Propozycja dla tych, którzy często mają gości lub uwielbiają tuńczyka. Szybka ale pyszna sałatka z tuńczyka, jajek, papryki, ogórków i kukurydzy. Jest idealna na imprezy, absolutnie przepyszna i przede wszystkim smakuje naprawdę prawie wszystkim! Spróbujcie sami! Składniki: * 2 puszki tuńczyka * 1 mała puszka kukurydzy * 4-5 łyżek majonezu * 6-8 jajek * 1 lub pół papryki czerwonej * 3-4 ogórki(...)Jajka gotujemy na twardo i siekamy w kostkę. Paprykę oraz ogórki kroimy na taką samą kostkę. Przesypujemy wszystko do dużej miski, po czym przyprawiamy solą i pieprzem (około pół łyżeczki soli i pieprzu). Dodajemy kukurydzę oraz majonez. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godzinki, aby sałatka mogła się przegryźć. Smacznego
Klasyka Gotowaniaścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy sałatkę. 17. Przykrywamy majonezem. 18. Dowolnie dekorujemy ( ogórek , koperek, pomidor, marchewka) 19. Wstawiamy do lodówki
Kulinarna Chwilaogórki, liście czosnku niedźwiedziego, śmietana, sól. Proporcji nie ma co podawać, ponieważ sałatka ma nam smakować, jedni lubią więcej ogórków inni więcej czosnku. Ogórki obrać, pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą, wymieszać. Odstawić na 10 minut. Odcisnąć, przełożyć do salaterki. Dodać pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi, śmietanę i wymieszać. Zamiast śmietany można dodać oliwę doprawioną sokiem z cytryny
królestwo garówcioci. Jeżeli wybierzemy warzywną, klasyczną z ziemniakiem, marchewką, selerem i pietruszką z dodatkiem majonezu z 250g wchłoniemy około 320 kcal i 30 g tłuszczu. Jeżeli jednak wybierzemy sałatkę przygotowaną na bazie kapusty, ogórka, pomidorów, oliwek z oliwą okazuje się, że przyjmiemy jedynie 100 kcal i 2,5 g tłuszczu. To spora różnica jak na krótką imprezę u cioci, która prawdopodobnie
Mr. TasteKurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku. Możemy podać z sałatką ( u mnie rukola z ogórkiem i szczypiorkiem). Dla mnie bomba
ChilliJemyodcinane jest długim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia. A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę. Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- przyprawa gyros- 2 cebule- młode części pora- puszka kukurydzy- ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej- 1 papryka czerwona- 2 ząbki czosnku- majonez- jogurt grecki- 3-4 łyżki oleju arachidowego(...)greckiego, wymieszać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, paprykę w drobną kostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa
mojewypiekiinietylkoogórków konserwowych sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny szczypta soli Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić. Ogórka pokroić w półksiężyce. Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz
Jadło i czytadłokoperku. Na koniec doprawiłam też sałatkę olejem, tak więc moja wersja nieco odbiega od oryginału. Przepis podaję tak jak ukazał się w zaproszeniu u Renaty, ale sądzę że każdy może ilość składników dobrać do swoich upodobań. Najlepiej smakuje z dobrym, żytnim chlebem :) Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej(...)cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać z musztardą i przyprawić do smaku pieprzem. Sałatkę wstawić na godzinę do lodówki. Smacznego
Stare GaryBardzo szybka i prosta sałatka 3 składnikowa z makaronem. Idealna do grilla, zamiast chleba Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 250 g makarony tortellini grzybowy 100 g sera pleśniowego 1 ogórek szklarniowy krótki 4 łyżki majonezu świeżo mielony pieprz Przytogowanie : Ugotować makaron(...)minut). W między czasie pokroić w małą kostkę ser pleśniowy oraz ogórka. Wymieszać makaron z serem i ogórkiem, dodać majonez i doprawić do smaku pieprzem. Gotowe! Smacznego! Artykuł Sałatka z tortellini i serem pleśniowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pldobiega pomału już ku końcowi. Każdego roku przygotowuję też ogórki kiszone, po które chętnie sięgnę zimą przy okazji gotowania zupy ogórkowej, czy przygotowywania najróżniejszych sałatek, do których je wykorzystam. Składniki: 5 ukiszonych ogórków 3 jajka pół szklanki posiekanej natki pół czerwonej cebuli pól szklanki kukurydzy olej lniany pieprz Wykonanie: Ogórki kroimy w plasterki. Jajka gotujemy
Z Majeczką w kuchniopakowanie filetów śledziowych sweet chilli Seko , 1 cebula, 2 łyżki groszku konserwowego, 2 ogórki konserwowe, 2 łyżki majonezu. Przygotowanie: Filety śledziowe delikatnie odsączamy z nadmiaru zalewy. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i cebulkę. Wsypujemy groszek. Sałatkę mieszamy z majonezem
Aga w kuchniprzygotowaniu i idealnie nadaje się do podania z różnego rodzaju wędlinami i nie tylko. Jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 puszka ananasa 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 300 g ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 1 puszka 400 g fasoli białej do smaku: sól, pieprz duża szczypta czosnku granulowanego Link(...)Fasolę biała i czerwoną odsączam z zalewy na durszlaku i przelewam wodą. Ananasa również odsączam z zalewy i kroję w nie za dużą kostkę. Ogórki kroję w drobniutką kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, dodaję majonez i doprawiam. Sałatkę dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z fasolą i ananasem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeobrać, pokroić w koreczki, bądź też plasterki i zalać taką samą zalewą jak korniszony. Ogórki pozbawione skórki nabierają delikatniejszego smaku w zalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli
na moim stole...kiszonych, kilka razy je kupiłam gdy moje się skończyły, niestety do moich się nie umywają. Ogórki kiszone są w moim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych.i zupy ogórkowej. Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne, jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPost Mizeria z ogórków i śmietany pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje