kwintesencja lata, idealna na upały, a co więcej czas przygotowania to zaledwie 5 minut! Cudowny smakowo dressing, mimo swojej prostoty wykonania zachwyci każdego! (mam nadzieję!) Sałatka z arbuza to hit lata! Klimat ociepla się z roku na rok, a my nadal jesteśmy tymi samymi ludźmi. Co więcej, mimo wszystkich dogodności XXI wieku typu klimatyzowane auta, sklepy(...)nieba. Latem zdecydowane wybieram lżejsze obiady, jak chociażby placki z cukinii z sosem z ogórka , na których przygotowanie potrzebuję tylko kilka minut. W moim domu króluje teraz arbuz. Próbuje różnych kompozycji, dzięki którym próbuję cudownych i soczystych kombinacji. Moim przodownikiem jest wspaniała soczysta sałatka z arbuza z listkami mięty, cudownym dresingiem i moim ulubionym serem feta. Minimum składników maksimum smaku
W KawiarenceJeżeli zwykłe rolmopsy już się wam znudziły i tak jak ja uważacie, że śledzik smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje(...)poszatkować. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w małą kostkę. Koperek drobno posiekać. Warzywa wymieszać ze śmietaną, chrzanem, koperkiem i majerankiem. Całość doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Płaty śledziowe osączyć, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałatki, całość wymieszać i odstawić na min. 2 h do lodówki
Świat SmakuCo potrzeba: 1 puszka kukurydzy, 3 plasterki dobrej szynki (ok. 10 dag), 5 cm ogórka wężowego lub średni ogórek gruntowy, 1 papryczka chili, 2 jajka, 1
Bułka z ChlebemMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Surówka z pora z kiszonym ogórkiem i jabłkiem jest wspaniałym dodatkiem do wszystkich dań obiadowych, zarówno tych mięsnych jak i …
My Blueberry CornerPastę rybną robię często z makreli, tuńczyka, natomiast dzisiaj nowa propozycja z wędzonego halibuta z ogórkiem kiszonym i jajkiem. Zapraszam. SKŁADNIKI 1 wędzony
W kuchennym oknie EwySkładniki: * 40 dag fasolki szparagowej * 25 dag żółtego sera * słoik papryki konserwowej * 6 ogórków konserwowych * 2 cebule * 3 kwaśne jabłka * 2 pęczki szczypiorku * 5 łyżek
Pobite gary Barbarydowolnie liście, przekładamy do miski. Przygotowujemy pozostałe warzywa - pomidora kroimy w plastry, ogórka obieramy i również kroimy w cieniutkie plastry, szczypiorek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miski z sałatą. W szklaneczce łączymy oliwę z oliwek z pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. Tak przygotowanym dresingiem polewamy naszą sałatkę. Wszystko razem mieszamy, próbujemy. Sałatkę odkładamy na kilka minut (najlepiej do lodówki
Słodkie okruszkiskładniki: 1 kapusta pekińska 1 pierś z kurczaka| 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 cebula czerwona 150 g
Domowy Smak JedzeniaSmaczna surówka do wszelkich dań, sporządzona wyłącznie z zielonych warzyw:-mała kapusta pekińska-świeży ogórek-2 solidne łyżki posiekanego koperku-cebula lub szczypior-sól
Maminek kulinarnySkładniki:10 sztuk cebulek marynowanych,10 sztuk oliwek czarnych i zielonych,1 papryka,1 ogórek zielony,1 pomidor,1 ser feta,7 liści sałaty lodowej,Sos
Aga w kuchni