Pyszna w smaku i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka makaronowa z dodatkiem tuńczyka. Polecam na domowe imprezy jak i zwyczajne dni. Składniki możemy dowolnie modyfikować i zmieniać. 1 szklanka makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 niewielki por 1 puszka słodkiej kukurydzy 4 ugotowane jajka 1 zielony ogórek 150 g żółtego sera edamskiego Sól Pieprz
VioletoweKucharzenieLubię właściwie wszystkie potrawy, które mają coś wspólnego z kuchnią śródziemnomorską. Przepadam za serami, suszonymi pomidorami, makaronami i oliwami. O tak, oliwę kocham chyba najbardziej. W połączeniu z sokiem z cytryny… ach i och! Kombinując przepis na sałatkę sylwestrową, od razu wiedziałam, że jedną z nich będzie właśnie ta tytułowa. Miała być to sałatka, którą się sprawnie robi, jest
Kardamonovytrudnego i wyszukanego, ale zrobiona z dobrych pomidorów, to prawdziwa petarda. Możesz również ukręcić mizerię lub inną ulubioną sałatkę. Jeśli lubisz zapiekane dania obiadowe, to polecam Ci również naleśniki zapiekane z warzywami , zapiekankę ziemniaczaną , w której królują boczniaki oraz makaron z serem z ziemniaka . Tymczasem koniec pisania, czas do działania. Zapiekanka sama się nie zrobi
BlendmanZapraszam na smakowitą sałatkę makaronową z tuńczykiem z puszki, ciecierzycą oraz innymi smacznymi dodatkami. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, sycąca i tania. Idealna na kolację czy do pracy w pudełeczku. Polecam Składniki: 1 szkl ugotowanego makaronu (ja miałam krajankę) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) kawałek czerwonej papryki 4 łyżki ciecierzycy z puszki 2 spore korniszony 1 dymka
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmaczne. Wystarczy pociąć papier ryżowy na kawałki i wrzucić na wrzący olej. Oprócz papieru ryżowego możesz też użyć suchego makaronu ryżowego w nitkach, bądź w wstążkach. Takie chipsy można jeść same, jako przekąskę. Można je też pokruszyć i dodać do sałatki. Prażynki ryżowe sprawdzą się świetnie jako posypka do sajgonek, czy kotletów w panierce. Można też zaszaleć i pokruszone prażynki
AniaGotuje.plkukurydza nadal króluje ;-) Jeżeli chodzi zaś o groszek Bonduelle , to w moim rodzinnym domu wędrował on zazwyczaj tylko do sałatek. Tymczasem odkryłam go "na nowo" dopiero ostatnio, bo zainspirowana przepisem z książki kulinarnej, wykorzystałam zielony groszek Bonduelle w potrawie z makaronem. Od tego czasu moje poglądy zmieniły się zupełnie i groszek towarzyszy mi wszędzie :-) W szczególności smakuje mi w daniach
Passions hobbies liferazem sałatka z miodowym posmakiem. Wykorzystałam sos dodany do łososia, ale przy najbliższej okazji będę robiła z dodatkiem sosu własnej roboty. Składniki: makaron, mix sałat, pomidorki np. koktajlowe, wędzony łosoś, mozzarella, papryka, sos musztardowo miodowy, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, ochłodzić i przełożyć do miski. Wyłożyć sałatę. Łososia, pomidorki, paprykę, mozzarelle, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Całość polać sosem
Państwo Wojtczuk gotująSmaczna i pożywna propozycja na obiad poza domem Składniki: 200 g ulubionego makaronu 200 g fasolki szparagowej 2 filety z udek kurczaka 3-4 suszone pomidory 2 łyżki kaparów 1 łyżka … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z kurczakiem
czarrna od kuchniLekka, w sam raz na wiosnę :) Składniki 100 g makaronu w kształcie ryżu 100 g wędliny drobiowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 3 kawałki papryki marynowanej … Czytaj dalej Sałatka makaronowa
czarrna od kuchnijednak nie sztuka;) Postanowiłam wykorzystać go do jakiegoś ciekawego i smacznego dania, a tu najlepiej pasowała mi sałatka - lekka, letnia, orzeźwiająca. Wraz ze mną danie z bobu przygotowali: Mirabelka , Panna Malwinna , Zuzia , Lejdi i Bartosz . Składniki : 350g drobnego makaronu (np. orzo, choć u mnie były to literki;)) 250g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 250g bobu 4-5 łyżek oliwy
Codzienne GotowanieSkładniki: -podwójny filet z kurczaka -0,5 kg pieczarek marynowanych -6 ogórków konserwowych -puszka kukurydzy -4-5 jajek -opakowanie makaronu ryżowego lub dowolnego tortellini -majonez -olej/oliwa
KasiekGotujekurczaka. Wystarczy, żeby poleżał w niej tryle ile trzeba na pokrojenie warzyw, żeby pięknie przeszedł jej aromatem. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z pieczonego batata, kapusty i cieciorki Cztery składniki i powstaje nieprawdopodobne danie. Serio! To jedna z najlepszych sałatek, jakie jedliśmy. Można zrobić do niej prosty dresing, dowolny, ulubiony, ale można skropić sokiem z cytryny i wystarczy. Po prostu magia(...)trafiło też wtedy pęczotto i składniki sałatki z batata i kapusty. Wieczorem zrobiliśmy burgery – poświęciliśmy wieczór, bo burgery były swego rodzaju kulinarnym eksperymentem – szczegóły opiszemy w przepisie. Kurczak został częściowo skonsumowany na obiad niedzielny. Resztę spakowaliśmy na poniedziałek. Generalnie, porcjowanie i pakowanie jedzenia zrobiliśmy dosłownie przed chwilą. Większość obiadów zamroziliśmy: sos bolognese (makaron ugotujemy na świeżo), kaszotto i burgery. Może
Niedzielny kucharzlunch albo obiad - sałatka z kurczaka w curry z kuskus z pomidorami. Do przygotowania sałatki wykorzystamy dosłownie kilka składników, z których większość z nich powinniście mieć w domu. Jednak na początek kilka słów o kuskus - uznawany jest za kaszę, jednak chyba bardziej przypomina makaron. Otrzymywany jest z twardej pszenicy. Kuskus nie jest w naszym kraju zbyt często spotykany na naszych(...)odczekać kilka minut - będzie gotowy do spożycia. Co istotne kuskus zawiera w sobie dużo błonnika i nie podrażnia naszego układu pokarmowego więc może być spożywane praktycznie przez każdego. Sałatka z kurczaka w curry z kuskus - przepis: Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kuskus i zalewamy gorącą wodą, tak aby wody było 1 cm więcej niż kuskus. Od czasu do czasu kaszę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pasuje taki kalafior? Myślę, że jest bardzo uniwersalny. Może stanowić dodatek do obiadu podany z ryżem, makaronem lub z frytkami. Porcje kalafiora podane w miseczkach z sałaty to lekka i zdrowa przekąska. Pieczony kalafior w glazurze to świetny dodatek do wrapów/tortilli lub sałatek. Większość składników z kuchni azjatyckiej znajdziecie w sklepach internetowych, np. Kuchnie świata . Polecam bardzo pastę pikantną(...)ząbki czosnku 3 cm imbiru 1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang) 2 łyżki octu ryżowego 5 g skrobi kukurydzianej 50 ml wody DO PODANIA sezam dymka ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora dzielimy na różyczki o podobnej wielkości. Z pozostałych składników, najlepiej w dużej misce przygotowujemy ciasto, odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Wrzucamy do ciasta porcje kalafiora
Tajemnice Smakuprzepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać. W rzeczywistości jednak tak przygotowanego kurczaka możemy podać z wieloma innymi dodatkami
Kulinarna PokusaDzisiaj kuchnia włoska, do której mam słabość. Makaron spaghetti z pachnącym i pysznym pesto ze świeżej bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, oliwy z oliwek i parmezanu. To oryginalne połączenie, które zniewala aromatem i smakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy , gnocchi, sałatek , pieczywa i wielu innych potraw. Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli
Oryginalny smakSałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych(...)przypadł nam do gustu. Także dlatego, że to danie jest idealnym nośnikiem naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa trafiały do sałatki jarzynowej (która jest z kolei polskim klasykiem, choć o rosyjskich korzeniach) to może pora na małą odmianę? Stara, dobra, ale czy jedyna? Sałatka jarzynowa to temat rzeka – wdzięczny przedmiot
Niedzielny kucharzpoczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także na Świątecznym stole. Potrzebujecie: 7 jajek 20 rzodkiewek pęczek koperku białą część średniego pora kiełki rzodkiewki 150 g makaronu w kształcie ryżu, lub inne drobniutkiego łyżkę majonezu łyżkę jogurtu naturalnego sól i pieprz(...)Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy oliwą lub zimną wodą, by ziarenka makaronu nie posklejały się. Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Rzodkiewki myjemy, pozbawiamy końcówek i także kroimy, na przykład w niezbyt cienkie plastry, a te następnie w ćwiartki. Pora także kroimy, dość drobno. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy
Pichceniomaniaakcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych na talerzu". Wzięło w niej udział 13 blogerów, którzy zgłosili 21 swoich przepisów. Poniżej przedstawiam wszystkie, posegregowane na kategorie: pasztety, zupy, dania obiadowe oraz sałatki i przekąski. Bardzo dziękuję za udział w akcji 😊 Drodzy Goście bloga Weekendy w domu i ogrodzie, korzystajcie do woli z zaprezentowanych niżej przepisów i jedzcie rośliny strączkowe, które zajmują ważne(...)ORZECHÓW WŁOSKICH autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po Bretońsku autorka: Na To Mam Ochote | blog: Na To Mam Ochotę SAŁATKI I PRZEKĄSKI Sałatka z białej fasolki z tuńczykiem autorka: lucynako | blog: czary
Weekendy w domu i ogrodzie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Spaghetti Carbonara to bardzo szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wywodzi się z kuchni włoskiej i jest to jeden z najpopularniejszych i
Przepiski.plWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery Fajerygości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba(...)powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło z sałatką z grejpfruta. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiatane