salatka z makaronu - 1582 przepisów (strona:83/106)

Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 189

Składniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli      + sos (3 łyżki śmietany

My Culinary Art
Leniwe śniadanie z Lubellą - relacja 179

sobotę 11 października miałam okazję uczestniczyć w leniwym śniadaniu, na które zostałam zaproszona przez markę Lubella. Pewnie większość z Was kojarzy ją z makaronami, ale nie można zapominać o tym, że ma w swojej ofercie także produkty śniadaniowe: Corn Flakes w wersji klasycznej i pełnoziarnistej oraz Mlekołaki.  O tym dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia opowiedzieli nam: Anna Różyk(...)działać! Po miłej teorii i porcji płatków z owocami i serkiem mascarpone zabraliśmy się za praktykę. Zostaliśmy podzieleni na grupy i dostaliśmy przepisy śniadaniowe do realizowania. Na przygotowanie czekały: sałatka owocowa z płatkami, sałatka warzywna z płatkami, omlety bananowe z płatkami oraz kanapki z rybną pastą i posypką z płatków kukurydzianych. Inspiracje bardzo fajne, przygotowanie łatwe, a płatki już

Pasja Smaku
Tortellini zapiekane z szynką 128

Szybka zapiekanka z tortellini , szynki i pomidorów. Smaczna, mało pracy. Polecam Wam na obiad, kiedy Was dopadnie dzień lenia. Tak, właśnie nie chce mnie opuścić ta

O kuchni z uczuciem
MUSZELKI Z ŁOSOSIEM 131

twarogu białego półtłustego 1 mała świeża papryka czerwona kilka zielonych oliwek 3-4 łyżki jogurtu greckiego pieprz kolorowy firmy RAFEX szczypiorek koperek  sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić. Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt.  Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą(...)pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie.  Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek.   SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Omlet z makaronu 149

Można temu zaradzić i zrobic sobie coś pysznego.Makaron w sumie jest już ugotowany , więc robota, to tylko dodatki.Składniki-makaron ugotowany, chłodny-jaja zmiksowaneser gouda Ryckiulubione przyprawy masełkomarchewkasałata lodowaszynkaWymieszaj makaron z jajaem, posól, dodaj ulubione przyprawy .Roztop masło na patelni i wlej masę jajeczno-makaronową.Zmniejsz ogień do minimum i smaż omlet. Od czasu do czasu potrząśnij patelnią. Najlepiej przykryj.Gdy(...)dnem , „wrzuć” ponownie na patelnię. Plastry Goudy lub kawałek Goudy Ryki , pokrój na kawałeczki i posyp serem omlet, przykryj , aż ser się rozpuści. Na jeden plaster Goudy połóż sałatkę, szynkę, ja dałam jeszcze marynowanych grzybków. Zwiń w rulonik i zwiąż paseczkami marchewki.Jak chcesz przygotuj na plasterku Goudy ładną dekorację, dodaj oliwek.Pokrój omlet w kawałki.Podawaj bez chleba. Jest

Z Kuchni Do Kuchni
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 183

kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań(...)Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z cukinii z sosem śmietanowo -serowym 151

sól, pieprz dodatkowo - pomidory, ogórek, miks sałat i oliwa do podania Przygotowanie: Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i kroić drobniutko każdą tę część wzdłuż (tak aby przypominała makaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię(...)doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos zgęstnieje). Cukiniowe spaghetti wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać go startym serem i pietruszką. Podawać np z sałatką. Smacznego

ChilliJemy
Ekspresowa pomidorowa z serkiem topionym, makaronem i lubczykiem 124

przygotowania zupa pomidorowa, idealna kiedy macie mało czasu, a chcecie podać ciepły obiad dla rodzinki. Do przygotowania zupy użyłam gotowego już bulionu (pozostałego z gotowania kurczaka i warzyw do sałatki). Jeśli nie macie pod ręką wywaru (np. zamrożonego) możecie posiłkować się przygotowaną domowym sposobem przyprawą a’la Vegeta lub ekologiczną kostką rosołową (ma całkiem niezły skład). Zamiast śmietany do zabielenia użyłam(...)świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień

MyCookBook.pl
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48145

naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości. Rosół przez gęste sito(...)dosłownie na koniec noża – kurkumy, jeśli stwierdzimy że kolor jest jeszcze za mało nasycony (nie zawsze jest to potrzebne). Ja uwielbiam podany bardzo gorący, na granicy wrzenia, z cieniutkim makaronem jajecznym, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki lub lubczyku. Nic tak nie poprawia samopoczucia w szary, deszczowy dzień jak miska pełna aromatycznego, esencjonalnego domowego rosołu. SKŁADNIKI 1,2 kg podudzi

Karo in the Kitchen
Surówka z młodej kapusty z truskawkami 173

kaszki dla dzieci,  suszone i liofilizowane owoce,  konopia siewna,  pestki, ziarna, nasiona, mąki ekologiczne, orzechy mąka ekologiczna naturalne przyprawy ekologiczne płatki drożdżowe płatki śniadaniowe fitness makarony, octy i oleje   Surówka z młodej kapusty z truskawkami Składniki: 1/4 młodej kapusty 4 duże truskawki 2 rzodkiewki gruby plaster cukinii 1 marchewka 4 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki(...)kapusty. Z marchewki wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a truskawki kroimy w ósemki, dodajemy do pozostałych składników. Z octu balsamicznego i oliwy z oliwek przygotowujemy dressing, polewamy sałatkę

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z zupek chińskich i brokuła 331

przekonana do tej sałatki . Zupki chińskie...hmmmm , jednak brokuł i pomidory w składnikach mnie ciut, ciut, zachęciły do wypróbowania.  Skosztowałam i ...miłe zaskoczenie, idealna kompozycja smaków, bardzo smaczna sałatka.  Raz za czas można zjeść "niezdrowo" Polecamy, ja i Marzenka.  2 brokuły  dobra cena w KLIK  3- 4 pomidory dobra cena KLIK 8- 10 jajek(...)smaku Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również trzeba pokroić w kostkę, tylko większą.  Makaron z zupek rozgniatamy , przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i zalewamy wrzątkiem.  Ostudzone brokuły, jajka, pomidory i napęczniały makron, łączymy razem z majonezem i śmietaną/jogurtem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

Takie tam pichcenie
Zupa Wietnamska Tom Yum 105

danym państwie nie ma ich odpowiedników, muszą więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane(...)imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  mieszanka chińska - mrożone warzywka  tajska pasta Kanokwan pieprz sól curry makaron ryżowy Przygotowanie:  Włoszczyznę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do wody wraz z kośćmi wołowymi i gotujemy by uzyskać wywar taki jak na rosół

ClauditteMissCooking
Sałatka z kaszy gryczanej z pieczoną marchwią, ciecierzycą i serem feta 107

zęsto, gdy szykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę(...)poprzedniego dnia wykorzystałem pół kostki do naleśników ze szpinakiem. Akcja pt. sprzątanie lodówki zakończona sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka

Food Square
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 139

feta, halumi, labneh  natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh  z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też(...)ważnym elementem tradycji kulinarnej, jako napój ale również dodatek aromatyczny do dań ulubione składniki to pomidory, karczochy, czosnek, kapary, anchois, bazylia i orzeszki piniowe ze zbóż jedzone są makarony, ryż oraz chleb Kuchnia północnoafrykańska: obejmuje: Maroko, Algierię, Tunezję oraz Libię najważniejsze cechy: najbardziej aromatyczna spośród kuchni śródziemnomorskich, chętnie używane są: kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania