Sporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki: sałata tuńczyk w oleju jajka marchewka cebula szczypior ogórek pomidor sos:100 ml oleju25 ml wodypół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiejpół łyżeczki octuszczypta soliSałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora i jajka kroimy w półksiężyce, ogórka(...)kosteczkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.Na dnie miski układamy sałatę, na nią kładziemy tuńczyka, jajka i warzywa.Wszystkie składniki sosu mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy nim sałatkę.Bon appetit
chwile dla mniemiękkości. Podczas, gdy mięso stygnie kroimy kapustę,ogórki.W szklanej salaterce przekładamy warstwami (kolejność wg uznania) mięso, kukurydzę, marchewkę, kapustę - sos majonezow-ketchupowy, ogórek konserwowy, znowu warstwę mięska, naszego sosu, wierzch posypujemy jajkiem startym na oczkach i posypujemy szczypiorkiem. Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu 2h w lodówce - jak się przegryzie :) o ile zdołamy wytrwać do tej pory
Walijskie Pichcenieprzygotowałam obiad wcześniej i trzeba było go odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy
Kitchens AlphabetMyślę, że tej sałatki nie trzeba szczególnie przedstawiać :) Zwykła najzwyklejsza i najlepsza sałatka, a ile gospodyń tyle przepisów. Ja ją robię własnie tak :) Polecam :) SKŁADNIKI : ok. 2 kg marchewki 1 niewielki seler 6-8 ziemniaków 8 jajek 0,5 słoika ogórków kiszonych 1 jabłko groszek w puszce kukurydza w puszce mała czerwona cebula biała część pora (ja dałam pół) majonez(...)małym naczyniu dajemy pół słoika majonezu oraz pół kubeczka jogurtu i łyżeczkę musztardy. Dajemy do warzyw i dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Chowamy do lodówki. Sałatka jest najlepsza na następny dzień kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego
Pani na deserSkładniki: 3 gotowane średniej wielkości ziemniaki 3 gotowane jajka 3 gotowane średniej wielkości marchewki 150 gram wędzonego łososia pęczek szczypiorku majonez mały jogurt naturalny sól, pieprz Sposób wykonania: Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym. Sałatkę układamy warstwowo. Na dno naczynia wykładamy ziemniaki rozdrobnione na tarce o średnich oczkach, posypujemy solą i pieprzem, polewamy majonezem. Łososia kroimy w drobną kostkę , wykładamy
Darcia w kuchnisię z domu (uroki celiakii, jedzenie na mieście odpada). Okazuje się, że świetnie też sprawdzi się jako zamiennik majonezu do sałatki piknikowej, gorąco polecam wypróbować. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 2 nieduże ziemniaki 1 ogórek kiszony kawałek pora (około 4 cm) 1 słoiczek hummusu pikantnego Profi(...)Mieszamy wszystko razem z quinoą, doprawiamy solą i pieprzem. Hummus mieszamy z musztardą, oliwą i wodą, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencje podobną do majonezu, łączymy z pozostałymi składnikami. Sałatkę przekładamy do słoika, lub pudełka, pakujemy do kosza razem z innymi ulubionymi smakołykami i jedziemy na piknik
Quinoa Raz!Nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Dziś przepis na jedną z prostszych surówek – surówka z marchewki i rzodkiewki. Składniki ogólnodostępne, kilka chwil i już
Słodkie okruszkiUwielbiam surówki. Są doskonałym uzupełnieniem drugiego dania. W szczególności ja i moi bliscy lubimy te z marchewki. Dziś przepis na (moim zdaniem) najłatwiejszą surówkę z
Słodkie okruszkiCIELĘCINY Z PYSZNYM SOSEM! CHŁODNIK Z BURACZKAMI! PYSZNE WRAPY/ BURITTO Z ŁOSOSIEM I MANGO! GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄ I BROKUŁEM SAŁATKA Z BOBEM I KOMOSĄ RYŻOWĄ! TACOS Z TORTILLI! NA OBIAD LUB IMPREZĘ
SMYKWKUCHNISałatka jest bardzo smaczna i dodatkowo szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie, kolacja, czy też zwykła przekąska. Jeśli lubicie to możecie do niej dodać ogórka konserwowego lub kiszonego, ale moją ulubioną wersją jest ta zaprezentowana. Polecam! 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 puszka marchewki z groszkiem (lub 1/2 puszki groszku i 1 ugotowana marchewka(...)łyżeczka musztardy sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i następnie pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Natomiast marchewkę z groszkiem oraz tuńczyka należy odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z musztardą oraz majonezem. Gotową sałatkę doprawić do smaku
Di gotujePyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy... Składniki: 2 ½ kg leśnych grzybów 5 papryk 75 dag cebuli 75 dag marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram) 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 5 kiszonych ogórków 6 łyżek octu 1/3 szklanki oleju Wykonanie: Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić(...)wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut
Tradycyjna KuchniaZaskakująco pyszna sałatka do słoików. Przepis, który moim zdaniem zasługuje na rozpowszechnianie. Pochodzi ze strony Kulinarne przeboje.pl. Polecam. Warzywa: 2 średniej wielkości kalafiory 70 dag marchewki 70 dag ogórków gruntowych 1/2 kg cebuli 1/2 kg czerwonej papryki 1 mały pęczek koperku ( w oryginalnym przepisie duży) Zalewa: 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10% 1 i 1/2 szklanki cukru(...)paski, a cebulę w piórka. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koper posiekać. Składniki zalewy wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się zalewy wrzucić wszystkie warzywa oprócz ogórków. Gotować ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać ogórki i koper. Gotować kolejne 5 minut. Gotową sałatkę nakładać do słoików, pasteryzować 15 minut
Praktyczna plZnana wszystkim, moja ulubiona…. Sałatkę jarzynową można uwielbiać lub nienawidzić… Innej możliwości nie ma! U mnie zawsze gości na świątecznym stole i znika w błyskawicznym tempie! I wiem jedno, że w każdym domu smakuje inaczej, każdy ma na nią swój sposób! 4 duże ziemniaki 2 marchewki 4 jajka 4 ogórki kiszone (średniej wielkości) 1 puszka groszku 1 biała cebula(...)odsączamy z zalewy, cebulę siekamy bardzo mocno nożem. Ogórki kiszone obieramy, koimy w małą kostkę. Wystudzone ziemniaki i marchewkę koimy w drobną kosteczkę. Tak samo postępujemy z jajkami. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Sałatkę bardzo dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzeniepowstają u mnie w różnych połączeniach. Najczęściej pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania
Zasmakuj Kuchnisałatkę można zrobić o każdej porze roku. Smakować będzie wyśmienicie:) Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić sobie kilka słoiczków pysznej sałatki. Z tych składników wyszło mi 5 słoiczków różnej wielkości. Składniki : 3 kg poszatkowanej białej kapusty 4 marchewki 1 duża cebula 1/3 szklanki cukru Składniki na zalewę 1 i 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka octu(...)zalewa gorąca Do przygotowanych, czystych słoików wkładać zmacerowaną kapustę i ugniatać ostrożnie drewnianym tłuczkiem, zalać jeśli trzeba wytworzonym sokiem jaki powstał Kapustę wkładać do samego brzegu słoika, zakrywać dekielkami Sałatki nie gotujemy, w ciemnym, chłodnym może stać ok. miesiąca. Przepis dostałam od koleżanki, a ona również od kogoś :) Spróbowałam ją po kilku dniach, mówię Wam pyszotka ! Już myślę, by kupić
Proste Potrawy