można było u mnie szukać nowego przepisu. Obiecuję się poprawić i więcej nie grzeszyć. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, która była kołem ratunkowym, gdy ostatnio niespodziewanie przybyli goście. Zrobiona po prostu ze składników, które miałam w domu. Smakuje całkiem dobrze:) Składniki: 1 opakowanie makaronu ( ja wybrałam kolanka) 30 dag szynki 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy majonez ( ok. 4 łyżek(...)uznania) ketchup ( 2 łyżki) sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Do miski wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę szynkę; pokrojone również w drobną kostkę ogórki. Dodajemy kukurydze. Mieszamy. 3. Do sałatki dodajemy majonez, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem najlepiej przechować parę godzin w lodówce. Hasta Luego
la cucharamożna było u mnie szukać nowego przepisu. Obiecuję się poprawić i więcej nie grzeszyć. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, która była kołem ratunkowym, gdy ostatnio niespodziewanie przybyli goście. Zrobiona po prostu ze składników, które miałam w domu. Smakuje całkiem dobrze:) Składniki: 1 opakowanie makaronu ( ja wybrałam kolanka) 30 dag szynki 6 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy majonez ( ok. 4 łyżek(...)uznania) ketchup ( 2 łyżki) sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Do miski wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę szynkę; pokrojone również w drobną kostkę ogórki. Dodajemy kukurydze. Mieszamy. 3. Do sałatki dodajemy majonez, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem najlepiej przechować parę godzin w lodówce. Hasta Luego
la cucharaśredniowieczu. Ten włoski sos ma uniwersalne zastosowanie. Świetnie komponuje się z pieczywem, pasuje do mięs i ryb, a nawet może być składnikiem sałatek. Moje pesto nie jest tradycyjne, ponieważ jest z rukoli i nerkowców. Razem z pełnoziarnistym makaronem tworzy bardzo smaczny duet. Składniki 250 g pełnoziarnistego makaronu fusilli 125 g rukoli 50 g nerkowców 4 łyżki(...)masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone pomidory i oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Makaron przekładamy do miski i dodajemy gotowe pesto, suszone pomidory, oliwki i uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw
My Chcemy Jeśćtuńczykiem, pożywna, warzywna, z dodatkiem ryżu, soczewicy i suszonych pomidorów, moje szaleństwo kulinarne:) Ryż i soczewicę można zastąpić kaszą lub mini makaronem. Dodatkami są także ogórki kiszone i jajka na twardo, dla mnie klasyk Zdarza się, że do sałatki z tuńczykiem dodaję marynowane warzywa takie jak papryka kolorowa, ogórki konserwowe, cebulkę lub pieczarki. Sałatka z tuńczykiem za każdym razem smakuje
Zasmakuj Kuchnipleśniowy i gruszki to połączenie wyśmienite:) Bardzo często ten duet wykorzystuję w sałatce (tutaj przepis -> klik ), ale tym razem postanowiłam wypróbować go w innym wydaniu. Wybór padł na makaron. Wyszło pysznie. Spaghetti w serowym sosie gorgonzola, a do tego orzeźwiająca gruszka, chrupiące prażone orzechy oraz ser pleśniowy. Doskonałe danie na obiad, jak i ciepłą kolację. Gruszkę można oczywiście pokroić
Smaki Na TalerzuSałatka z zupek chińskich z kurczakiem, papryką i kukurydzą to świetny pomysł na sycącą sałatkę na imprezę. Na pewno zniknie w mig i ucieszy podniebienia gości. Miałam przyjemność jej spróbować u mojej koleżanki Ani i bardzo mi posmakowała! Teraz będzie często gościć na moim stole. Co ważne, robi się ją wręcz ekspresowo. Nie potrzebujemy także do niej skomplikowanych składników(...)nikomu nie narzucając. Ja Wam daję przepis, a Wy macie wybór Smacznego! Zobacz też: Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami Makaron z boczkiem i kapustą w sosie sojowym Łosoś ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym Sałatka ze szpinakiem, gorgonzolą i granatem Przepis na sałatkę z zupek chińskich z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: średnia salaterka Czas gotowania: 30 minut
Kuchnia Bazyliipysznych składników, szybkie i zdrowe. Najlepiej, żeby było to coś prostego, ale podkręcone jakimś sekretnym składnikiem. Na dzisiejszy obiad będzie risotto z sałatkami a na deser kanapki lodowe. Sałatki zaskoczą nas nietypowym połączeniem smaków. Do tego gołąbki z liści winogron i lody, które robią się praktycznie same (bo zrobiliśmy je z gotowych lodów). Risotto będzie zwykłe – niezwykłe. Tylko(...)przecież sezon na cukinię, zobaczcie jak jest pyszna na surowo w sałatce. Dziś będzie w towarzystwie wiśni, orzechów i młodych listków pokrzywy. Sałatka z cukinią, pokrzywą i wiśniami Składniki: cukinia pociętą w cienkie paseczki jak na makaron z cukinii mała cebula – drobno pokrojona garść wiśni – wydrylowanych – mogą być mrożone garść orzechów włoskich – duże kawałki np. połówki
Ugotowane pozamiataneWiosennie, zielono i kolorowo . Sałatkę można zabrać do pracy, jako lunch, do szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni. Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje. 1/2 brokuła 2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 10 oliwek czarnych 1 szklanka makaronu muszelki 5 pomidorków koktajlowych 4 suszone pomidory natka pietruszki sos: 1 łyżeczka musztardy(...)przeciśnięty czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym
wesoła kuchniażyły Sylwestrem. Będą żyły pytaniami o sałatki, przystawki, drinki i inne deski serów. U mnie na pierwszy strzał idzie sałatka, którą zrobiłam z resztek świątecznych wędlin i otwartej puszki brzoskwiń. Prosta, szybka i bardzo przyjemna. Składniki: 200 g drobnego makaronu 200 g wędzonej szynki 4 połówki brzoskwiń z puszki 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur 1 szalotka 1 łodyga selera naciowego
Kardamonovykawałki. Pomidory pokroić na połówki, ogórki na plasterki. W misce wymieszać makaron, pomidorki, ogórek, kiełki fasoli. W rondelku zagotować ocet z brązowym cukrem i imbirem. Po około minucie gotowania dodać oczyszczone krewetki, gotować około 2 min, zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i sos sojowy. Polać dressingiem sałatkę, dodać miętę. Smacznego! Przepis z modyfikacjami pochodzi z Kwestii Smaku
Moja Galeria SmakuUrap to w zasadzie raczej sałatka, często podawana jako dodatek do głównego dania. My odrobinę zmodyfikowaliśmy i awansowaliśmy urap do dania głównego. Składniki (2 porcje): - 100 g makaronu ryżowego - 100 g fasolki (np. szparagowej) - 1 marchewka - 100 g kiełków fasoli mung - 50 g wiórków kokosowych - odrobina pak choi (można użyć kapusty pekińskiej - około 1/4 główki) - 2 limonki - olej - sól
Roślinożerni urlopowiczeDawno nie zamieszczałam przepisu na sałatkę, więc postanowiłam przyrządzić coś smakowitego. Proponowana sałatka będzie doskonałym urozmaiceniem, zastąpi bowiem tradycyjne kanapki brane do pracy. Podprażone nasiona słonecznika
Tylko pyszniejednak stawiam na to, by była ona dodatkiem do czegoś. Nie dodaję ziemniaków, bo są bardzo sycące, nie dodaję makaronu z tego samego powodu. Składniki, które podałam to moje ulubione składniki, z których zawsze taką sałatkę robię. Nie jest ciężka i można jej zjeść dość sporo. O to chyba chodzi Składniki: * 4 średniej wielkości marchewki * 4 jajka * 1 puszka
Pieprzyć z Fantazjąjednak stawiam na to, by była ona dodatkiem do czegoś. Nie dodaję ziemniaków, bo są bardzo sycące, nie dodaję makaronu z tego samego powodu. Składniki, które podałam to moje ulubione składniki, z których zawsze taką sałatkę robię. Nie jest ciężka i można jej zjeść dość sporo. O to chyba chodzi :) Składniki: * 4 średniej wielkości marchewki * 4 jajka * 1 puszka
Pieprzyć z Fantazjąjedna z nich: moja wersja macaroni & cheese, czyli zapiekanka makaronowa z serem i szynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni) 300 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer) 6 plasterków chudej szynki(...)smak - być może trzeba będzie doprawić solą i pieprzem. Do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (ok. 30x20 cm) wyłożyć makaron. Posypać porwaną, albo startą mozarellą i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 190 stopni aż ser na wierzchu się zrumieni. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw
Kulinarne Inspiracje